Verandering in je loopbaan en de stress die dat oplevert: 5 tips

Als je op dit moment niet gelukkig bent met je werk, zul je snakken naar een verandering in je loopbaan. Het werk dat je doet geeft je te weinig voldoening. Het kost je teveel energie. Je voelt dat je iets moet veranderen maar toch kom je maar moeilijk in actie. Je kijkt misschien wel eens rond naar andere banen, of praat met vrienden over je werksituatie, maar toch maak je er maar niet echt werk van. De kans is groot dat je je hierover behoorlijk gefrustreerd en gestresst voelt. Je voelt je onrustig en ontevreden over het feit dat je blijft zitten in je huidige situatie. Maar het idee van verandering maakt je minstens zo onrustig.

Gek is dat niet. Je huidige baan mag je dan niet meer gelukkig maken, hij geeft je wel zekerheid. De zekerheid van weten wat je hebt. Maar dus ook de zekerheid van weten dat je werk, als je geen actie onderneemt, morgen nog net zo weinig uitdagend zal zijn als vandaag! En dat je er dus nog steeds ongelukkig over zult zijn.

Lees ook: Werkende mama versus thuis mama; beiden doen fantastisch werk

Verandering is altijd spannend

Wanneer je een verandering in je werk tot stand wilt brengen, zal dit waarschijnlijk spannend voor je zijn. Verandering is altijd spannend. En je werk is behoorlijk bepalend voor je leven. Dus een verandering in je loopbaan zeker. Verandering betekent dat je andere dingen gaat doen, of de dingen die je deed anders gaat doen. Het betekent dat je leven zoals je dat kende, er anders uit gaat zien. Het vertrouwde en bekende laat je los om nieuwe dingen toe te laten die je meer geluk en voldoening brengen.

Stap uit die comfort zone

Je comfort zone is de plek waar je bekend bent. Daar weet je wat je te wachten staat. Je weet hoe je de dingen doet en wat je rol is. Je weet waar je op kunt rekenen. Uit je comfort zone stappen betekent dat je even je evenwicht moet verliezen. Je gaat nieuwe dingen doen die je misschien nog niet eerder gedaan hebt. Daar kun je onzeker van worden. Kan ik het wel? Is dit wel de juiste weg? Ga ik het er goed vanaf brengen? Waar gaat dit op uit komen?

Een verandering in je loopbaan betekent voor bijna iedereen dat je even die veilige comfort zone uit moet. Maar onthoud: je doet het wel ergens voor.

Een verandering in je loopbaan: 5 tips

Zit jij eigenlijk al een tijdje te denken over een verandering in je loopbaan? Maar levert het je veel kopzorgen op? Dat is begrijpelijk. Hieronder lees je 5 tips om met die stress en onzekerheid om te gaan. Want je hart volgen blijft het allerbelangrijkst. Dat mag onzekerheid niet in de weg staan!

  1. Inzicht en bewustzijn zijn het allerbelangrijkst: kun je exact benoemen wat er moet veranderen en waar het dan wél naar toe moet? Als je heel helder weet wat je wilt veranderen, kun je je met meer focus richten op die verandering. Dat helpt je om vol te houden als de veranderstress toeneemt.
  2. Visualiseer je einddoel en richt je daarop. Blijf benoemen waarom je graag dat doel wilt bereiken en houd die drijfveren voor ogen.
  3. Accepteer dat verandering betekent dat je even je evenwicht verliest, maar vertrouw erop dat je een nieuw evenwicht zult vinden in je nieuwe situatie.
  4. Bekijk ook je huidige situatie die je wilt veranderen met juiste ogen. Als de veranderstress toeneemt zijn we geneigd onze oude situatie rooskleuriger voor te doen dan hij is. Trap niet in de val om daardoor alles bij het oude te laten. Vraag jezelf af: wat kost het je als je de oude situatie in stand houdt? Wat zou je kunnen bereiken als je je niet gevangen liet houden in deze situatie? Wie kun jij worden als je je oude situatie los durft te laten?
  5. Richt je verandering op het nog beter werken met je passie. Wie vanuit passie de dingen doet, voelt een sterke bevlogenheid, motivatie en doorzettingsvermogen.

“Durven is even je evenwicht verliezen, niet durven is uiteindelijk jezelf verliezen.” – Sören Kierkegaard

Lees ook: Parttime werken; 5 redenen waarom het werkt voor mij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven