Verslaafd aan telefoon, of gewoon bereikbaar willen zijn, wat is het?

“Vroeger” (wat voel ik me toch oud als ik dat woord gebruik) had ik een vast ritueel voor ik de deur uit ging: even plassen, jas aan, een snelle make-up check, tas mee en weg was ik. Tegenwoordig is er één ding dat ik absoluut niet mag vergeten maar dat maar zelden zo voor het grijpen ligt: de telefoon. Maakt dat mij verslaafd aan telefoon of niet? Waar dat apparaat twintig jaar geleden nog met een dikke krullende draad veilig aan het stopcontact geketend lag, lijkt mijn toestel nu zelfs zonder mijn hulp behoorlijk mobiel. En niet mobiel betekent niet compleet voor mij.

verslaafd aan telefoon

Uren heb ik al doorgebracht met zoeken naar dat ding en op menig afspraak ben ik te laat komen opdagen: vertrekken zonder is nu eenmaal geen optie. Als ik heel af en toe tot de vreselijke ontdekking kom dat ik toch mijn telefoon vergeten ben (lees: hem dit keer echt niet kon vinden) voelt het haast of ik een arm of been mis: ik ben niet compleet en, wat een drama, onbereikbaar.

Verslaafd aan telefoon… herkenbaar?

Ik heb zo’n voorgevoel dat mijn verhaal ergens wel herkenbaar voor je is: ik heb wel eens het idee dat de hele maatschappij verslaafd aan de telefoon is. Hoewel ik het ook niet gezellig vind als op een feestje hele groepen alleen nog digitaal converseren, blijft een smartphone natuurlijk wel gewoon super handig. Ik denk ook, tenzij je 24/7 naar je scherm loopt te staren, dat je niet te snel van een telefoon verslaving hoeft te spreken, toch?

Multifunctioneel ding natuurlijk

Het blijft nu eenmaal een feit dat de smartphone zo multifunctioneel is dat je hem voor een hoop dingen kan gebruiken en er dus ook veel gebruik van maakt. Dat begint al als je wakker wordt: een losse wekker heb je niet meer nodig en de krant lees je tegenwoordig digitaal. Ondertussen check je in je digitale agenda je afspraken voor die dag. Is die leeg, dan spreek je via social media toch wat gezelligs af 😀 . Daarnaast hou je je notities bij en op de wc speel je even een lekker spelletje. Hoezo verslaafd? Volgens mij is dit gewoon optimaal gebruik maken van je tijd 😉 .

Wat is het doel van je gebruik?

Het lijkt dus haast onoverkomelijk dat zowel jong als oud een smartphone heeft. Op het moment dat mijn ouders er aan begonnen wist ik dat het tij echt gekeerd was. Dat we die met zijn allen veel gebruiken staat ook vast. Is daarmee iedereen verslaafd aan zijn telefoon? Dat denk ik niet. Mijn opa las vroeger iedere dag twee dagbladen van voor tot achter uit, maar werd nooit een krantenverslaafde genoemd. Dat we veel tijd aan onze telefoon besteden is ook helemaal geen ramp. Als het maar binnen de perken blijft én het gebruik enigszins een doel heeft. Er zit een verschil tussen de hele dag willekeurige Facebookberichten van vreemden doornemen of even je zakelijke mail checken. Denk je niet?

Verslaafd aan telefoon? Wat vind jij? Wanneer is iemand verslaafd aan zijn telefoon,en ben je hier zelf wel eens bang voor geweest? Leg jij jouw kind regels op omtrent telefoongebruik en zo ja…. leef je die zelf ook na?

Een van de dingen die wij hier in huis afspreken is dat we alle telefoons tijdens het eten veilig wegleggen. Zo komt niemand in de verleiding om even iets te checken terwijl we aan het eten zijn. Even tijd voor elkaar. Best belangrijk als je het mij vraagt.

Smart, smarter, smartest

Hoewel de discussie over een mogelijke telefoonverslaving voortleeft, denk ik dat de meeste mensen op smartphone gebied intussen wel om zijn – en meestal zelfs fan. Het is ook gewoon een slim apparaat, dat met de jaren alleen maar nog slimmer lijkt te worden. Zo heeft manlief onlangs een Samsung S6 aangeschaft (de Samsung S7 was toen nog net niet uit geloof ik) en is daar maar wat blij mee! Als het even meezit speelt hij zelfs nog voor dokter met de speciale app die erop zit! En ik? Ik gebruik zelf mijn mobiel bijvoorbeeld ook zeer regelmatig om mooie foto’s te maken voor de website. Eerlijk ik eerlijk… daar heb je tegenwoordig bijna geen fotocamera meer voor nodig!

verslaafd aan telefoon

 

 

 

Waar gebruik jij je mobiele telefoon tegenwoordig het meeste voor? Bellen, of iets anders?

Eén verzoekje als je een nieuwe telefoon aanschaft. Als je weer eens op een feestje bent, gebruik hem dan alsjeblieft alleen om even snel een foto te maken. Dan kan je de hele verslavingsdiscussie mooi aan je voorbij laten gaan!

 

2 gedachten over “Verslaafd aan telefoon, of gewoon bereikbaar willen zijn, wat is het?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven