Verduisterende gordijnen in een dakkapel? Ik zocht me rot!

Ik heb me rot gezocht om fijne kant en klaar verduisterende gordijnen voor de kinderkamer te vinden. Diegene die de metamorfose van de kinderkamer hebben gevolgd die weten dat dit zo ongeveer het allerlaatse punt in de kinderkamer is wat er moest gebeuren. We hebben zelf een bureau gemaakt, er is een nieuwe kast gekomen, we hebben een nieuw kindermatras gekocht en eigenlijk heeft de hele kamer een opknapbeurt gehad om er een leuke tienerkamer voor mijn meisje van te maken. Behalve dan dus de raambekleding, dat was een crime.

Eindelijk kant en klaar verduisterende gordijnen

Vooral voor een dakkapel is het eigenlijk heel lastig om te bedenken wat je daar nu precies aan gordijnen kan hangen. Gewone gordijnen vielen al per direct af. Niets zo onhandig als verduisterende gordijnen die je iedere dag over de vensterbank moeten schuiven. Je snapt uiteraard dat die vensterbank vol ligt met spulletjes. Vooral op een meisjeskamer. Om nu iedere keer al die spulletjes opzij te zetten voordat de gordijnen dichtkunnen? Ik dacht het niet.

verduisterende gordijnen kant en klaar

Daarnaast is de dakkapel redelijk hoog waardoor gordijnen met een rails überhaupt al niet praktisch zijn en door het bureau wat ervoor staat kan je er ook nog eens niet handig bij.

Uitdagingen bij kant en klaar verduisterende gordijnen dakkapel

Het grootste probleem bij een dakkapel is dat de openslaande ramen in de dakkapel een andere hoogte hebben dan de vaste delen van het kozijn. In het vaste deel zit nog een ventilatierooster en daarboven maar een heel klein stukje kozijn, zoals je kan zien op deze foto. Een gordijnrail bevestigen is nog niet zo eenvoudig.

kozijn dakkapel binnenzijde

Tenzij je de verduisterende gordijnen helemaal op de bovenste lat zou monteren of in het plafond, maar dat wil je ook niet, want dan kunnen de ramen in de zomer helemaal niet makkelijk open.

Omdat de openslaande ramen ‘lager’ zijn dan de vaste ramen in de dakkapel ben je beperkt in de keuze van kant en klaar verduisterende gordijnen als je die graag op dezelfde hoogte wilt hebben. Zou je hier bijvoorbeeld jaloezieën monteren, dan hangen die van binnenuit helemaal ongelijk omdat de een hoger ‘begint’ dan de ander’.

Een andere uitdaging is dat de rand tussen het glas en het handvat van de draaikiepramen niet zo breed is. Hier moet het verduisterende gordijn wel tussen passen.

Het is dus de kunst om verduisterende gordijnen te vinden die kant en klaar zijn (omdat we hier zelf niet zo sterk in zijn) die er van binnenuit ook nog eens mooi uitzien. Uiteraard heb ik ook graag dat ze er van buiten mooi uitzien, maar binnen heeft prio.

kant en klaar verduisterende gordijnen

Voordelen plissé gordijnen voor dakkapel kinderkamer

Al maanden had ik mijn oog laten vallen op plisségordijnen. Gordijnen die verduisterend zijn en kant en klaar. Maar ik kon er maar niet goed achterkomen of die gordijnen nu ook goed te bevestigen zijn in de kunststof kozijnen van onze dakkapel. Frank wilde eigenlijk niet in het kunststof boren en omdat hij er huiverig voor was zag ik het ook niet zitten dat we dit zelf zouden gaan doen. Wat als het verkeerd gaat?

Uiteindelijk werd ik benaderd door Veneta.com met de vraag of zij wellicht iets voor mijn probleem konden betekenen. Na uitvoerig telefonisch contact hebben we de stap gezet om voor top down, bottom up plisségordijnen te kiezen en daar ben ik me toch een partij blij mee! Ik zet de voordelen hieronder even kort op een rijtje:

 • verduisterende gordijnen (écht pikkedonker binnen als ze dicht zijn)
 • kant en klaar
 • van binnen én van buiten gezien zitten deze gordijnen mooi op één lijn
 • de draai- kiepramen kunnen gewoon open
 • door de top down, bottom up constructie kan je de bovenzijde open laten en komt er meer licht binnen, zonder dat je inkijk hebt (fijn voor de winterperiode)
 • eenvoudige montage (ook al hebben wij dat laten doen)
 • ’s ochtends heb je binnen no-time de plisségordijnen omhoog geschoven
 • alles op de vensterbank kan zo blijven staan

montage verduisterende gordijnen

Inmeten van de gordijnen in dakkapel

Het inmeten vond ik zelf nog wel even spannend. Niet dat het heel moeilijk is, maar je wilt natuurlijk wel dat het goed gebeurt. Gelukkig is de uitleg daarin heel duidelijk, hebben ze een fotoservice (je stuurt je foto in en er wordt aangegeven hoe je moet meten) én hebben ze ook nog eens een tevredenheidsgarantie. Is er verkeerd gemeten? Dan krijg je gratis een nieuw product!

Dat laatste was hier niet nodig. Het inmeten had Frank helemaal goed gedaan en het monteren hebben we laten doen. Je kan overigens ook prima zelf monteren hoor, maar ik ben blij dat we ervoor gekozen hebben het te laten monteren. Met name omdat er in de kunstof kozijnen geboord moest worden 😉 .

verduisterende plisségordijnen
Je schuift de verduisterende plisségordijnen heel makkelijk naar boven of naar onderen, ideaal

Verduisterende kant en klaar gordijnen zijn een hit

In de winter gebruiken we de top down ook echt zodat de bovenzijde van het raam open blijft en er toch veel licht binnenkomt. In de zomer kan dat mooi omhoog zodat we de zon beter buiten houden en het ook ’s avonds om 20.30 helemaal donker in de kamer is. Het enige ‘jammere’ is dat ik de bevestiging liever in wit had gehad. Geen idee of dat ook kan, maar dat was nog wat mooier geweest met het witte kunststof kozijn denk ik.

Als eindconclusie kan ik wel stellen dat de kant en klaar verduisterende gordijnen van regelrechte hit zijn. Ook al zijn de verduisterende kwaliteiten van de plisségordijnen nu nog geen echte noodzaak, als straks de zomer aanbreekt dan zijn ze onmisbaar. Zo’n dakkapel is namelijk prachtig, geeft veel ruimte en heel veel licht. Super fijn, maar in de zomer een heel goed excuus om ‘niet te kunnen slapen’ als je geen goede raambekleding hebt.

Wat hebben jullie voor gordijnen in de kinderkamer hangen? Verduisterend of niet?

10 gedachten over “Verduisterende gordijnen in een dakkapel? Ik zocht me rot!”

 1. Ook ik ben op zoek naar raambekleding voor een kunststof raamkozijnen op de slaapkamer. Je ziet door de bomen het bos niet meer. Ik heb een vraagje voor je. Ik zie dat je ook een raam hebt dat niet open gaat, met het ventilatierooster. Wij hebben 2 draaikiepramen, waar als ik het goed begrijp klemsteunen op kunnen. Maar op het derde raam, met ventilatierooster kunnen die klemsteunen dan weer niet. Hoe is dat jullie bevestigd? Is daar dan toch geboord, of is daar ook een boorloze oplossing voor gevonden?

  1. Oh laat maar, ik lees al dat er toch is geboord… Ik geloof niet dat het zonder boren gaat lukken om 3x dezelfde soort raambekleding te gaan krijgen.

 2. Hier ook hele zoektocht voor zoon op zolder, met een dakkapel met 4 ramen waarvan de buitenste 2 kiepramen zijn. De plisségordijnen ziet er erg mooi uit! Ook voor een jongenskamer. Maar dan zit je nog met het probleem dat je in de zomer ’s avonds – als het juist afkoelt en je wat frisse lucht in de kamer wilt laten komen – niet het kiepraam open kan doen, want dan is het meteen niet meer donker in de kamer. Dat is het punt waar ik steeds op vastloop. Of snap ik het dan niet goed?

  1. Hi Claudia, dat klopt inderdaad hoor. Ik heb nog geen raambekleding aan de binnenzijde gezien waarbij je een raam open kan zetten (ook niet op kiepstand) en de ruimte toch helemaal donker blijft. Ikn dat geval moet je echt naar een luik aan de buitenzijde. Maarja, dan heeft het openzetten van het raam ook niet veel nut meer 😉

  1. De prijzen zijn heel erg afhankelijk van de maatvoering en of je bijvoorbeeld top down bottum-up kiest of iest dergelijks. Op de website van Veneta (zie link in het artikel) kan je precies de prijzen zien.

 3. Avatar foto
  Relinde Uleman

  Ziet er mooi uit ??
  Is de andere kant ( buitenkant ) dezelfde kleur ?
  Zitten er ook zij geleiders…die het gordijn op z’n plek houd bij het evt kiepen en kantelen .
  Of is dat niet nodig ?
  Gr Relinde

  1. Hi Relinde, voor de buitenzijde hebben wij voor wit gekozen maar volgens mij kan je die ook op kleur kiezen. Bij het draaikiepraam zie je inderdaad dat de bevestiging op het draaideel is gemaakt. Door de geleiders kan het raam gewoon draaien en kiepen zonder dat het plissegordijn kantelt, heel fijn dus. Inmiddels zijn we verhuisd en moet ik voor ons nieuwe huis ook weer op zoek. Wordt waarschijnlijk weer net zo iets 😉 . Succes!

 4. @Het enige ‘jammere’ is dat ik de bevestiging liever in wit had gehad. Geen idee of dat ook kan. Ja dat kan, ik heb ze zelf gemonteerd, ging prima. Wellicht kun je nogmaals contact leggen met Veneta om de bevestiging in het wit te leveren. Veel succes er mee. Gr. Leo de Jong

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven