Verlanglijstje maken en schoen zetten: zo gaat dat bij jullie thuis

Dat iedereen het Sinterklaasfeest op zijn of haar eigen manier viert is inmiddels wel duidelijk. Gelukkig maken alleen grote mensen zich druk om de manier waarop we Sinterklaas moeten vieren. Kinderen doen niets liever dan een verlanglijstje maken en voor hen blijft het één groot feest. Een feest dat begint zodra halverwege september de speelgoedboeken op de mat vallen. Want dan kan je een verlanglijstje maken – een van de belangrijkste documenten in het leven van een kind! Wij zijn vooral benieuwd hoe dat er bij jullie aan toe gaat, en dat iedereen er zo zijn eigen methodes voor heeft, dat is ons wel duidelijk geworden.

Verlanglijstje maken, online of offline?

Veel van de ouders zien graag dat een verlanglijstje maken offline gebeurd met knip- en plakwerk. De een laat zijn kinderen los, de ander stelt regels op. Hoe dat allemaal gaat in de parktijk, dat lees je hieronder. En wat er dit jaar op het verlanglijstje staat?

  1. Hatchibabie
  2. Slagroomspel
  3. Veel van het speelgoed van het jaar
  4. Playmobil
  5. Lego

Online verlanglijstje maken

Wil je online je verlanglijstje maken dan zijn er meerdere mogelijkheden, daar hebben we een ander blog over geschreven.

Verlanglijstje maken; zo doen de kids van onze lezeressen dat

verlanglijstje maken

Geniet maar even mee van alle verlanglijstjes 😉 .

bescheiden verlanglijstje maken

Mijn eigen verlanglijstje maken en schoen zetten

Zodra ik zelf ontdekte dat de rol van Sinterklaas door mijn eigen ouders vervuld werd trok ik één conclusie. “Nu kan ik eindelijk grote cadeaus vragen mam!” Uit medelijden met die arme oude man die héél jeugdig Nederland van pakjes moest voorzien had ik me altijd een beetje ingehouden bij het maken van mijn verlanglijstje. Nu ik wist dat het ‘maar’ mijn ouders waren die de juten zak vol stopten, zou daar snel verandering in komen! Hoe gaat dat bij jouw kids? Schrijven ze A4tjes vol als ze een verlanglijstje maken, of beperken ze hun verlanglijstje tot maar een paar wensen?

geschreven verlanglijstje maken

Wel of geen regels opstellen voor een verlanglijstje?

En hoe ga je er zelf eigenlijk mee om? Moeten jouw kids, als ze hun verlanglijstje maken, zich aan bepaalde regels houden? Of laat jij ze gewoon lekker hun gang gaan? En als ze hun schoen willen zetten? In reactie op de foto die Joyce op Facebook plaatste over het verlanglijstje van haar dochter kwamen heel wat foto’s over verlanglijstjes terug. Wat bleek… die van Lotte was nog niet eens zo heel bijzonder ;).

verlanglijstje maken 5x a4

Niet alleen kinderen en lijstjes verschillen, maar mama’s natuurlijk ook! Uit jullie reacties maken we op dat sommigen van jullie je kind geen regels opleggen maar gewoon hun gang laten gaan als ze hun verlanglijstje maken. Met potlood en kleurtjes, of door de gewenste plaatjes uit het Intertoys boek te scheuren. Rolt daar een verlanglijstje uit zo dik als de Bijbel? Geen probleem!

Bij de zoon van Mieke kwam er in ieder geval geen eind aan zijn creativiteit bij het maken van zijn verlanglijstje (en zijn wensen).

lang verlanglijstje maken

Als ze maar beseffen dat het een verlang- en geen krijglijstje is, gaf een van jullie aan. Andere mama’s zijn wat strikter en geven hun kind een vast aantal blaadjes. Geen blanco papier meer over, dan ook geen wensen meer 😉 . Al lieten jullie kids zien ook daar heel creatief mee om te gaan!

creatief verlanglijstje maken

De dochter van Fleur heeft overigens na het verlanglijstje maken bedacht dat ze haar verlanglijstje misschien een beetje moest verduidelijken voor de Sint, zie hieronder.

verlanglijstje maken fleur

Schoentje zetten: een dagelijks tafereel?

Ook het zetten van de schoen kan op vele manieren. Mag jouw kind iedere dag zijn of haar schoen zetten? En worden daar door de Sint dan ook grotere cadeaus ingestopt?

Pas op: Vanuit een lezeres kregen we te horen dat haar kinderen niet iedere dag de schoen mocht zetten, en zich begonnen af te vragen waarom andere kindjes dat wel mochten. Waren zij soms niet lief genoeg geweest?

Kinderen hebben al snel de neiging zichzelf én hun Sinterklaascadeautjes te vergelijken met anderen. Net als bij het verlanglijstje maken is dat natuurlijk nergens voor nodig.

Tip: Een oplossing zou kunnen zijn dat je je kids wel iedere dag hun schoen laat zetten, maar dat er simpelweg niet altijd iets in komt. Sinterklaas gaat bij zoveel kindjes langs, dat hij toch niet iedere nacht bij jullie kan komen?

Misschien maak je wel extra kans als je er een mooie tekening of een wortel voor het paard in stopt. Bovendien hoeft de schoen natuurlijk niet gevuld te zijn met cadeautjes. Wissel eens af met een mandarijn. Of maak een ‘paardenvijg’ van peperkoek en water en leg die naast het schoentje. Geen cadeautje, maar wel paardenpoep; daar zal nog lang over nagepraat worden!

schoenkalender

Tip: Vindt Sint het niet goed als de schoen dagelijks gezet wordt? Maak dan samen met je kind een mooie kalender of download er eentje 😉 waarop hij of zij duidelijk kan zien wanneer het weer tijd wordt om de schoen te zetten.

schoencadeautjes top 10 voor de nodige inspiratie

Klein maar fijn cadeautje

Sommige kindjes schijnen zó lief te zijn geweest dat ze wel erg veel cadeautjes van de Sint krijgen. En gróte cadeaus bovendien. Leuk voor hen, maar jouw kind staat misschien wel te pruilen.

Maak aan je kind duidelijk dat groter lang niet altijd ook leuker betekent. Over de prijzen hoef je het nog niet eens te hebben, want dat zegt je kind nog weinig. Maakt je kind zich tijdens het vergelijken toch zorgen, dan hebben we nog een goede tip van een lezeres.

Tip lezeres: Vertel aan je kinderen dat Sinterklaas aan alle kindjes evenveel geld uitgeeft, maar dat sommige ouders er nog wat bijleggen. Geef aan dat sommige ouders nu eenmaal meer te besteden hebben dan anderen, en daarom de Sint een beetje helpen. Maar jouw kind heeft juist weer een heel mooi verjaardagscadeau gehad, nietwaar? Niks te klagen dus!

Heb jij nog aanvullingen en tips voor moeders van pruilende kindjes? Aarzel niet en deel ze vooral met elkaar! Zo wordt Sinterklaas voor iedereen ook dit jaar weer een mooi feest!

Online of offline verlanglijstjes maken

Zoals je ziet zijn de meeste jongere kinderen nog heel erg van het offline verlanglijstjes maken. Mocht jij daar niet aan willen, geen nood, want je kan natuurlijk ook online verlanglijstjes maken. Zijn sommigen mensen daar nog fel op tegen… tegenwoordig wordt er toch steeds meer gebruik van gemaakt. Er zijn verschillende websites voor het maken van verlanglijstjes. Dat zijn weliswaar websites waar je ook echt alleen maar een lijstje bijhoudt, wat je dan vervolgens door kan mailen naar diegene die je graag op de hoogte wilt stellen.

Maar bij webwinkels kan je ook gewoon vaak een verlanglijstje online samenstellen. Hartstikke handig natuurlijk, zolang je niet bij 10 verschillende winkels shopt.

1 gedachte over “Verlanglijstje maken en schoen zetten: zo gaat dat bij jullie thuis”

  1. Decembermaand: feestmaand. Sinterklaas en Kerst. En dan ik in januari jarig. Alle cadeautjes in de winter.
    En daar heb ik wat op verzonnen: gewoon ’s winters wat minder cadeautjes en dan ook zomer/vakantie-
    cadeautjes ! Toen ik ouder werd en eigen geld had (zakgeld en spaargeld) vroeg ik voor mijn verjaardag
    geld. Hfl. 100,00 kreeg ik dan. En dan waren ook alle cadeautjes naar mijn zin, omdat ik ze het hele jaar
    zelf kon uitkiezen. Ik ben nu 61 jaar en heb voor sinterklaas cadeaubonnen gevraagd. Handig toch ?
    Iedereen moet zelf maar kijken hoe hij Sint en Kerstmis viert, maar dit is voor mij nu weer ideaal.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven