Bij geen cosmetische ingreep zijn er zoveel techniek-gerelateerde concepten in omloop als bij facelift chirurgie. Maar hoe weet je of de facelift veilig is of niet, welke techniek het beste bij jouw behoeftes past én of je bij een gerenommeerde kliniek terecht komt?
Het zijn nogal wat vragen waar je mee rond kan lopen. En ik kan me er alles bij voorstellen. Vijf jaar geleden heb ik een ooglidcorrectie ondergaan en onlangs ook nog permanente make up laten tatoeeren.
En ook al is dit allemaal een stuk minder ingrijpend dan een facelift, ik vond het superspannend! Want hoe weet je of je de juiste en veilige keuze maakt? En welke risico’s zijn er precies? Je komt er maar moeilijk achter.
Toch heb ik een aantal tips voor diegene die twijfelt over het wel of niet uit laten voeren van een facelift.
Maar allereerst nog wat meer informatie over de facelift technieken om rimpels te verwijderen.
Facelift technieken, hoe maak je een veilige keuze?
Om maar een paar technieken te noemen: deep-plane facelift, SMAS-lift, S-lift, C-lift, MACS-lift, pony-tail lift.
Voor een vrouw die op zoek is naar een veilige facelift zijn al deze verschillende technieken een bijzonder verwarrende realiteit. Je ziet eigenlijk door de bomen het bos niet meer.
Allereerst verwarrend omdat de suggestie wordt gedaan dat er vele vormen van facelifts bestaan. Maar daarnaast wordt ook de indruk gewekt dat het bij faceliftchirurgie vooral om de specifieke chirurgische techniek gaat.
Dus: als je weet welke techniek het beste is, hoef je alleen nog maar een chirurg uit te kiezen die deze techniek beheerst. De keuzevorming lijkt daarmee vereenvoudigd, en wie wil dat niet?
Wanneer je voor een moeilijke en misschien wel potentieel bedreigende beslissing staat die je desalniettemin graag wilt, helpt het uiteraard om de keuze te vereenvoudigen. Cognitieve consonantie noemen psychologen dat.
Maar is die keuze eigenlijk wel versimpeld.
Techniek en resultaat
Heel eerlijk gezegd ben ik al snel het spoor bijster als ik lees over de mogelijkheden voor een facelift die veilig is, maar ook doet wat hij beloofd. Namelijk een strakkere huid, minder rimpels en een frissere look.
Want ook ik ben inmiddels de 50 gepasseerd en heb regelmatig als ik in de spiegel kijk de behoefte om wat vel hier en daar strak te trekken. Hoe fijn zou het zijn als dat al strakker staat bij het opstaan?
Commercieel slimme chirurgen hebben deze behoefte herkend, en voeden deze soms actief door de link tussen techniek en resultaat te bekrachtigen.
De suggestie wordt gedaan dat één techniek het antwoord is op je twijfel en onzekerheid, en dat zij – uiteraard – deze techniek beheersen. Een jaar of 10 terug was de MACS-lift dat concept. Nu is het de deep-plane facelift.
Populaire deep plane facelift
De huidige populariteit van het concept “deep-plane facelift” is grotendeels te danken aan dr. Andrew Jacono, een uitermate getalenteerde en fanatieke facelift chirurg in New York City.
Jacono begon rond 2010 het begrip “deep plane” veelvuldig te gebruiken om zijn chirurgische aanpassing van dr. Sam Hamra’s 20 jaar oude operatieve techniek te beschrijven.
Jacono’s werk is niet alleen chirurgisch een mijlpaal, ook zijn wetenschappelijke bijdrage is uitzonderlijk te noemen. Welke techniek Jacono ook gebruikt, hij is en blijft een absoluut unieke en bedreven chirurg, die resultaten laat zien die vrijwel door geen ander zo consequent geproduceerd worden.
De vraag is echter of Jacono’s prachtige en voorspelbare resultaten zich laten vereenvoudigen tot een specifieke “techniek”.
Enerzijds is dat natuurlijk ontegenzeggelijk het geval. Anderzijds, is zijn techniek zodanig onlosmakelijk verbonden aan zijn talent, ervaring, zijn kennis, zijn visie en zijn fanatisme dat het totaal zinloos is om de techniek te “isoleren” als een gegeven in zichzelf.
De techniek is immers zo goed als de persoon die hem uitvoert.
Het beste bewijs hiervoor is de vergelijking met andere chirurgen die eveneens claimen “deep plane” te opereren: ik ken er niet één die zijn resultaten consequent benadert, de meesten komen eerlijk gezegd niet eens in de buurt.
Uiteindelijk vormt techniek dus een onlosmakelijke eenheid met de chirurg in kwestie en zijn of haar eigenschappen, zoals gedrevenheid, fanatisme en ervaring.
Hoe ‘kies’ je dan voor een veilige facelift en wat zijn je opties?
Wat is dan wijsheid als je als klant op zoek bent naar een veilige facelift mét het gewenste resultaat? Hoe maak jij je keuze in de wereld van mooi, mooier, mooist als de gezichtsgymnastiek en de collageenpoeder niet volstaat.
Gelukkig is het antwoord niet zo vreselijk ingewikkeld, hoewel het misschien wel een mindset verandering vereist.
Uiteindelijk draait het immers allemaal om het resultaat. Dat is wat je uiteindelijk zoekt.
Je zoekt niet naar een specifieke facelift techniek, maar een fraai en veilig resultaat. En daa komt intenet om de hoek kijken. We leven tegenwoordig gelukkig in een tijd dat resultaten van operaties online te vinden zijn.
Het beste advies is dan ook: volg het resultaat!
Maak je keuze op basis van concreet resultaat. Zoek dus naar een chirurg die zijn resultaten toont op internet. Let daarbij op betrouwbare fotografie, en hoeveelheden operaties en resultaten die je online kan vinden op zijn of haar website of social-media kanalen.
Ze zeggen niet voor niets ‘één is géén’. Een enkele foto is niet voldoende om de aanname te doen dat het om een veilige facelift gaat met goede resultaten. Zoek naar veel foto’s en reviews van klanten online. Dat is uiteindelijk de veiligste en meest zekere weg.
Bron: Dr Wever