5 tips voor extra veiligheid in huis voor je kind

Is je kind begonnen met kruipen, of zijn de eerste stapjes zelfs al gezet? Denk eraan dat alles wat je in je huis hebt liggen wordt aangeraakt en uitvoerig wordt bekeken. Bij de meeste spullen is dat niet erg, maar wat als je kindje te dicht bij de kaarsen gaat staan, of bij de gashaard? Lees hier alles over veiligheid in huis voor je rondkruipende en lopende kinderen.

veiligheid in huis

Veiligheid in huis met 5 eenvoudige tips

Verberg snoeren

Snoeren zijn leuke speeltjes voor kinderen. Ze trekken eraan om te kijken waar het uitkomt. Maar staat het apparaat waar het snoer van is hoog, dan kan het op het hoofdje vallen of kapot gaan. Dit wil je natuurlijk niet. Daarnaast worden snoeren in mondjes gestopt en ook dat is niet goed voor je kleine. Voorkom dit door hoge stopcontacten te gebruiken of werk de snoeren weg.

Let op kaarsen

Het is natuurlijk gezellig om een kaarsje te branden, maar voor de veiligheid in huis moet je je wel aan een aantal regels houden. Zet deze altijd zo neer dat je kleine er op geen enkele manier bij kan. Zo voorkom je dat je dreumes met de kleren of handjes in het vuur komt. Een klein blaartje op de vingers klinkt nog niet zo ernstig, maar wat als het shirtje vlam vat?

Het spreekt natuurlijk voor zich dat het belangrijk is om op elke verdieping een rookmelder te hebben als alarminstallatie. Zo word je in het ergste geval altijd op tijd gewaarschuwd.

ve

Ruim kleine spullen op voor de veiligheid in huis

Zit je kleine ook altijd met van alles in de handjes? Voor je het weet verdwijnt het in de mond of neus van jouw kleine doerak. Ik herinner me zelf nog goed dat we zo bij Luc ooit een klein sleuteltje van de deur van een speelgoed ambulance uit zijn neus moesten halen. Wat een paniek!

Zorg er daarom voor dat je kleine hier geen kans voor krijgt. Dit doe je door alle spullen consequent op te ruimen (ja ik weet het… niet fijn) en dan vooral kleine spullen die verstikkingsgevaar opleveren. Denk hierbij aan kralen en legoblokjes. Hiermee heb je gelijk twee vliegen in één klap, want dan kan je er zelf ook niet meer op gaan staan :grinn: .

Keuken; tips voor veiligheid in huis

Berg jij altijd je schoonmaakmiddelen in de keuken op? Slim is het toch wel om deze in de hoogste kastjes buiten het bereik van grijpgrage kinderhandjes te zetten.

Die van jouw zal niet de eerste-ontdekkingsreiziger-met-enorme-dorst-naar-schoonmaakmiddel-zijn. Vaak zijn de middelen zelf al wel beveiligd met een kinderslot, maar voor alle zekerheid is het verstandig om je kind geen vrij spel te geven.

In de keuken zijn nog meer gevaren, zoals scherpe messen en scharen. Ook die berg je natuurlijk buiten handbereik op, brrrr ik moet er niet aan denken. Daarnaast kan het ook zo zijn dat je kindje aan het huilen is in de woonkamer terwijl jij aan het koken bent en je er even snel naar toe gaat. Tja, wie doet dat niet?

Met de apparaten nog aan is de kans dat er iets gebeurd gelukkig niet groot, maar hij is er wèl. Een gewaarschuwd mens telt voor twee denk ik dan 😉 . Met goede brandbeveiliging word je in het ergste geval op tijd gewaarschuwd.

Plaats veiligheidshaken

Wil je toch de schoonmaakmiddelen in de lage kastjes bewaren? Op zich logisch natuurlijk want op oog- en grijphoogte voor jezelf plaats je liever zaken die je iedere dag in je handen hebt (en dat is geen schoonmaakmiddel, wel 😉 ).

Plaats dan veiligheidshaken in de kast. Hierdoor gaat de kast maar een klein stukje open en moet je eerst het haakje eraf halen voordat hij verder opengaat. Dit kan je ook toepassen bij andere kasten, waar bijvoorbeeld het kleine speelgoed opgeborgen staat.

Met deze tips heb je, zonder al te veel moeite,  al een behoorlijk deel van de dagelijkse gevaren voor jouw kleintje aangepakt. Wil je ook je huis veilig maken aan de buitenkant dan check je deze tips.

Heb jij nog uitstekende tips die niet in de rijtje zouden mogen ontbreken? Laat het ons weten!

3 gedachten over “5 tips voor extra veiligheid in huis voor je kind”

  1. Goede informatie. Als aanvulling zou ik willen aangeven dat je in de keuken beter een hitte melder kunt plaatsen ipv een rookmelder. Tijdens het koken kan er stoom vrijkomen waar een gewone rookmelder alarm gaat geven.
    Sluit je alarminstallatie ook direct aan op een meldkamer en het is helemaal tip top geregeld

  2. Dit zijn voor de hand liggende maar tegelijkertijd hele belangrijke tips. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Deze risico’s moet je wel erkennen.

  3. Gelukkig is dit ons bespaard gebleven. Wel is mijn dochter op een bedrandje gevallen en heeft toen der onderlip gespleten.
    En ik heb een keer Heimlich op een van mijn kinderen moeten toepassen omdat ze zich verslikte in een koekje.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven