Verkiezingen 2017: koopkracht, kinderopvangtoeslag, onderwijs en ouderschapsverlof voor werkende ouders

De verkiezingen 2017 komen er weer aan. Als werkende ouders heb je waarschijnlijk bepaalde ideeën over de toekomst. Heb jij interesse in politiek en heb je duidelijke standpunten of ben je nog een zwevende kiezer? Lees hier de standpunten van de politieke partijen over de thema’s koopkracht, kinderopvangtoeslag, onderwijs en ouderschapsverlof. Thema’s die voor ons, gezinnen met kinderen, van belang zijn. Het is niet mijn bedoeling om stemadvies te geven, verre van, maar ik vind het wel van belang om de standpunten van de diverse partijen voor de verkiezingen 2017 -die voor ons belangrijk zijn- uiteen te zetten.

Overzicht van de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen over de thema’s: koopkracht, kinderopvangtoeslag, onderwijs en ouderschapsverlof 

Verkiezingen 2017; welke partij voor werkende ouders ?

De laatste tijd ben ik me weer meer gaan verdiepen in politiek. De verkiezingen in 2017 komen er namelijk weer aan. Ik vind het erg belangrijk om te gaan stemmen. We hebben immers stemrecht in dit land en daar moeten we gebruik van maken. Maar welke partij heeft nu het beste voor met werkende ouders voor? Dat is niet zo makkelijk te zeggen. De standpunten van de partijen lopen (uiteraard) nogal uit een op diverse onderwerpen. Daarom heb ik enkele onderwerpen er uit gelicht. Lees mijn blog en laat mij weten welke thema’s jij belangrijk vindt en of je dit mee laat wegen in jouw stem! Ik ben benieuwd.

verkiezingen 2017 werkende ouders

Het financiële plaatje: hoe staat het met de koopkracht?

Het goede nieuws is dat alle politieke partijen het standpunt hebben dat de belasting op arbeid en inkomen omlaag gaat. Daar gaan wij, werkende moeders, dus voordeel uit halen. Dit betekent dat gezinnen er op vooruit gaan. In algemene zin kun je dus zeggen dat de koopkracht er op vooruit gaat, ongeacht op welke partij je stemt.

Er zit wel groot verschil in de de mate van koopkracht groei. De SP scoort hier het hoogst, Denk scoort hier het laagst. Opvallend en niet onbelangrijk vind ik om te vermelden dat de partijen PVV, 50plus en de Partij voor de Dieren hun financiële plaatje niet hebben laten doorrekenen door het CPB. In een artikel van de Volkskrant over het doorrekenen van koopkracht kun je uitgebreide informatie vinden over de koopkracht plaatjes.

De kindgebonden regelingen: kinderopvangtoeslag, kinderbijslag en kindgebonden budget

Er zijn diverse partijen die een specifiek standpunt hebben over kindgebonden regelingen. Zo wil de PvdA dat de kinderopvangtoeslag omhoog gaat. Het CDA wil dat de kinderbijslag omhoog gaat en wil dat het kindgebonden budget omhoog gaat. Wat mij nog erg opviel: De SGP wil blijkbaar dat er meer baby’s geboren gaan worden. Deze partij wil namelijk een babybonus in gaan voeren van 1000 euro voor alle ouders die voor het eerst een baby krijgen.

Vorig jaar werd al aangekondigd dat er enkele regelingen gaan veranderen, lees meer daarover in onderstaand blog.

Lees ook: prinsjesdag en de plannen voor 2017

Verkiezingen 2017; Standpunten over onderwijs

Onderwijs is een écht thema tijdens deze verkiezingen 2017, van Citotoets tot kleinere klassen. Ik heb vooral de punten er uit gehaald die gaan over het basisonderwijs en voorgezet onderwijs.

Het goede nieuws is dat veel partijen extra willen investeren in het onderwijs voor onze kinderen. Vooral D’66 wil flink investeren in onderwijs. De media noemen deze partij ook niet voor niets: kampioen onderwijs. Zo wil D’66 leraren die voor moeilijke klassen staan, extra belonen, meer conciërges en meer klassenassistenten op scholen.

Diverse partijen willen de klassen verkleinen. D’66, SP en Groen Links willen klassen van maximaal 23 leerlingen op de basisschool en hebben dus een duidelijk standpunt voor de verkiezingen van 2017. Enkele partijen hebben een uitgesproken mening over bindende toetsen zoals de Cito-toets. Zo geeft D’66 en de SP aan dat zij deze toetsen willen afschaffen. De VVD en de PVV zijn juist voor deze toets. De SP en de PvdA zijn voor brede brugklassen, waarbij kinderen van diverse niveaus bij elkaar in de klas zitten. Nog een opvallend punt uit het programma van de PvdA is dat zij willen dat scholen in de toekomst hele dagen open zijn van 7:30 uur tot 18:00 uur. Voor werkende moeders een uitkomst dus!

Tip: Heb je een studerend kind, of gaat je gaat je kind studeren? Verdiep je dan eens in de standpunten van diverse partijen over de basisbeurs en ov-jaarkaart. Hier zitten ook veel verschillen in!

Lees ook: Digitaal onderwijs, slim of juist niet?

Meer tijd voor onze kinderen: krijgen ouders meer ouderschapsverlof?

Misschien heb je het wel meegekregen vorig jaar. Het ouderschapsverlof en met name het vaderschapsverlof was echt een issue in de politiek. En dat is maar goed ook! In Nederland is het namelijk bar slecht geregeld met het zwangerschaps- en ouderschapsverlof.

Wij moeders moeten het doen met 16 weken, dus 4 maanden zwangerschapsverlof als we moeten bevallen en net een baby op de wereld hebben gezet. Met jaloezie luisterde ik naar verhalen van moeders in Zweden tijdens mijn vakantie daar, die vertelde dat ze een jaar konden genieten van hun baby thuis na de geboorte.

Onze mannen mogen al in hun handen klappen dat ze sinds dit jaar 5 vrije dagen krijgen als hun baby geboren is. Vijf dagen en dan weer gewoon, hup aan het werk. Dat is natuurlijk nog steeds enorm krap. Denk maar eens terug aan de tijd dat je net een baby kreeg. Mijn man was in ieder geval oververmoeid van de drukke dagen met allerlei zorgtaken, gebroken nachten en slaaptekort. En dan weer gewoon present zijn op je werk.

Mijn stem gaat in ieder geval naar een partij die voorstander is voor uitbreiding van het vaderschapsverlof. Want dat gun ik gewoon iedere kersverse vader, een periode kunnen genieten van je baby zonder werkstress. De partijen die hier voorstander van zijn: PvdA, D’66, Groen Links en de Partij voor de Dieren. Deze partijen willen vaders (of partners) drie maanden verlof geven. Het CDA heeft het niet over vaderschapsverlof, maar over drie maanden ouderschapsverlof samen. Die drie maanden mogen moeders en vaders samen delen. Kortom, ouderschapsverlof is een echt thema tijdens deze verkiezingen!

Bronnen: Diverse kranten zoals De Volkskrant, Het NRC, het Financieel Dagblad en diverse nieuwswebsites zoals Nu.nl en de websites van de verschillende partijen.

Heb jij al bedacht waar jouw stem met de verkiezingen 2017 naar toegaat? En wil je dat met ons delen?

Gebruikte afbeelding via Shutterstock

3 gedachten over “Verkiezingen 2017: koopkracht, kinderopvangtoeslag, onderwijs en ouderschapsverlof voor werkende ouders”

  1. Avatar foto
    Hans Eversteijn

    Goed overzicht van de diverse standpunten die jonge gezinnen aangaat. Ik zelf laat mijn keuze niet alléén afhangen van mijn eigen belang, er zijn veel belangrijke items die ik mee laat wegen in mijn keuze. Maar ik denk dat de meeste mensen dit doen.

  2. Ik dacht het te weten. Maar na het debat van gisteren ben ik het helemaal kwijt. Een aantal partijen zullen mijn stem nooit krijgen. Er zijn voor mij 4 partijen die er uit springen. Maar geen 1 zegt op alle punten die voor mij belangrijk zijn wat ik wil. Moeilijk, zondag nog maar een keer het debat kijken en dan weet ik hopelijk meer.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven