De winter staat om de hoek en de dagen worden kouder, korter en véél donkerder. In de herfst gaan de lichten daarom alweer vroeg aan, om je binnen heerlijk terug te kunnen trekken in een knus en gezellig huis. Maar voelt jouw huis soms net een operatiekamer of zit je in het donker? Dan heb je de balans wat betreft de verlichting in de winter in huis nog niet helemaal gevonden. Met deze tips helpen wij jou een stap dichterbij een gezellige winter.
Hier kan je op letten met de verlichting in de winter in huis?
Vind jij het moeilijk om te bepalen waar je op moet letten met de verlichting in je huis en heb je daar in de winter last van? Onderstaande tips helpen je wellicht op weg.
Je basisverlichting moet in orde zijn voor direct licht
Wanneer je een lichtplan maakt, is de basisverlichting de eerste stap. Deze zet je vaak als eerst aan wanneer je een ruimte binnenloopt. Erg knus maak je het hier niet mee, maar de ruimte wordt wel goed verlicht in de donkere dagen. Denk bijvoorbeeld aan plafondlampen of spotjes. LED verlichting werd vroeger als ongezellig gezien, maar is inmiddels in allerlei warme tinten verkrijgbaar. Zo kan verlichting in de winter ook duurzaam zijn. Voor grote ruimtes kun je daarom gaan voor warm witte LED panelen 30×120, wij zouden deze bijvoorbeeld best op ons kantoor aan huis kunnen gebruiken. Wanneer de basis op orde is, kan je sfeer gaan creëren, en dat doe je als volgt.
Sfeervol en gezellig maken met verlichting in de winter
Wanneer je na een lange dag thuiskomt en je op de bank wilt ploffen, is sfeerverlichting de manier om je over te geven aan pure ontspanning. De basisverlichting gaat uit en je doet in de winter de verlichting aan waarbij je je relaxed voelt. Plaats bijvoorbeeld spotjes direct op een meubelstuk of schilderij, zodat je de accenten legt op specifieke elementen in de ruimte.
Ga voor dimbare kooldraadlampjes als je een vintage look and feel wilt creëren. Heb jij een gezellig hoekje in het huis waar een heerlijke relaxstoel staat, waar je je graag ‘s avonds terugtrekt? Hang een subtiel wandlampje en lichtslingers op, en zet een lantaarn op een krukje ernaast. Zo maak je een super gezellige en cosy zithoek in je woonkamer. Is die relax stoel ook een stoel waar je graag leest? Hou er dan rekening mee dat je ook een leeslamp nodig hebt. Sfeerverlichting is namelijk niet voldoende om lekker bij te kunnen lezen.
Kleurrijk en voor ieder wat wils
Ben jij op zoek naar een dreamy vibe? Onderzoek dan eens de mogelijkheden met SMART LED panelen 60×60 die dimbaar zijn en gekoppeld kunnen worden aan je Google Home. Creëer een unieke sfeer door verschillende kleuren te selecteren, die vanaf het plafond de hele ruimte kleuren. Lotte is er gek op om de verlichting in haar kamer in de winter in allerlei kleuren aan te passen. Een winterdip is hiermee gegarandeerd passé.
Google Home werkt sowieso fantastisch in huis. Wij hebben al onze verlichting er op aangesloten en gebruiken geen enkele schakelaar meer in de woonkamer en de keuken. Alle verlichting gaat volautomatischa aan via een tijdschema dat we hebben ingesteld. Willen we het anders? Dan hoeven we Google Home alleen nog maar even een spraakopdracht te geven en de verlichting springt aan. Ideaal!
Kaarsen als finishing touch
Met een knisperend haardvuur kun je ervan uit gaan dat je er gezellig bij zit. Heb jij geen openhaard of gashaard in je woonkamer staan? Ga dan voor allerlei verschillende soorten kaarsen in de winter om je verlichting en sfeer op te krikken. Zet een grote schaal met waxinelichtjes op de salontafel en mooie lange kandelaars in de vensterbank. Wel eens gedacht aan hangende kaarsenlampen? Ze zijn prachtig boven de eettafel of leestafel en creëren een knusse en intieme sfeer. Of van die leuke wandkaarsen die je vroeger zag en tegenwoordig ook in allerlei moderne uitvoeringen hebt.