Ventileren van je huis lijkt een luchtig onderwerp maar is o zo belangrijk

Vroeger, toen we nog in plaggenhutjes woonden, hoefden we ons er nog geen zorgen over te maken. En ook bij de tochtige boerderijen waar we daarna introkken was het geen probleem. Maar hoe is het tegenwoordig gesteld met de luchtkwaliteit in onze huizen? Ventileer jij wel genoeg? En waarom is ventileren in je woning eigenlijk zo belangrijk?

Ventileren van je woning: enorm belangrijk

Waar huizen vroeger altijd vol kieren en spleten zaten, is dat tegenwoordig wel anders. Tegenwoordig wordt er tijdens het bouwen gestreefd naar luchtdichte woningen. Handig, want zo blijven de muizen in ieder geval buiten. Maar dat geldt dus ook voor de frisse lucht. En die is nou juist zo belangrijk voor ons. Volgens onderzoek besteden mensen gemiddeld 85% van hun tijd binnen. Zeker in Nederland. Ruim 70% van die tijd binnenshuis wordt in de eigen woning doorgebracht. De luchtkwaliteit daar is dus belangrijker dan je misschien denkt. En ventileren van je woning ook! En wist jij dat ventileren ook bijdraagt een het besparen op je energie? Meer hierover lees je hieronder.

Luchten is géén ventileren

Frisse lucht, hoor ik je denken? Geen probleem; zetten we toch effe een raampje open? Maar luchten is dus niet hetzelfde als ventileren. Luchten (oftewel het open zetten van een raampje of deur) is wel een goede aanvulling op ventilatie. En het werkt prima om vieze luchtjes af te voeren. Maar luchten kan ventileren niet vervangen. Ventilatie is namelijk een constante verversing van lucht. En waarom dát nou zo belangrijk is lees je hier.

Niet ventileren van je woning? Pas op gezondheidsproblemen!

Een gebrek aan ventilatie kan leiden tot gezondheidsklachten. Als je weinig ventileert in je woning leidt dat tot een hoge luchtvochtigheid en een hoge concentratie van verontreinigde stoffen. Zoals fijnstof bijvoorbeeld. Dat ken je misschien vooral uit het verkeer. Maar ook in jouw woning vind je fijnstof – zeker als ventileren je vreemd is én ook als je niet rookt. Wist je dat het bakken van een spekpannenkoek 5x meer fijnstof in huis veroorzaakt dan de norm is? Voor kinderen is dat nog eens extra gevaarlijk. Dus wil je groen opvoeden, let dan op het ventileren in je woning. Want verontreinigde stoffen, maar ook een hoge luchtvochtigheid, kunnen hun gezondheid ernstig beïnvloeden. Kinderen hebben in een vochtig huis 3x meer kans op gezondheidsproblemen.

Sla bij het ventileren de kinderkamer dan ook niet over! Kinderen en oudere mensen zitten nog wat meer binnen dan gemiddeld. En zeker voor hen is het dus belangrijk dat het binnenklimaat goed is.

Niet ventileren? Lees eerst de bijsluiter

Ben je nog niet overtuigd van het nut van ventileren? Dan kunnen we nog met wat doemscenario’s gaan strooien 😉 . Dat een gebrek aan ventilatie gezondheidsrisico’s met zich meebrengt zuigen we namelijk niet uit onze duim. Het niet ventileren van je huis kan leiden tot hoofdpijnklachten, benauwdheid en chronische verkoudheid. Bovendien heb je meer kans op huidaandoeningen, longklachten, concentratieproblemen en geïrriteerde ogen. En last but not least: het levert ook nog eens vervelende geurtjes en schimmel op. Geen behoefte aan? Dan is er maar een oplossing: ventileren!

Zo kan je je woning ventileren

Alleen het open zetten van een raampje in je woning is dus geen ventileren. Voor een goede ventilatie van je woning is het van belang dat de lucht in je huis continu wordt ververst. Als je je ramen 24/7 open laat staan kan je dus wel spreken van ventilatie. Da’s goed voor de verse lucht, maar minder handig voor je energierekening. Verder zorgen ventilatieroosters en af- en toevoerkanalen voor verse lucht. Dit noemen we natuurlijke ventilatie. Sinds de jaren 80 wordt echter steeds meer gebruik gemaakt van mechanische ventilatie. De afzuiging vindt plaats in de keuken, de badkamer en het toilet. Raamroosters zorgen voor extra aanzuiging. Misschien heb je zelf ook wel zo’n systeem in huis. Ook daarbij is wel één probleempje: hoe maak je die systemen schoon? Zelf heb ik ook een paar van die stofroosters in huis. Echt handig schoonmaken zijn ze niet.

Gelukkig zijn er tegenwoordig nog meer manieren om je huis te ventileren. Wat dacht je van een radiator, die niet alleen de temperatuur maar ook de luchtkwaliteit regelt? Tegenwoordig worden er regelmatig ventilatiesystemen in radiatoren ingebouwd (Onder andere bij Jaga en Vasco). Dat scheelt weer een apparaat, en het verwarmen van je woning wordt perfect afgestemd op het luchten. Iets voor jou? Voor de kosten hoef je ventileren trouwens ook niet te laten… Hoewel sommige mensen liever niet ventileren uit angst voor hogere stookkosten, klopt die beredenering niet. Als je niet ventileert wordt je huis steeds vochtiger. En een vochtig huis is weer moeilijker te verwarmen. Wil je de babykamer op temperatuur houden? Ventileren dan! Kan je ook nog gewoon opgelucht ademhalen als de energierekening komt!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven