Vermoeide werknemers hebben moeite gezin en werk combineren

Goed werk leveren en ook nog een leuke vader of moeder zijn, wordt steeds moeilijker. Bijna een vijfde van de werknemers in Nederland (18%), zo blijkt uit onderzoek, moet slaap inleveren wegens verplichtingen aan het gezin en de werkgever. Gezin en werk combineren wordt hierdoor lastiger. Vaak staan mensen dan vroeger op of gaan ze later naar bed. Flexibele werktijden vinden ze dan handiger, omdat die een manier zijn om de reistijd te verkorten en om de productiviteit te verhogen, maar ook om meer tijd te kunnen vrijmaken voor rust of voor het gezin.

gezin en werk combineren

Dit zijn een paar van de belangrijkste uitkomsten van een wereldwijd onderzoek van Regus, ’s werelds grootste aanbieder van flexibele werkplekken, op basis van gesprekken met meer dan 24.000 zakenmensen in meer dan 90 landen. Werknemers stellen dat een kortere reistijd (26%) en meer flexibiliteit qua locatie (16%) meer tijd zou opleveren om met hun gezin door te brengen en meer rust te nemen. Hierdoor kunnen ze beter hun gezin en werk combineren. Bedrijven hebben echter ook voordeel bij het introduceren van meer flexibiliteit, omdat dit de productiviteit verhoogt (72%) en kan helpen werknemers te behouden (63%). Toch worden bij slechts 48% van de bedrijven managers beloond als zij werknemers aanmoedigen flexibel te gaan werken.

Gezin en werk combineren zonder slaapgebrek

“Slaapgebrek heeft duidelijk nadelige gevolgen voor de gezondheid en tevredenheid van werknemers. Lange werktijden hangen nauw samen met het risico op hartkwalen”, aldus Eduard Schaepman, algemeen directeur bij Regus Nederland. Om die reden kiest het bemiddelingsbureau voor professionals Yard People uit Nijmegen juist voor de werkplekken van Regus. “De balans tussen werk en privé kun je gewoonweg beter vinden door dicht bij huis te werken. Mijn voorkeur ging uit naar Nijmegen omdat ik daar zelf woon. Vroeger reed ik vanuit Nijmegen elke dag naar Utrecht, die reistijd heb ik nu niet meer”, zegt directeur Fer van Leeuwarden van Yard People. “Met dank aan Regus kunnen we flexibel en professioneel opereren in bijna elke grote stad in Nederland. Zowel onze opdrachtgevers als kandidaten bevinden zich door heel het land. Af en toe ontvangen wij hen op ons kantoor in Nijmegen. Op andere momenten nemen we plaats in een vergaderruimte of business lounge elders in het land.”

Belangrijkste bevindingen en statistieken

  • Wereldwijd slaapt 29% van de werknemers minder dan gewenst om te kunnen nakomen. Werk en gezin combineren blijkt zo makkelijk nog niet. In Nederland wordt door 18% van de werknemers slaap opgeofferd ten behoeve van verplichtingen in de zakelijke en persoonlijke sfeer. Zo’n 15% van de werknemers heeft het gevoel te moeten ‘overcompenseren’ voor tijd die wordt vrijgemaakt voor persoonlijke aangelegenheden.
  • Werknemers geven aan dat ze met een kortere reistijd (26%) en een flexibele werkplek (16%) meer tijd aan hun gezin zouden kunnen besteden.
  • Bedrijven kunnen ook voordeel halen: flexwerk verhoogt mogelijk de productiviteit (72%) en helpt werknemers te behouden (63%).
  • Toch worden momenteel in slechts 48% van de bedrijven managers beloond voor het feit dat ze werknemers aanmoedigen om flexibel te gaan werken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven