Verstandig zonnebaden; tips om met verstand van de zon te genieten en risico’s uit te sluiten

Wat hebben we er lang op moeten wachten, maar nu eindelijk prachtig mooi weer. Heerlijk. Het valt me ook altijd gelijk op dat mensen gelijk alles uit en afgooien om te zonnebaden en zo snel mogelijk bruin te worden. Met hier en daar een veegje zonnebrandcreme om de ergste verbranding te voorkomen. Niet echt slim en zeker geen voorbeeld van verstandig zonnebaden.

verstandig zonnebaden

Verstandig zonnebaden, hoe doe je dat?

Pigmentvlekken, ouderdomsvlekken (beiden zonneschade) en ook een groot deel van je rimpels, ze worden allemaal veroorzaakt door (overmatig) zonnebaden. Zelf vind ik het zonnetje ook heerlijk, maar geniet verstandig!

In mijn salon zeg ik het ook vaak genoeg: ‘De beste antirimpel crème is zonnebrandcrème!’ Daarom wat tips om je huid te beschermen tijdens het zonnebaden en toch te kunnen genieten van dat heerlijke zonnetje.

1. Gebruik een dagcrème met zonnefactor

Begin je dag met een dagcrème met zonnefactor (liefst spf30) of smeer over je dagcrème een antizonnebrandcrème speciaal voor het gezicht, die zijn vaak wat minder vet.

2. Zorg dat je altijd iets bij je hebt voor veilig zonnebaden

Heel handig zijn die kleine tubes zonnebrandcrème, die neem je makkelijk mee in je handtas. Zo zit je nooit zonder zonnebrand als je ineens toevallig op een zonnig terras terecht komt en even wilt zonnebaden.

3. Rustig opbouwen in de zon

Bouw de zon’uurtjes’ langzaam op, zo krijgt je huid de kans aan de zon te wennen, dit doet zij door je huid iets te verdikken. Uiteraard moet je wel blijven smeren tijdens het zonnebaden, want vooral UV-a-straling (aging) dringt diep je huid binnen en daardoor ontstaan de meeste rimpels en pigmentvlekken die jaren later ineens tevoorschijn komen. Of nog erger: huidkanker.

4. Gebruik spraytan of zelfbruiner

Vind je jezelf echt veel te wit voor dat leuke rokje? Je kunt eens een spray-tan overwegen of zelf aan de slag gaan met zelfbruiner. Tegenwoordig zijn de meeste zelfsbruiners zo goed van samenstelling dat je niet oranje wordt.

Bang voor vlekken of strepen? scrub je huid goed en meng dan een beetje zelfbruiner door je favoriete bodymilk. Goed uitsmeren en breng nog een beetje extra bodymilk aan bij je ellebogen, enkels en knieën. Zelf doe ik dit meestal om de dag, zo bouw je het bruine kleurtje mooi en geleidelijk op tijdens het zonnebaden.

5. Eet veel groente en fruit

Groente en fruit zitten vol antioxidanten en wist je dat die je huid van binnenuit een (weliswaar hele lage spf) geven en zonbeschadigde cellen die nog niet te ernstig beschadigd zijn kunnen herstellen? Reden te meer om je ‘dieet’ aan te vullen met extra antioxidanten bommetjes zoals: groene thee, broccoli, tomaten(puree), granaatappel, blauwe en acai bessen. Een natuurlijke bescherming naast je natuurlijke zonnebrandcrème.

Een opmerking die ik regelmatig te horen krijg: “Door al dat smeren krijgen we toch juist een tekort aan vitamine D?!” Nou nee, want een zonnebrandcrème beschermt nooit 100% en daarnaast veroorzaakt onbeschermd zonnen huidveroudering (rimpels, pigmentvlekken en ouderdomsvlekken) of in het ergste geval zelfs huidkanker.

Vitamine D is makkelijk aan te vullen, maar met je huid moet je je hele leven doen! Het ene gezondheidsprobleem inruilen voor het andere lijkt mij niet de oplossing. Dus geniet met mate, ook tijdens het zonnebaden.

Shutterstock foto over veilig zonnebaden door Rido

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven