Verhuizen met kinderen, van plan naar realiteit, inclusief tips!

We gaan verhuizen, van een woning met tuin naar een appartement met lift en balkon. Van een woning met een keuken en een vaatwasser naar een keuken zonder vaatwasser. Van een een woning met een grote badkamer met douche en bad naar een woning met alleen een douche. Ja, het zal even wennen zijn, maar het is het maar voor even, want na een periode van 6 tot 12 maanden, gaan we weer verhuizen. En dat brengt me op het onderwerp verhuizen met kinderen, hoe bereid je zoiets voor? Hoe gaan wij, en jullie je straks in het nieuwe huis echt thuis voelen?

verhuizen met kinderen

Op zoek naar de ideale woning

Hoe is het zo gekomen? Eind vorig jaar, besloten mijn man en ik dat we wilden verhuizen. Niet omdat we het niet meer naar onze zin hadden in onze huidige buurt, maar omdat we toe zijn aan iets anders. We willen op een rustigere plek gaan wonen, meer speelruimte voor onze dochter hebben en een huis dat net een maatje groter is dan onze huidige woning. We gingen op zoek, maar konden niet iets vinden dat helemaal bij ons paste.

Uiteindelijk, na een flinke zoektocht, vonden we onze ideale woning. Het bleek een woning in een nieuwbouwproject in Tilburg, dat vrij snel in de verkoop ging. Nadat we er goed over nagedacht hadden, besloten we er voor te gaan. Dat betekende echter wel dat onze huidige woning snel in de verkoop ging. Gelukkig werd deze binnen enkele maanden verkocht en hebben we onze huidige woning eind juni opgeleverd. Dat betekent dus ook dat we naar een tijdelijke woning gaan. Fijn dat onze woning verkocht is, maar wel een hoop extra rompslomp, want twee verhuizingen in een jaar, dat is nogal wat!

Wat komt er allemaal op je af als je gaat verhuizen ?

Als je gaat verhuizen heb je enorm veel te regelen. Afhankelijk van waar je naartoe verhuist (binnenland, buitenland, binnen het dorp, naar een andere gemeente en ga zo maar door) moet je een hoop dingen regelen. Als je twee keer gaat verhuizen met kinderen dus helemaal 😉 . Gelukkig kan je op internet het nodige vinden waarmee je geholpen bent. Zo heb ik bijvoorbeeld een checklist voor verhuizen gevonden. Erg praktisch, vooral omdat er per week staat aangegeven wat je moet regelen. Dat hebben ze goed aangepakt bij Studentverhuizers!

Verhuizen met kinderen, hoe bereid je ze voor?

Mijn man en ik bespraken hoe we dit aan onze dochter van drie zouden vertellen. Tijdens het uitleggen begreep ze er niet veel van. Logisch eigenlijk, want hoe kun je een kind van drie uitleggen dat we een nieuwbouwwoning gekocht hebben, maar dat het nog gebouwd moet worden? We besloten het heel simpel te houden en haar alleen te vertellen dat we gaan verhuizen.

De reden waarom, dat vertellen we later nog wel. Als het concreet wordt en we haar de nieuwbouwwoning in aanbouw kunnen laten zien. Het verhuizen is voor ons al best heftig. Kan je nagaan hoe verhuizen met kinderen is. Wat zou er allemaal in haar koppie omgaan? We verlaten ons eerste koophuis, de plek waar zij de eerste drie jaar is opgegroeid en de buurt waar we vrienden hebben gemaakt. Het voelt toch echt als afscheid nemen van een periode in ons leven en zeker ook voor onze dochter van drie.

Betrekken bij de verhuizing en hoe ver ga je?

We proberen Laura zo veel mogelijk overal bij te betrekken en dingen uit te leggen, maar toch merk ik dat ze het ook lastig vindt. Want haar vertrouwde plekje achter laten, zoals de tuin waar ze altijd zo graag speelt, haar eigen kamertje en haar speelkameraadjes in de straat missen is een flinke stap. Door er met haar over te praten, dingen uit te leggen en filmpjes over verhuizen te laten zien, proberen we het zo concreet mogelijk te maken.

Gelukkig blijven veel dingen ook hetzelfde. Zo blijven haar slaapkamermeubeltjes en spulletjes precies hetzelfde en blijft ze voorlopig nog even naar dezelfde kinderopvang gaan.

verhuizen met kinderen

Tip: Aangezien verhuizen een van de meest stressvolle gebeurtenissen is, is het misschien ook goed om er van te voren wat over te lezen. Dit boek wordt als aanrader aangegeven en heeft goede reviews!

Samen met kinderen inpakken

We gaan nu ook met haar samen aan slag om dozen in te pakken en speelgoed op te ruimen. Daarnaast benaderen we de verhuizing als iets positiefs en dat blijkt te werken. Tot nu toe vindt ze het bijvoorbeeld geweldig om een huis te krijgen waar een lift bij zit. We zijn erg benieuwd hoe ze het zal vinden op onze nieuwe plek en hopen dat ze zich ook in onze tijdelijke woning snel thuis voelt! Zo kunnen we allemaal zonder zorgen wonen.

Ik ben ook benieuwd naar jullie ervaringen met verhuizen met kinderen. Heb je het al eens meegemaakt? En heb je nog verhuistips om het zo goed mogelijk te laten verlopen met kleine kinderen?

Knutselprojecten met ‘overgebleven’ dozen

Oja, psssttt… ben je klaar met verhuizen? Gooi dan de verhuisdozen niet weg! Ik heb nu al een leuk blog gevonden met allerlei tips voor knutselprojectjes met dozen, zoals die hieronder. Zo zijn je kinderen de verhuizing ook zo weer vergeten!

verhuizen met kinderen

Andere artikelen die wellicht interessant zijn om te lezen vind je hier:

  • Burenoverlast… je kan er gewoon bijna ziek van worden!
  • Verbouwingsstress

Gebruikte afbeelding via Shutterstock

1 gedachte over “Verhuizen met kinderen, van plan naar realiteit, inclusief tips!”

  1. Bedankt voor de goede tips voor verhuizen met kinderen. Wij gaan over een paar maanden verhuizen naar ons droomhuis. Onze kids zijn 5 en 7, oud genoeg om te begrijpen wat er aan de hand is. Wat een goede tip om samen met de kinderen dozen in te pakken, zodat ze zelf een zekere mate van controle hebben en actief mee kunnen helpen. Dat gaan we zeker proberen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven