Ik heb onze vensterbanken aangepakt, wat vind je ervan?

Al vanaf het moment dat we in dit huis zijn komen wonen heb ik een hekel aan de natuurstenen vensterbanken in ons huis. Ze hebben een soort beige kleur met spikkeltjes en passen niet in ons interieur vind ik. Steeds heb ik het opknappen van de vensterbanken uitgesteld maar eindelijk ben ik toch begonnen met de beton ciré en ik ben super blij met het resultaat! Ik vertel in dit blog meer over de beton ciré die ik op de vensterbanken heb aangebracht.

Vensterbanken opknappen; zelf beton ciré aanbrengen

Super spannend vond ik het om zelf beton ciré aan te brengen, laat ik dat eerst maar even duidelijk maken. Eigenlijk had ik me bedacht om een toilet op te knappen met beton ciré en dan met name ook de vloer. Maar nadat ik contact had gezocht met Patrick van Smartdeco ben ik toch van mening veranderd. Hij gaf namelijk aan dat het nog niet zo eenvoudig is om een vloer zelf te smeren met beton ciré en dat ik beter kon beginnen met iets anders. En toen bedacht ik me dus dat ik de vensterbanken al lang wilde aanpakken maar eigenlijk nog niet echt een idee had hoe. Nu wel dus! Ps.. wil je weten hoe de oude vensterbanken eruit zagen? Dat kan je zien in dit blog over onze apenlamp.

Afijn, dat was de mentale voorbereiding op de start van mijn nieuwste klus; de vensterbanken opknappen met beton ciré. Toen eenmaal de ton met poeder en alle andere materialen binnen kwam via de post heb ik deze nog twee weken laten staan. Waar ik normaal gesproken graag direct aan een klus begin merkte ik dat ik deze toch wat vooruit schoof. Ik vond het gewoon spannend om eraan te beginnen. Achteraf gezien kan ik je aangeven dat het begin inderdaad best spannend is, maar dat het uiteindelijke resultaat zo verbluffend mooi is dat ik zelf geen twijfel meer heb om een andere klus aan te pakken met beton ciré. Ik ben helemaal om. Wel moet je je realiseren dat het best een klus is, je doet het niet even snel tussendoor. Zeker niet de eerste keer.

Beton ciré aanbrengen op de vensterbanken

Het aanbrengen van beton ciré op de vensterbanken is zoals gezegd best een klus. Sterker nog, je kan er zomaar een aantal dagen voor uit trekken voordat je klus helemaal afgerond is. Niet dat je de hele dag bezig bent, dat valt wel mee. Maar je hebt wel periodes tussendoor nodig waarbij de beton ciré goed moet drogen voordat je een volgende bewerkingsfase toe kan passen. Ik heb dan ook de kinderen iedere dag weer toegesproken dat ze voorzichtig moesten zijn en de vensterbanken nog niet in gebruik mochten nemen. De woonkamer is dus een weekje een soort van klusruimte geweest 😉 . Ik neem je even mee in het proces zodat je weet waar je aan begint als je dit ook wilt doen.

In het kort moet er dit gebeuren als je beton ciré aanbrengt:

 1. primer aanbrengen op de ondergrond waar de beton ciré opkomt
 2. 1e laag beton ciré aanbrengen
 3. schuren
 4. 2e laag beton cré aanbrengen
 5. schuren
 6. colorfresh aanbrengen om de kleur op te halen
 7. 1e laag pu aanbrengen (soort impregneermiddel)
 8. 2e laag pu aanbrengen

Ik heb met een uitgebreide handleiding mezelf door de stappen heen gewerkt en stap voor stap uitvoerig gelezen en gevolgd. Belangrijk is dat je in ieder geval ook de voorbereiding goed oppakt om het jezelf zo makkelijk mogelijk te maken. Zorg er dus voor dat je bijvoorbeeld de kozijnen bij de vensterbanken voor het opknappen goed afplakt en ook de grond afdekt tegen de beton ciré. Als dat er eenmaal opkomt en indroogt dan blijf je dat zien.

beton cire mengen

Tip: meng de betonmortel met de kleur die je hebt uitgekozen van te voren in de ton en pak daar dan uiteindelijk iedere keer alleen dat deel van dat je nodig hebt om aan te lengen voor gebruik. Zo heb ik bijvoorbeeld de beton ciré voor de 3 vensterbanken in de woonkamer bij het opknappen ook alle 3 apart aangelengd. Dit omndat de beton ciré langzaam indoogt en je het niet kan bewaren. Je moet er direct mee aan de slag. Op deze manier werk je iedere keer met vers aangelengde mortel en dat werkt het fijnste.

Let op: de allereerste hoeveelheid die ik klaarmaakte heb ik netjes gemengd totdat de mortel en het resin goed door elkaar zaten. De hoeveelheid daarna heb ik nog wat langer gemengd met het idee dat dat nóg beter zou zijn. Achteraf denk ik dat ik daardoor meer lucht in het mengsel ‘geslagen’ heb waardoor er wat meer belletjes in de beton ciré zaten. Die kon ik uiteindelijk wel dichtsmeren, maar ik moest er wel een aantal keren overheen. Minder handig dus en voor mij een leerprces: goed is goed genoeg.

Tip: Meng de beton ciré voor het opknappen van je vensterbanken in een vierkante bak als je werkt met een flexibele spaan. Ik had de eerste lading in een ronde emmer gedaan, niet handig natuurlijk want daar kom je met de hoeken van je spaan nergens langs de randen!

Direct aan de slag zonder verder te lezen? Je vindt de beton ciré die ik gebruikt heb hier.

Stap 1; de primer aanbrengen op je vensterbank

Deze is easy, gewoon met een kwastje aanbrengen en daarna laten drogen

vensterbanken opknappen met beton ciré
Pfoe hé, zelf een foto maken terwijl je hier net mee begint is best een gedoe 😉

Stap 2; 1e laag beton ciré aanbrengen op de vensterbank

Vooral de eerste laag vond ik erg spannend. Omdat ik nog nooit met beton ciré gewerkt heb natuurlijk en niet wist wat ik kon verwachten. Ik had dan ook iedereen de woonkamer uitgebonjourd. Geen pottekijkers bij dit werk. De eerste vensterbank heb ik het langste over gedaan. Ik bleef maar smeren en smeren en het zweet brak me uit omdat ik dacht dat ik het allemaal niet glad genoeg aanbracht. En terwijl je langer bezig bent voel je ook dat de beton ciré dikker begint te worden, wat lastiger smeert. Werk met een flexibele spaan, dan kan je het het mooiste opbrengen. Daarnaast heb ik ook de spons gebruikt. Deze moet je vooral niet te nat maken. Gewoon even voorzichtig deppen als de beton ciré al even gedroogd is en je kan nog meer effect aanbrengen, maar ook een beetje bijwerken indien nodig.

eerste laag betonstuc op vensterbank
Eerste laag betonstuc op de vensterbank, ongeschuurd

Daarnaast zijn de hoeken van een vensterbank best lastig. Ik heb hier een hoektrommel voor gekregen, maar die vond ik persoonlijk niet handig werken. Misschien ligt dat wel aan mij natuurlijk, maar ik heb het dus zonder gedaan uiteindelijk en dat ging eigenlijk ook best.

Pas nadat ik klaar was met de eerste laag en deze begon in te drogen dacht ik ‘verrek, dat ziet er best mooi uit’!

Tip: haal de schilderstape voorzichtig van je kozijn af nog voordat de beton ciré helemaal opgedroogd is, dat werkt het beste. Voor de volgende laag beton ciré wel weer opnieuw aanbrengen natuurlijk!

Beton ciré op de vensterbank aangebracht, gedroogd en geschuurd

Stap 3; schuren van de beton ciré

Dit heb ik met een elektrische schuurmachine gedaan met korrel 80. Werkt perfect! Op de hoeken uitkijken trouwens, deze kan je het beste handmatig doen. Daar wordt overigens in de handleiding ook voor gewaarschuwd hoor, maar dan weet je dat die waarschuwing niet voor niets is. Op sommige plekjes schuurde ik namelijk met de elektrische schuurmachine net wat te lang in de buurt van de hoeken en daar werd het al wat dun. Niet doen dus. Ik heb het na de eerste laag ook afgeleerd 😉 .

Maar wat een prachtig resultaat al na een keer beton ciré aanbrengen en schuren, de vensterbanken zijn nu al aan het opknappen!

Lotte mag één keertje binnenkomen om een foto te maken

Stap 4 en 5

Herhaal stap 2 en 3! Vergeet niet ook hier weer de schilderstape op een gegeven moment te verwijderen.

Stap 6

Nadat je tweemaal een laag beton ciré hebt aangebracht op de vensterbanken en hebt geschuurd denk je waarschijnlijk hetzelfde als ik. Ziet er supertof uit en waarom zou ik eigenlijk de rest nog doen. Nou daar kan ik kort over zijn. Om je vensterbanken goed op te knappen zal je wel moeten. De beton ciré zelf is zonder de andere behandeling namelijk nog te kwetsbaar, ook al is deze heel hard.

De colorfresh heb ik aangebracht met een doek. Gewoon op de doek aanbrengen en dan inwrijven. Makkie eigenlijk en je hoeft er niet bang voor te zijn dat de kleur van je beton ernstig veranderd, dat valt mee. Er komt wat verdieping van de kleur, dat wel.

Hier is de vensterbank al met de Pu coating gedaan én gedroogd, gaaf hè!

Stap 7 en 8

Ook hier heb ik eerst weer de schilderstape aangebracht zodat de Pu niet op het kozijn zou komen. Deze fase van het opknappen van de vensterbanken vond ik weer erg spannend. Met name ook omdat er in de handleiding een aantal ‘waarschuwingen’ staan waar je op moet letten. De Pu bestaat namelijk uit 2 componenten die je in een bepaalde verhouding goed moet mengen (ook echt minimaal 2 minuten). Daarnaast komt het inrollen van de Pu best wel nauw. Niet te nat en niet te droog, want dan krijg je vlekken of ‘stroopt het op’.

Je snapt dat ik gelijk op scherp stond bij deze actie. Uiteindelijk blijkt dit achteraf veel minder spannend dan het daadwerkelijk is. Ja, de Pu droogt snel. Klaarmaken wat je nodig hebt, niet te veel extra, maar ook zeker niet te weinig. Als je namelijk tussendoor bij moet maken is dat helemaal niet handig.

Verder deed ik de Pu er bij de eerste vensterbank in het begin wat dikker op. Ik zag het helemaal wit worden en schrok ervan. Bang dat ik het te dik had gedaan en mijn vensterbank helemaal wit zou uitslaan. Gelukkig zag ik na een uurtje al dat het meeste wit verdwenen was en uiteindelijk zie je er helemaal niets van.

Eindresultaat van onze opgeknapte vensterbanken

Zelf met beton ciré je vensterbanken, aanrechtblad of iets anders opknappen?

Ik zeg doen! Zelf ben ik heel blij met het resultaat en ook al is het best behoorlijk wat werk, je hebt er veel eer van. Uiteindelijk blijkt dat de angst om het verkeerd te doen ook allemaal niet nodig is. Je moet wel secuur werken, maar wees vooral niet te krampachtig. Ga voor het mooie resultaat!

Ik heb de beton ciré bij Smartdeco vandaan en heb al mijn vragen beantwoord gekregen van Patrick, die niets teveel moeite vind. Erg fijn en ik zou je dan ook zeker aanbevelen om daar je spullen te halen als je dit ook van plan bent. Voor € 18,00/m² heb je alle noodzakelijke ingrediënten voor de betonstuc in huis!

7 gedachten over “Ik heb onze vensterbanken aangepakt, wat vind je ervan?”

 1. Hallo Joyce,

  Leuk gedaan! En mooi resultaat!

  Mijn vraag:
  Hoeveel m2 waren jouw 3 vensterbanken?
  Als ik op SmartDeco site wil bestellen dan krijg ik een pakket van 176euro voor 4 m2.
  Nu wil ik 1 vensterbank in betoncire maken minder die qua oppervlakte minder dan 1 m2 is.
  Heb jij destijds voor jouw 3 vensterbanken een kleiner pakketje van Patrick gekregen?
  Ik wil best wat geld uitgeven maar 176euro voor 1 vensterbank is me iets teveel.

  Groeten, Ron

  1. Dankjewel voor je compliment Ron. Ik heb zojuist nog even voor je gekeken en krijg een ander resultaat dan jou op het moment dat ik de spullen uitkies die ik gebruikt heb. Dit komt op € 29,50 per m2. In de winkelwagen zie je het totaalbedrag voor 4 m2. (118,00). Kan het zo zijn dat je misschien voor de easyline gekozen hebt in plaats van voor de betonciré original? Die geeft wat meer gemak in het gebruik maar is ook wat duurder. Ik heb beide producten van Smartdeco uitgeprobeerd. De Betonciré original op de vensterbanken en de Easyline voor onze eettafel. Meer daarover lees je in dit blog als je wilt: https://www.mamsatwork.nl/eettafel-betonlook-beton-cire/

   Je kan overigens Patrick ook altijd even bellen, hij is erg toegankelijk en geeft goede service. Heel veel succes met je diy project, gaat vast en zeker tof worden!

   1. Bedankt voor je snelle reactie Joyce,
    Ik had inderdaad de easyline, omdat daar kant en klaar bij stond. Ik krijg ook inderdaad 29,50 euro als ik de original intik. Ga ermee aan de slag!

    Groet, Ron

 2. Even een vraagje: hoe heb je de kopse kant van de vensterbank gedaan? Daarnaast: wij willen ook een de onderkant van het stukje dat uitsteekt meenemen. Zou dat lukken?

  1. Goedemorgen Gerdine, de onderkant kan je ook zeker meenemen hoor. Je moet er dan voor zorgen dat je de beton ciré niet te dun mengt. Sowieso had ik hem ook niet zo dun dat hij eraf loopt. Ik heb hem zo gemengd dat hij goed smeerbaar was, maar ook ‘sticky’ waardoor hij aan de kopse kant (en ook aan de onderkant) gewoon blijft zitten bij het smeren. Het enige waar je op moet letten is dat je voorzichtig schuurt bij de hoeken zodat je daar niet teveel afschuurt bij het glad maken. Succes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven