Ik was verslaafd aan neusspray en had het niet eens in de gaten

Wat een vreemd onderwerp zal je misschien denken.  Toch komt het steeds vaker voor dat mensen verslaafd raken aan… jawel: neusspray. Dit voor dagen, maanden of zelfs jaren. In mijn omgeving hoorde ik er nooit over, en ik wist niet eens dat het bestond. Tot ik deze winter zelf te maken kreeg met een zware voorhoofdsholte ontsteking en me drie weken lang zo’n zes keer per dag een uur in de rondte snoof. En jazeker: ik raakte verslaafd aan neusspray.

verslaafd aan neusspray

Verslaafd aan neusspray

Verslaafd aan neusspray klinkt misschien nog best onschuldig in vergelijking met andere verslavingen, maar zo grappig is het niet. We spreken van een verslaving wanneer je afhankelijk bent geworden van xylometazoline bevattende neusdruppels. Voor mij de enige neusspray die werkt. Kinderen gebruiken over het algemeen zoutoplossing, maar daar heb ik voor mijzelf te weinig profijt van, dus ging ik over op deze hardnekkige variant. De spray kun je zonder recept kopen bij apotheek, drogist of zelfs in de supermarkt en bevat dus de stof xylometazoline. Bij het gebruik hiervan worden de uitgezette bloedvaten in het neusslijmvlies nauwer. Hierdoor neemt de zwelling af en kan je weer vrijer ademhalen. Nu blijkt dus (zoals bij veel verslavende middelen) dat bij langdurig gebruik het ‘rebound effect’ optreedt. Wat betekent dat bij langdurig gebruik van de druppels de zwelling van het neusslijmvlies toeneemt. Je neus blijft verstopt, en jij blijft sprayen. Welkom in het cirkeltje.

Lees ook: Ik ben verslaafd! Aan mijn smartphone…

Lees de kleine lettertjes

Nu wil het geval dat ik niet wist dat dit zo werkte. Al vermoed ik (of hoop ik) dat ik niet de enige ben. Nu ben ik zo eigenwijs geweest om het etiket te negeren. Want ik had drie weken lang voorhoofdsholte ontsteking en die zeven dagen dat je dat ding mocht gebruiken was dus echt niet genoeg. Dan werd ik benauwd, kon niet slapen en de zoutoplossing werkte niet. Bij aanvullend stomen had ik ook weinig baat dus ik bleef maar naar die fles grijpen. Op den duur probeerde ik dat alleen ’s avonds voor het slapen gaan nog te doen, maar daarmee blijven de slijmvliezen net zo verslaafd.

Hoe herken je een neusspray verslaving?

Het verslaafd aan neusspray zijn op zich is niet dodelijk, maar vervelend is het zeker wel. Vooral omdat de klachten die het lange gebruik van neusdruppels veroorzaakt, dezelfde klachten zijn als waarvoor ik het begon te gebruiken. Lees: verstopte neus, niet vrij kunnen ademen en benauwdheid. Een zware verkoudheid dus, die ondanks het sprayen maar niet over ging. Uiteindelijk stapte ik weer naar de dokter. Mijn neus hoefde ik al niet meer te snuiten, ik had geen last meer van snottebellen, en mijn hoofd voelde ook niet meer zo vol. Toch bleef ik last houden van die verstopte neus. Toen vertelde ze me dus dat ik echt moest stoppen met het druppelen van mijn neus, omdat mijn neusslijmvliezen mogelijk verslaafd waren. Afkicken moest ik dus met de daarbij behorende afkickverschijnselen, want die krijg je dus echt!

Als ik dat even door zou zetten dan zou na een paar dagen het neusslijmvlies slinken en ik geen last meer hebben van de neusverstopping. Gedurende deze periode zou zoutoplossing wat verlichting kunnen geven. Nou ik heb het geweten hoor. Benauwd en snotteren zonder snot. Nu -een aantal weken verder- gebruik ik heel soms nog zoutoplossing maar verder ben ik er wel klaar mee. De volgende keer? Gebruiksaanwijzing letterlijk nemen en niet langer dan een week sprayen. Hebben jullie dit weleens meegemaakt, of ken je iemand in je omgeving die er last van heeft? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen. Ik kan in ieder geval opgelucht zeggen dat ik afgekickt ben van mijn verslaving.

Lees ook: Verslaafd aan werk: niet zo onschuldig als het lijkt

Gebruikte afbeelding via Shutterstock

1 gedachte over “Ik was verslaafd aan neusspray en had het niet eens in de gaten”

  1. Oh wat heftig, ik gebruik op recept een ontstekingsremmende neusspray. Eigenlijk moet ik die langdurig dagelijks gebruiken, maar ik gebruik hem alleen als ik echt voel dat ik vol zit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven