Verhuistips; 10 tips die het verhuizen een stuk makkelijker maken

De een ziet er enorm tegenop en de ander kan niet wachten totdat het zover is. Iedereen beleeft verhuizen op een andere manier en is op zoek naar verhuistips om het voor zichzelf eenvoudiger te maken én minder stressvol. Onze verhuizing is nog geen jaar geleden en ligt nog overduidelijk in mijn geheugen. Ik vond het fantastisch om te gaan verhuizen naar ons nieuwe huis in het buitengebied, maar maakte me ook wel zorgen om de verhuizing. Hoe moet dat met al die zooi die we in de afgelopen jaren hebben verzameld?

Verhuizen zonder stress; verhuistips om het zo eenvoudig mogelijk te laten verlopen

Vrienden van ons zijn een paar maanden eerder al verhuisd. Zo gestructureerd als zij dat allemaal hebben aangepakt, dat zou ons niet lukken wist ik al. Hoe gestructureerd we ook in ons werk zijn, ons privéleven laat qua structuur nog wat te wensen over. Onze grootste uitdaging was eigenlijk dat we op één dag passeerden met ons nieuwe huis én ons oude huis. Bij ons nieuwe huis zit een grote loods en van de vorige bewoners mochten we daar al twee weken van te voren spullen naartoe verhuizen. Ideaal, maar die mogelijkheid heeft bijna niemand natuurlijk, dat was echt een mazzeltje. In onderstaande verhuistips zie je onder andere hoe je dat probleem kan tackelen!

1. Van te voren inpakken (scoor dozen bij de supermarkt)

Uiteraard is het slim om voordat je gaat verhuizen al een hoop spullen in te pakken in dozen. Geef de dozen een kleurlabel zodat bij het verhuizen herkenbaar is waar de doos in het nieuwe huis neergezet mag worden. Heb je nog niet genoeg dozen op voorraad? Check wekelijks de supermarkten en neem daar iedere keer wat dozen mee.

2. Spullen vooraf in opslag

Het is ook heel handig om al een heel aantal spullen vooraf in opslag te zetten. Je kan dit bijvoorbeeld doen met opslagruimte bij Kubox. Zij leveren een box bij je af, die kan je zelf vullen en vervolgens wordt deze opgehaald en in opslag bewaard totdat je hem weer in het nieuwe huis kan gebruiken.

Bovenstaande behoort tot de verhuistips als je geen loods ter beschikking hebt. Daarnaast is dit dus erg handig als je overdracht van de huizen op dezelfde dag is. Geef wel alleen de spullen in opslag die je niet dagelijks nodig hebt.

3. Verhuistips nummer 3: Meet grotere meubels op

Maak een lijstje van je grotere meubels en zet de maten erachter. Bekijk daarna in welke kamers je welke meubels wilt neerzetten. Check de route die gelopen moet worden met de meubels en controleer of de meubels wel door het trapgat passen bijvoorbeeld. Of moeten ze misschien door het raam? Als je vooraf met deze verhuistip aan de slag gaat weet je bij het verhuizen precies hoe je dit moet aanpakken en dat levert een stuk minder stress op.

4. Oppas voor de kinderen?

Zijn je kinderen al wat ouder? Dan kunnen ze mooi een handje meehelpen tijdens de verhuizing door hun eigen spullen bijvoorbeeld mee te nemen en naar hun kamers te brengen. Bij kleinere kinderen is het misschien wel handig om ze lekker bij opa en oma te brengen. Hebben zij een fijne dag en worden jullie niet steeds tussendoor gestoord.

5. Maak een checklist

Nummer 5 van de verhuistips kan je al goed vooraf doen. Maak een checklist voor het verhuizen. Wat moet er allemaal gebeuren? En dan heb ik het niet alleen over het sjouwwerk, maar denk ook aan je verzekeringen, adreswijzigingen en gas water en licht. Lees bijvoorbeeld in dit blog van de overheid ook even hoe het zit met doorgeven van adreswijzigingen aan gemeentes. Wist je dat de gemeente een boete mag geven als je belangrijke wijzigingen niet op tijd doorgeeft?

6. Pak je koffers in

Het is sowieso handig om je koffers in te pakken, zo bespaar je weer op kartonnen dozen 😉 , maar het is eigenlijk vooral bedoeld om ervoor te zorgen dat je alle nodige spullen bij elkaar hebt in een koffer. Doe ‘even’ net of je op vakantie gaat. Alles wat er in je koffer zit is alles wat je de komende week nodig hebt toch?

7. Reserveer een busje of regel een verhuisbedrijf

Wij hebben alles zelf verhuisd en dat was prima te doen. Charter wat familie en vrienden want hulp kan je altijd gebruiken. Ga je zelf verhuizen? Regel dan een busje en doe dat op tijd! Wij hadden een busje met hydraulische laadklep. Super makkelijk, je hoeft er niets in te tillen maar rijdt het op de klep om het vervolgens in het vrachtwagentje te tillen. Deze vrachtwagentjes mag je gewoon met je B-rijbewijs rijden. Als je in een grote stad zoals Amsterdam woont is het maar de vraag of je zo’n vrachtwagentje ook voor de deur van je nieuwe woning kan parkeren. Het voordeel van Kubox daarin is overigens dat zo’n container je de parkeerproblemen bespaart!

8. Boeken in koffers inpakken; een van de betere verhuistips

Heb je nog koffers over? Als het koffers op wieltjes zijn, dan is dit een van de betere verhuistips. Gebruik deze koffers voor je boeken! Boeken zijn zo ontieglijk zwaar… als je die in dozen inpakt dan scheurt de doos snel in en daarnaast is het sjouwen ermee erg slecht voor je rug. De koffers met boeken rol je zo je nieuwe huis naar binnen!

9. Onmisbaar: de steekkar

Voor ons was deze onmisbaar en voor jullie waarschijnlijk ook. Een steekkar hoeft helemaal niet zo duur te zijn maar is zijn geld dubbel en dwars waard als je zelf gaat verhuizen. Zo rij je bijvoorbeeld je wasmachine zo de hele straat door als het moet.

10. Plak lades en deurtjes dicht

Ga je zelf sjouwen met kasten? Zorg ervoor dat alle lades en deuren dichtgeplakt zijn. Daarmee zorg je er in ieder geval voor dat je je vingers behoudt.

Natuurlijk zijn er nog veel meer verhuistips te bedenken, maar hier kan je alvast mee aan de slag. Ik wens je veel succes met sjouwen en heel veel woonplezier in je nieuwe huis!

6 gedachten over “Verhuistips; 10 tips die het verhuizen een stuk makkelijker maken”

 1. Bedankt voor de tips, verhuizingen zijn altijd zo stressvol. Ik zou er nooit aan gedacht hebben om boeken in koffers te doen, echt heel slim. Ik ga binnenkort verhuizen, en vriendinnen van me komen wel helpen, maar het zal nog steeds veel werk zijn. Maar ik zal de tips zeker onthouden, het zal heel erg helpen.

 2. Avatar foto
  Anne Bloemers

  Hele goede tips, ik ga binnenkort verhuizen en het is heel stressvol, maar ik heb besloten om een professionele verhuisdienst in te huren. Ik heb veel boeken en de tip om boeken in een koffer te doen is zo’n goed idee, dat zal het een stuk makkelijker maken om te transporteren. Maar ik ga ook veel weggooien, ik heb zo veel nutteloze dingen rond liggen.

 3. Dit zijn hele goede tips, ik ga volgende maand verhuizen en ik ben zo gestresst. Ik heb al meerdere lijstjes gemaakt en ik heb al veel mensen gevraagd om te komen helpen. Nu moet ik alleen nog een busje regelen en dan is alles klaar.

 4. Verhuizen is inderdaad zo stressvol, maar met de beste voorbereiding kan het een stuk makkelijker worden. Ik help een vriend verhuizen volgende week en zal hem ook aanraden om tijdelijke opslag te huren voor zijn vele decoraties. De dingen die je pas kwijt kan als de rest van de meubels staan.

 5. Avatar foto
  Vincent Rondwijk

  Tijdens onze vorige verhuizing hebben we onze meubels ook goed opgemeten en kwamen erachter dat niet alles paste. Gelukkig konden we een deel opslaan totdat we een andere geschikte ruimte hadden gevonden. Het is erg vervelend wanneer je er pas op de verhuisdag achter komt dat een bank niet past.

 6. Het inschakelen van een (gespecialiseerd) verhuisbedrijf is inderdaad een goed idee! Dit zal veel stress uit handen nemen. Wat vond je het spannendst aan de verhuizing?

  Anne

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven