Een veranda, een serre of een tuinkamer: waar kies je voor?

De termen veranda, serre en tuinkamer worden nogal door elkaar gebruikt. Ook een veranda en een terrasoverkapping worden door veel mensen gecombineerd in hun uitspraken. Maar wat is nu bijvoorbeeld het verschil tussen een tuinkamer en een veranda, of een serre? En is een veranda dan wel hetzelfde als een overkapping of terrasoverkapping?

Wij hebben tijdens onze verbouwingen al diverse keuzes hierin gemaakt en ik licht het dan ook graag even toe. Ik ga in onderstaande artikel overigens niet in op alle manieren waarop je een serre, veranda of tuinkamer kan maken en van welke materialen, dat is wat voor een volgende keer.

Het verschil tussen een tuinkamer en veranda en serre

Eigenlijk is het verschil niet heel moeilijk, maar wel belangrijk om te weten. Het is nogal vervelend als je zelf het idee van een tuinkamer in gedachten hebt en uiteindelijk met een veranda aan je huis eindigt, nietwaar? Hieronder lees je de verschillen en overeenkomsten:

veranda

Wat is een veranda of een overkapping?

Een veranda kan je in principe zien als een overkapping (of een terras overkapping). Het type materiaal waar de veranda van gemaakt is maakt in dit geval eigenlijk niet uit. Wij hadden zelf in ons oude huis een veranda met een hellend glazen dak, van aluminium.

Maar je kan ook een veranda hebben met een plat dicht dak. In ons nieuwe huis hebben we nu een overkapping (check het artikel met leuke tuin ideeën) van eiken palen met een dicht dak met dakbedekking.

In de volksmond kan je de termen overkapping en veranda zomaar door elkaar gebruiken. Zelf ben ik altijd geneigd om het met een dicht dak een overkapping te noemen en met een glazen dak een veranda, maar dat hoeft dus niet.

Feitelijk gezien is een veranda alléén een dak op palen, met eventueel een zijwand tegen de wind. Meer niet. Ga je een veranda helemaal dichtmaken of creëer je de mogelijkheid om hem dicht te maken, dan is dat het verschil tussen een tuinkamer en veranda.

Stockfoto van tuinkamer door Ben Schonewille

Wat is een tuinkamer?

Een tuinkamer is dus een veranda die aan alle zijdes dicht gemaakt kan worden. In een tuinkamer kan je heerlijk zitten, ook al staat er veel wind, want dan doe je gewoon alle zijwanden dicht. Hang je er een heater neer, dan kan je ook als het wat kouder is heerlijk in je tuinkamer vertoeven.

Dat is dus het verschil van een tuinkamer en veranda, want als er veel wind staat, dan kan een veranda als het wat kouder is minder prettig zijn.

Het grote voordeel van een tuinkamer ten opzichte van een veranda is dus dat je lekker windvrij kan zitten. En dat je ook veel minder viezigheid in de vorm van bladeren en dergelijke hebt.

Bron: Pinterest

Een tuinkamer is echter niet geïsoleerd. Je hebt dus als het ware gewoon een overkapping over je terras welke je helemaal af kan sluiten door bijvoorbeeld glazen schuifwanden. En dat is het grote verschil met een serre uitbouw.

Zorg er bij een tuinkamer dus voor dat je op koudere dagen lekker warm blijft met een Stoov deken op je stoel.

Bron: Pinterest

Wat is een serre?

Een serre is dus wél geïsoleerd. Niet alleen het dak en de wanden van een serre zijn geïsoleerd, maar ook de vloer is geïsoleerd. Je kan dus ook in de winter gewoon lekker in je serre zitten. Daarnaast zou je op een gegeven moment de deuren en ramen van je huis bijvoorbeeld open kunnen laten (of weg kunnen halen) om je serre met je woonkamer te verbinden. Een serre is dus een heel stuk comfortabeler als het over de warmte gaat. Aan de andere kant kan het ook zo zijn dat een serre in de zomer weer heel warm wordt als er bijvoorbeeld een glazen dak in zit.

Verder zit een serre in principe aan je huis vast en kan een tuinkamer ook gewoon los in je tuin staan.

serre aan huis met veel licht
Bron: Verasol

Nu je het verschil tussen een tuinkamer en veranda en serre weet kan je ook betere keuzes maken. Succes met kiezen 😉 .

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven