Als je gaat verbouwen, waar ga je beginnen?

Verbouwen kan voor mensen veel stress op leveren. Niet alleen omdat ze tijdens de verbouwing in de rommel zitten, maar ook omdat ze niet overzien wat er allemaal moet gaan gebeuren tijdens het verbouwen en waar ze aan beginnen.

Aangezien wij al jaren aan het verbouwen zijn durf ik ons wel redelijk ervaren te noemen op dit vlak. We doen niet alles zelf, maar wel veel. En ik neem je graag even mee in mijn stappenplannen als we weer aan een nieuwe klus beginnen.

verbouwen waar beginnen, tips voor het maken van een stappenplan en planning

Verbouwen, waar beginnen en wat is een slim stappenplan?

In ons vorige huis hebben we heel veel verbouwingen gedaan en ook nu zijn we al weer vier jaar bezig in ons huidige huis. Aangezien we deze stek niet meer gaan verlaten én het huis bij aankoop vroeg om modernisering zijn we voorlopig ook nog niet klaar.

Alhoewel we de grootste klussen er denk ik wel op hebben zitten: van compleet vernieuwen van de woonkamer en keuken, het verbouwen van een garage tot aan kantoor, het slopen en plaatsen van een nieuwe badkamer en het plaatsen van een dakkapel en samenvoegen van twee slaapkamers tot een grote slaapkamer. Naast het aanpakken van de tuin, wat we in de tussentijd ook nog gedaan hebben.

De klussen die nu nog moeten gebeuren zijn de chillruimte verbouwen, het toilet beneden, het washok en nog twee slaapkamers boven en de hal. Ik denk dat we nog wel een paar jaar bezig zijn. Hoe we dit verbouwen volhouden en waar we beginnen? Ik vertel het je!

1. Begin met een plan

Dit klinkt niet zo raar maar je wil de mensen de kost niet geven die dit niet doen. Het belang van een plan voor je verbouwing is groot. Niet alleen om goed inzicht te krijgen in wat je wilt verbouwen en hoe, maar ook om te bepalen waar je aan gaat beginnen.

Door je plan op papier te zetten en liefst ook te tekenen gaat het leven in je hoofd en kom je gaandeweg dit preces erachter hoe je het beste je verbouwing aan kan pakken en waar te beginnen.

Wat is stap één in je verbouwing en welke vervolgstappen zijn te nemen. Hoe kan je die stappen van elkaar scheiden door kleine tussenstappen te maken? Op deze manier krijg je gelijk een plan van aanpak dat je eventueel nog verder uit kan werken.

Zo kan je in dit plan van aanpak bijvoorbeeld opnemen welke materialen je nodig hebt bij je verbouwing, wat je zelf kan doen en wat je moet uitbesteden en hoeveel tijd de stappen ongveere in beslag gaan nemen.

Ben je hier klaar mee, dan ben je zover dat je kan starten met het verbouwen en het zoeken naar eventuele vaklui.

2. Weet waar je professionals voor nodig hebt

Dit vind ik een van de belangrijkste aspecten van het verbouwen en waar aan beginnen. Onderschat jezelf niet, maar overschat jezelf ook niet. Soms heb je gewoon hulp nodig bij het verbouwen.

Zoek voor hele moeilijke én belangrijke klussen de juiste professionals erbij. Zo hebben wij tijdens onze verbouwingen gebruik gemaakt van een goede timmerman, een aannemer een dakdekker én een fijne loodgieter.

Zij zijn lang niet voor alle klussen nodig, maar als het van belang is (zoals een dakdekker voor een plat dak zonder lekkages en alle bijbehorende ellende) dan maken we de keuze voor het inhuren van een professional.

woonkamer verbouwen hoe pak je dit het beste aan

3. Tips voor het inhuren van een goede professional

Wil je essentiele onderdelen van je huis door een professional laten doen, dan is de volgende stap om een goede professional te vinden. Bij het vervangen van een dak, of het plaatsen van een stalen balk in je huis omdat je muren wilt wegbreken heb je immers mensen nodig die weten waar ze mee bezig zijn.

Mijn advies is dat je eerst rondvraagt in je omgeving. Vraag vrienden, kennissen en familieleden of buren of dat zij ervaring hebben met bijvoorbeeld een dakdekker of aannemer die goed werk heeft afgeleverd.

Check ook eventueel referenties op Google als je online een bedrijf gevonden hebt, of ga gewoon eens wat projecten bekijken die door dat bedrijf gemaakt zijn. Dit geeft u een goed inzicht in de reputatie en betrouwbaarheid van de dakdekker.

Maak goede afspraken, niet alleen mondeling, maar zet ook een en ander op papier en vraag offertes op zodat je weet waar je aan toe bent. Denk hierbij niet alleen aan de financiële afspraken, maar ook aan de afspraken over wat er gemaakt wordt en hoe het gemaakt wordt.

Welke materialen worden er bijvoorbeeld gebruikt voor de verbouwing waar jullie aan beginnen en op welke termijn gaat het verbouwen plaatsvinden.

Bespreek een redelijk betalingsschema. Het is niet raar als je een aanbetaling moet doen voor je verbouwing, maar het is wél vreemd als je vooraf alles moet betalen. Doe dat dan ook niet en hou een deel van de betaling achter de hand zodat je weet dat het werk ook naar tevredenheid afgemaakt wordt.

4. Aan de slag met verbouwen, waar ga je aan beginnen?

Pak je plan van aanpak erbij en probeer nu een goede planning te maken. Als het goed is heb je al geprobeerd in te schatten hoeveel tijd je nodig hebt per stap.

Voor de onderdelen die je niet zelf kan doen vraag je natuurlijk aan de professionals zoals je dakdekker, aannemer of loodgieter hoeveel tijd ze nodig denken te hebben.

Dit ga je -op volgorde van te zetten stappen- in een agenda inplannen.

Zijn er delen van de verbouwing die qua tijd lastig in te schatten zijn? Maak dan de planning op die punten niet te strak, maar pak wat extra ruimte voor uitloop. Zeker als je meerdere professionals achter elkaar nodig hebt (zoals de aannemer die je overkapping bout en de dakdekker die hem daarna dicht maakt of de stucadoor die de wanden moet stuccen).

Bespreek de planning met de vaklui die je gaat inhuren en laat ze hun commitment uitspreken over de data waarop zij bij je aan de slag gaan.

Zo kan je met een gerust hart beginnen aan het verbouwen volgens je planning waar iedereen in gekend is.

Iedere verbouwing is anders

Natuurlijk is iedere verbouwing anders. Alleen een kamertje opknappen met wat stucwerk, schilderwerk en een nieuw vloertje erin is heel wat anders dan een complete aanbouw aan je huis.

Daarom is het ook zo belangrijk om -zeker bij de grotere projecten- die planning te maken en alles op te delen in kleinere stappen zodat het geheel overzichtelijk wordt.

Ik hoop dat ik jullie een beetje inziht heb kunnen geven in hoe en waar je aan moet beginnen bij het verbouwen en wens je heel veel succes met jullie plannen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven