Is mijn kind verslaafd aan gamen? 5 tips om met een gameverslaving om te gaan

Om je misschien wat gerust te stellen: nee – niet iedereen die veel gamet, is direct verslaafd aan gamen. Merk je echter dat het gamen ten koste gaat van bijvoorbeeld school of sociale contacten? Dan is het verstandig om tijdig aan de bel te trekken. Déze tips kunnen je als ouder helpen om het gamegedrag van je kind in goede banen te leiden.

Spelen is allang niet meer uitsluitend buiten spelen. De digitale variant is leuk, modern en, niet geheel onbelangrijk, alle leeftijdsgenoten doen het ook. Alles ik voor iedere keer dan ik hoor ‘die en die mag vanavond ook nog gamen’ een euro zou krijgen zou ik inmiddels niet meer hoeven te werken!

Wanneer is je kind verslaafd aan gamen? Hou dit in de gaten!

Gamen, en zelfs veel gamen, hoeft daarom niet per se een probleem te zijn. In sommige gevallen wordt het echter gebruikt als een vlucht uit de werkelijkheid, bijvoorbeeld wanneer factoren als groepsdruk opdoemen. We spreken dan van obsessief gamen – en dat kan uiteraard wél voor de nodige problematiek zorgen en tot een gameverslaving leiden.

Ook als je bemerkt dat jouw kind in een sociaal isolement komt is het tijd dat je actie onderneemt. De kans is groot dat je kind anders verslaafd raakt aan gamen.

Gaat de persoonlijke verzorging van je kind achteruit? Vergeet je kind te eten en heeft het totaal geen zin meer om nog iets anders te ondernemen dan gamen? Dan is het niet gek dat je je als ouder zorgen maakt. Sterker nog, het is geheel terecht, want dit zijn wel echt signalen van een gameverslaving.

Zie jij dat jouw kind verslaafd raakt aan gamen, gamen gebruikt als uitvlucht, slecht slaapt en merk je sociale isolatie en enorme verveling als het gamen niet beschikbaar is? Dan heb je wellicht iets aan deze tips.

5 tips om gameverslaving aan te pakken

1. Stel vooraf duidelijke regels

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Stel dus vooraf heldere regels over het gebruik van de spelcomputer en hanteer een maximaal toegestaan aantal game-uren per dag. Tenslotte laat je kinderen ook niet de hele dag snoep eten – om maar wat te noemen.

Alleen regels stellen is uiteraard niet voldoende, ben er ook zeker van dat je deze regels naleeft om een verslaving aan gamen te voorkomen.

2. Weet waar je het over hebt

Verdiep je in het onderwerp gamen en bespreek dit met je kind. Je vindt op YouTube verschillende tutorials die je simpel wegwijs maken met de game die jouw kind speelt. En ‘I hear you’… als je niets met gamen hebt dan kan dit een hele opgave zijn, maar wel een heel belangrijke!

3. Praat over het gamen en mogelijkheden tot verslaafd zijn/raken

Zorg er altijd voor dat je weet wat jouw kind bezighoudt en wat hen precies aanspreekt in het gamen. In andere woorden: maak het onderwerp bespreekbaar.

4. Hou signalen rondom een eventuele verslaving in de gaten

Zoals we al aangaven, is je kind niet zomaar verslaafd aan gamen. Niet alles is direct een verslaving. Kenmerken als weinig slaap, stemmingswisselingen en een verwaarlozing van het sociale leven duiden echter wél op een mogelijke verslaving.

5. Biedt afwisseling aan als je kind verslaafd raakt aan gamen

Hoe moeilijk het soms ook kan zijn, afwisseling is de truc. Ik kan niet zeggen dat ik me hier in huis nooit zorgen maak over een mogelijke verslaving aan gamen. Maar op het moment dat ik twijfel aan de tijdsbesteding van mijn kinderen, dan ga ik zelf aan de bak.

Tijd voor afwisseling. Ga een spelletje doen met de kinderen, trek het bos in met de hond, laat ze mee helpen in huis. Whatever! Als er maar afwisseling in het gedrag komt. In het begin zal dit zeer moeizaam gaan, maar het wordt beter, dat beloof ik!

Trek tijdig aan de bel als je een vermoeden van gameverslaving hebt!

Heb je het idee dat jouw kind verslaafd is aan gamen? Schakel dan tijdig professionele hulp in. De huisarts kan je in dat geval doorverwijzen naar verschillende instanties. Je kunt ook partijen als Trubendorffer inschakelen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven