Versnippering in de partijen … waar gaat jou stem naartoe?

Het is weer zo ver: we mogen gaan stemmen. Meer dan tien miljoen mensen gaan naar verwachting een vakje naar keuze rood kleuren. Al weet een week vóór de verkiezingen nog lang niet iedereen, welk vakje dat gaat worden. De Partij voor de Verbiedt grindtegels in speeltuinen misschien? Of toch een voorkeurstem voor de Partij van Bitterballen verboden tijdens verjaardagen of kiezen we voor de Mantonellische Partij? Het kan allemaal want in Nederland mag iedereen met de verkiezingen meedoen. Sterker nog: er is zelfs subsidie voorhanden voor iedereen die zich in de kijker wil plaatsen.

De eh watteh??

Is dit waanzin? Ja, dat is gewoon waanzin! Het brengt een enorme versnippering teweeg waarvan de kosten niet tegen de baten opwegen. Want wat zijn die baten eigenlijk? Democratie, zeg je. Dat klopt. Wij mogen immers allemaal onze mening laten horen. Keuzevrijheid, hoor ik roepen. Ook waar, want met een twee- of driepartijenstelsel zouden we hier in ons land niet uit de voeten kunnen. Maar kan iemand mij vertellen of het werkelijk zinvol is om een stem uit te brengen op lijst 19, de SOPN?

Wat zegt u, u weet niet waarvoor die afkorting staat? Nou ik ook niet en het boeit me te weinig om het op te zoeken. En dan lijst 15. Democratisch Politiek Keerpunt DPK. Ik kan me er wel iets bij voorstellen maar welke zot haalt het in zijn hoofd om daar 50!! kandidaten op de lijst te zetten. Dat is net zoiets als de Arena afhuren voor het geval je toevallig veel verjaardagsgasten op je partijtje krijgt. Nee, dan de Libertarische  Partij (LP). Ik hoorde vanmorgen een spotje met een imitatie nr 14 Johan Cruijff die sprak alsof de microfoondraad door zijn ballen was getrokken om maar een zo geslaagd mogelijke opname te krijgen. Ik dacht echt naar Spijkers met Koppen te luisteren met een slechte persiflage. Het bleek een heuse reclamespot te zijn. Politiek verlaagd tot hobbyisme voor mensen gespeend van elk gevoel voor logisch en redelijk nadenken. En omdat we een democratisch land zijn, mag ik dat allemaal opschrijven en zeggen.

Verstandige buren

Ik hoopte het nog even bij de Partij voor Mens en Spirit MenS te vinden, maar ik vond daar alleen maar zwevende kiezers, als u begrijpt wat ik bedoel.  Het is niet voor niets dat in je in Duitsland 5% van de stemmen moet binnenharken en in Zweden is dit percentage zelfs 10%. Zo niet, dan doe je als politieke partij niet mee. Met deze kiesdrempel wordt geprobeerd versplintering, met veel kleine partijen, te voorkomen. Een dergelijke gezonde opstelling ontbreekt in kiezend Nederland. Wel komt een partij bij de Tweede Kamerverkiezing pas in aanmerking voor een zetel als het de kiesdeler heeft behaald. De kiesdeler is het aantal stemmen dat een partij moet behalen om in aanmerking te komen voor één zetel. De kiesdeler wordt berekend door het totale aantal uitgebrachte geldige stemmen te delen door het aantal Kamerzetels.

Een voorbeeld. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2006 werden 9.838.683 stemmen uitgebracht. De kiesdeler was dus 9.838.683 : 150 zetels = 65.591,22.  Ofwel: ruim 65.000 stemmen heb je nodig voor één zetel. Heb je er minder dan val je af. Theoretisch is het gewoon mogelijk dat de Tweede Kamer bestaat uit 45 partijen met elk drie zetels.

En is er dan niemand die daar iets tegen doet? Nee, geen enkele politieke partij brandt daar zijn vingers aan en de enkeling die het weleens heeft geopperd, kreeg er de handen niet voor op elkaar. Laat me raden… er zijn maar 150 van die lucratieve baantjes en een gigaveelvoud aan gegadigden ervoor. Die snijden echt niet in hun eigen vlees door de Partij voor Vergevingsgezinde dierenhaters te verbieden of de Zeg nooit nooit Partij op te heffen.

Het wordt woensdag dus een kwestie van kiezen of delen…

Meer lezen van Tonny? Kijk dan hier!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top