Veiliger internetten met het hele gezin

Als ouder wil je je kinderen natuurlijk beschermen tegen de gevaren van het internet, maar zelf ook wellicht veiliger internetten. Je spreekt af dat ze alleen bekenden toevoegen op sociale media als Facebook, dat ze niet online met vreemden praten, of nog erger, live afspreken. Je maakt afspraken over hoe je met het internet omgaat. Maar de risico’s van het internet zijn niet altijd af te spreken. Hoe kun je de risico’s toch een beetje beperken voor je kinderen en voor jezelf?

Een VPN gebruiken om veiliger te kunnen internetten

Als gezin deel je een internetverbinding. Wat de één doet op die verbinding, heeft gevolgen voor de ander. Daarom is het een goed idee om al vanaf het punt waar het internet verdeeld wordt – de router – maatregelen te nemen. Dat kun je doen met een zogenaamde VPN. Dat staat voor Virtual Private Network en is een versleutelde tunnel tussen het verbonden apparaat en het internet. Alle gegevens die door de VPN worden verstuurd, worden versleuteld. Op die manier kunnen hackers niet meekijken op je verbinding.

Nu heb ik een man in huis die dit soort dingen voor ons regelt en instelt, maar eigenlijk is het niet zo heel moeilijk. Daarnaast kan je ook bij je aanbieder terecht als je vragen hebt.Een VPN kun je namelijk aanschaffen bij een VPN-dienst. Voor een bepaald bedrag per maand wordt je verbinding beter beveiligd. Sommige VPN-aanbieders hebben mogelijkheden om de VPN direct op de router te installeren, zodat alle computers en smarthome-apparatuur op het netwerk er meteen mee verbonden zijn. Zo wordt het internetten voor je familie een stuk veiliger. Heb je zelf geen verstand van techniek? Misschien kan een van je oudere kinderen je er mee helpen, of je roept de hulp van de buurman of vrouw in.

Wat is nu het directe voordeel van een VPN?

Een VPN zorgt ervoor dat je veiliger internet en dat de gegevens die je verstuurt versleuteld worden, maar heeft ook nog andere voordelen. Zo is een ander voordeel bijvoorbeeld dat je moeilijker te volgen bent. Kwaadwillenden kunnen je IP-adres volgen en zo achterhalen vanaf welke locatie je verbindt. Bij benadering weten kwaadwillenden dan waar je woont. Niet echt een veilig idee als je bijvoorbeeld jonge kinderen hebt die op internet rondsurfen. Wanneer je met een VPN verbindt, leent de dienst een IP-adres (vaak uit het buitenland) aan je uit. Daardoor ben je moeilijker te traceren en kan je dus veiliger internetten.

Groter aanbod op Netflix door een VPN

Nog een bijkomend voordeel: als je surft met een VPN en de familie Netflix-gebruikers zijn, kun je een groter aanbod van films en series zien op Netflix. Je kunt dan namelijk ook met de Amerikaanse Netflix verbinden, waardoor je een groter aanbod te zien krijgt. Eigenlijk vindt Netflix het niet goed dat mensen een VPN daarvoor gebruiken, maar het is gewoon legaal volgens de Nederlandse wet. Zo leren je kinderen ook nog wat extra Engels én kan je -naast veiliger internetten- leuke andere series en films kijken.

Proefabonnement nemen voor veiliger internetten en andere voordelen

Om zeker te weten dat de aanbieder bij je past, kun je het best een proefabonnement proberen. Je profiteert dan van alle functies die je zou kunnen gebruiken als je ervoor zou betalen. De proefperiode loopt een bepaalde periode, bijvoorbeeld veertien dagen. Je kunt de verbinding testen op snelheid, veiligheid, stabiliteit en gebruiksvriendelijkheid. Bevalt de VPN? Dan kun je een maandelijks abonnement afnemen. Bevalt het niet? Dan probeer je een andere aanbieder. Een VPN kost maar een paar euro per maand en is een waardevolle investering om veiliger internetten aan je gezin te bieden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven