Mooie manieren voor verlichting op je tuin terras

Ik heb genoten van de eerste zonnestralen dit jaar en mijn handen beginnen dan te jeuken om weer aan de tuin te beginnen. Allereerst gaan we weer even alles schoonmaken en opruimen en daarna ga ik aan de verlichting in tuin en terras werken.

Want met licht kan je zoveel leuks doen in je tuin.

Welke verlichting kan je in tuin en terras toepassen

Om er in het voorjaar en de zomer gezellig bij te zitten is het belangrijk dat je verschillende soorten licht toepast in je tuin en op je terras.

1. Licht aan de muur

Allereerst is verlichting aan de muur handig bij je terras zodat je de tuin in kan kijken. Je zit daarmee zelf een beetje in het licht, maar te fel wil je dit licht niet hebben. Dan zit je namelijk in de avonden teveel zelf in de kijker.

Je wilt de verlichting op je terras eigenlijk zo hebben dat je de tuin in kan kijken, elkaar kan zien op het terras maar dat er wel een gezellige sfeer blijft hangen.

Een paar wandlampen dus bijvoorbeeld zoals wij onder onze overkapping hebben hangen, maar niet teveel.

2. Centraal licht dat je kan aanpassen

De wandlampen geven bij ons voldoende licht als we samen op het terras onder de overkapping zitten om van onze tuin te genieten.

Maar hebben we visite, dan mis ik daar nog wat extra licht. Dat kan je oplossen met bijvoorbeeld een lamp boven de salontafel buiten (wij hebben daar het visnet hangen, maar daar zit nog geen lamp in).

Van belang is echter wel dat je deze lamp ook kan dimmen zodat je zeker weet dat het licht niet te fel staat, maar dat je elkaar wel kan zien als je een goed gesprek met elkaar voert.

verlichting tuin terras en buiten

3. Staande verlichting zoals een lamp op je terras of in je tuin

Je kan er ook voor kiezen om het tekort aan verlichting op te lossen door een staande lamp te gebruiken, dat staat ook heel gaaf.

Je hebt tegenwoordig van die mooie staande lampen voor buiten die eigenlijk lijken op huiskamer lampen. Wij hebben er vorig jaar eentje gekocht voor bij het zwembad, ook super tof. En het voordeel ervan is dat deze gewoon buiten kan blijven staan.

Maar je kan hem natuurlijk ook gewoon onder je overkapping zetten om wat extra licht te creëren. Het grote voordeel van dit soort verlichting op je tuin terras is dat je hem simpel kan verplaatsen en hij alleen maar stroom nodig heeft via een stopcontact.

Tip: heb je geen stroom? Denk er dan eens aan om een lamp te kiezen met een zonnecel.

4. Verlichting wat verder weg van je terras in de tuin

Niets zo lekker om op een heerlijke zomeravond onder je overkapping te zitten en de tuin in te staren. Ik kan daar persoonlijk heel gelukkig van worden.

Wat dan extra gezellig is, is om te werken met een fakkel of een vuurblik. Vorig jaar hebben we tijdens een groot tuinfeest een aantal zweedse fakkels in de tuin gezet. Dat ziet er heel gezellig uit. Hou er wel rekening mee dat je gras op de plek van die Zweedse fakkel weer helemaal bij moet trekken.

Beter nog: leg er een steen onder.

Maar je kan ook tal van andere fakkels kiezen voor in de border bijvoorbeeld, of voor in een grote plantenbak.

Bamboe fakkels zijn daar heel erg handig voor. Ze kosten bijna niets en zijn dan ook een dikke tip als je goedkope tuin ideeën zoekt. Verder zijn ze navulbaar met fakkelolie, waardoor je ze altijd weer kan hergebruiken én in verschillende afmetingen verkrijgbaar.

Ben je op zoek naar echte sfeermakers op het gebied van verlichting in de tuin en je terras? Dan zijn dit soort fakkels een uitkomst. Daarnaast zijn ze heel vlindervriendelijk.

verlichting tuin terras

5. Lampjes tussen de bomen in je tuin als verlichting

Dit soort lampjes zie je tegenwoordig ook steeds meer. Wij hebben ze -sinds ons tuinfeest- permanent laten hangen. Dat kan omdat deze verlichting geschikt is om in je tuin of bij je terras te laten hangen in weer en wind.

Heel erg sfeervol, niet alleen in de zomer, maar ook in de winter vind ik deze lampjes een heel gezellige uitstraling geven.

6. Oplaadbare lantaarns voor wat extra sfeer

Ook hebben wij nog een paar oplaadbare lantaarns voor extra sfeer. Dit zijn moderne buitenlantaarns van hetzelfde materiaal (polyethyleen) als de kap van de buitenlamp die bij het zwembad staat. Makkelijk schoon te maken dus.

Deze lantaarns gebruiken we echt alleen in de zomer, omdat je ze met de hand aan en uit moet zetten. De rest van de verlichting in de tuin en bij het terras gaat automatisch aan en uit.

7. Kaarsen en waxinelichtjes

Als we buiten zitten heb ik ook nog altijd wat waxinelichtjes en kaarsen aan. De meeste heb ik in een windlicht zitten, want het kan bij ons in het buitengebied nogal waaien. Niet handig als je gewoon een losse kaars neerzet want die is zo uit.

Maar in een windlicht geven ze net dat beetje extra sfeer op tafel.

Wat gebruik jij voor verlichting in de tuin en op het terras?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven