Vervallen kinderbijschrijving in paspoort

Een paar maanden terug kwam ineens in de openbaarheid dat de geldigheid van kinderbijschrijvingen in het paspoort van hun ouder(s) cq voogd op 26 juni 2012 komt te vervallen. Dit volgens een in 2009 genomen besluit door de Europese Unie. Niet zo’n slim gekozen tijdstip vond ik, zo net voor de zomervakantie. Buiten dat hebben heel veel ouders door deze maatregel voor hun kind(eren) een identiteitskaart of paspoort aan moeten vragen. Samen met de vereiste pasfoto brengt dit toch per kind een (onverwachte) kostenpost met zich mee, die bij ouders met meerdere kinderen uiteraard flink oploopt.

Eigen paspoort of Nederlandse identiteitskaart

Kinderen moeten vanaf 26 juni 2012 een eigen paspoort of Nederlandse identiteitskaart hebben om naar het buitenland en weer terug naar Nederland te kunnen reizen. Dit geldt zowel voor reizen naar landen binnen als buiten Europa. Verwacht wordt dat dit zal leiden tot een aanzienlijk hoger aantal aanvragen dan normaal. Daardoor kan de wachttijd voor een paspoort of identiteitskaart fors oplopen.

Alleen document aanvragen voor bijgeschreven kind als dat echt nodig is

1. Uw kind gaat vóór 1 september 2012 niet naar het buitenland en ook wordt uw kind vóór 1 september geen 14 jaar

Bent u niet van plan om vóór 1 september 2012 te reizen met uw kind en wordt uw kind vóór die datum ook geen 14 jaar, dan heeft uw kind geen paspoort of Nederlandse identiteitskaart nodig. Gaat u dan vóór 1 september 2012 alstublieft geen document voor uw kind aanvragen. U kunt dat daarna doen. Kinderen hoeven zich in Nederland pas vanaf 14 jaar te kunnen identificeren met een paspoort of Nederlandse identiteitskaart.

2. Uw kind gaat vóór 1 september 2012 wel naar het buitenland of uw kind wordt vóór die datum wel 14 jaar

In dat geval heeft uw kind een paspoort of een Nederlandse identiteitskaart nodig. Ik roep u dan op de aanvraag daarvoor zo snel mogelijk te doen, maar in ieder geval vóór 1 mei 2012. Er zal een uiterste inspanning worden gedaan om er voor te zorgen dat in dat geval het aangevraagde document voor 30 juni 2012 (het begin van de zomervakantie) wordt geleverd. Vraagt u het document aan na 1 mei 2012, dan zal het document naar alle waarschijnlijkheid niet voor het einde van de zomervakantie (1 september 2012) kunnen worden geleverd. Houdt u er alstublieft rekening mee dat het ook niet mogelijk zal zijn om een spoedaanvraag te doen.

(bron: www.paspoortinformatie.nl)

Mijn zoon Mark staat inderdaad bijgeschreven in mijn paspoort. Ik kreeg dan ook een brief van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en een brief van de Gemeente Utrecht. In beide brieven werd ik gewezen op het bovenstaande. Gelukkig heeft Mark ook een eigen identiteitskaart. Ik heb dit 4 jaar geleden zo geregeld, omdat ik gescheiden ben van Marks vader en wij op deze manier makkelijk met ons kind naar het buitenland kunnen zonder bij de ander aan te hoeven kloppen voor Marks legitimatie. Wij wonen ook nog eens 45 km uit elkaar, dus “even snel halen” is geen optie. Prima geregeld dus. Ik hoefde nu niet hals over kop voor 1 mei 2012 met Mark naar het Gemeentehuis voor een nieuw paspoort, want zijn identiteitskaart is nog tot maart volgend jaar geldig.

Eind maart kwam mijn ex-man echter met het plan dat hij met Mark op vakantie wilde (liefst nog in de meivakantie, anders in een latere vakantie) naar een ver Oosters land, waarvoor dus wel degelijk een paspoort noodzakelijk is. Mark en ik moesten er alsnog op uit om een paspoort voor hem te regelen.

Bij Burgerzaken van de Gemeente Utrecht kun je van maandag t/m vrijdag alleen ’s morgens zonder afspraak terecht en op donderdagavond. Verder kun je voor ’s middags een afspraak maken. Aangezien Mark naar school moet, konden we niet ’s morgens gaan en toen ik belde voor een afspraak, bleek ik pas 17 april terecht te kunnen. Nou, in dat geval zou het voor de meivakantie niet meer gaan lukken, dus moesten we eerder gaan. Op donderdagavond 5 april togen Mark en ik dan ook opgewekt naar de dichtst bij zijnde locatie van de afdeling Burgerzaken.
Bij binnenkomst, iets voor 18.00 u., zagen we al dat het druk was. We meldden ons netjes bij de receptie, kregen een nummer en hoorden daar ook meteen dat de wachttijd minimaal een uur was. Tja, dan zakt de moed je al behoorlijk in de schoenen. Maar wie A zegt, moet ook B zeggen. We zijn aan een tafel gaan zitten wachten….en wachten…..en wachten. Mensen bleven in en uit lopen en het bleef druk. Uiteindelijk waren we om 19.20 u. aan de beurt en toen was de aanvraag binnen 10 minuten gepiept. In totaal waren we 2 uur weggeweest, waarvan 80 minuten wachttijd. Het zij zo. De aanvraag was in elk geval gedaan.

Binnen twee weken kregen we per post bericht, dat het paspoort klaar lag om opgehaald te worden. Inmiddels had ik op tv bij het programma Eén Vandaag een item gezien over een gescheiden mevrouw die alleen met haar zoontje reisde. Doordat de jongen nu een eigen paspoort had en niet meer bij haar stond bijgeschreven, ondervond zij hiervan problemen op het vliegveld. Haar zoon heeft namelijk een andere achternaam dan zij en ja, hoe toon je dan aan dat dit wel jouw kind is?? Deze mevrouw droeg dus standaard een afschrift van de geboorteakte van haar zoon bij zich als ze met haar zoon reisde, zodat ze bij eventuele vragen aan kon tonen dat zij de moeder was.
Met dit in mijn achterhoofd, gingen Mark en ik vorige week zijn paspoort ophalen, gelukkig met maar 20 minuten wachttijd. Toen ik het probleem met de achternaam aankaartte bij de ambtenaar die ons hielp, bleek dat ik inderdaad een afschrift van de geboorteakte aan kon vragen. Dit moest echter gebeuren in de gemeente waar Mark geboren is…. Ja, u begrijpt het al, dat is dus niet Utrecht.

Terug thuis ben ik op de site gaan kijken van de gemeente waar Mark is geboren. Gelukkig hoefde ik er niet weer voor op pad, maar kon het ook via internet geregeld worden. Op diverse manieren kon ik een afschrift aanvragen, waaronder ook met gebruik van mijn DigiD. Nou, dat ging helemaal goed en binnen een paar dagen had ik het afschrift al in huis. Prima geregeld dus en kan ik nu (hopelijk) zonder problemen met mijn kind op vakantie.

Al met al is het toch een hele heisa. Tijdrovend ook en extra druk voor alle gemeenten. Dat blijkt wel uit onderstaand nieuwsbericht van 9 mei jl.:

Geen aanvraag voor nieuw reisdocument mogelijk als huidige document op of na 1 september 2012 nog geldig is

Nieuwsbericht | 09-05-2012

Met ingang van 9 mei 2012 nemen gemeenten geen aanvragen voor nieuwe reisdocumenten meer in behandeling als het oude reisdocument op of na 1 september 2012 nog geldig is. U doet er goed aan pas één maand voordat de geldigheid verstrijkt, de aanvraag bij de gemeente te doen.
Kunt u evenwel aantonen dat u op reis gaat naar een land waarvoor geldt dat het paspoort of Nederlandse identiteitskaart bij aankomst of vertrek een minimum periode geldig moet zijn, dan zal de aanvraag wel in behandeling worden genomen.
Deze tijdelijke maatregel is genomen om de zeer grote vraag naar reisdocumenten op dit moment in goede banen te leiden en niet noodzakelijke aanvragen uit te stellen tot een later en rustiger moment.

(bron:www.paspoortinformatie.nl)

Leuk die besluiten van de Europese Unie. Nederland is lid, dus we zijn verplicht mee te doen. Helaas brengt dit besluit wel erg directe en persoonlijke kosten met zich mee, waar we naar mijn mening echt niet op zaten te wachten.

Jeanne van Dijk, 52 jaar, weduwe, moeder van Mark (1999), uit mijn eerste huwelijk. Mark woont bij mij en gaat om de week een weekend naar zijn vader.
In september 2010 verloor ik mijn baan ten gevolge van de crisis. Wat ik niet meer had verwacht, gebeurde toch: na meer dan twee jaar solliciteren vond ik een nieuwe baan. Sinds januari 2013 werk ik met veel plezier als telefoniste/administratief medewerkster bij een praktijk voor fysiotherapie. Ik doe dit vier ochtenden in de week.
Vorig jaar maart overleed mijn man Wilco aan een acute hartstilstand. Hij was pas 50 jaar. We waren 7 jaar samen, waarvan 5,5 getrouwd. De wond is nog enorm vers en ik worstel er dagelijks mee. Wilco was/is vader van 2 dochters (1995 en 1997).
Eén dag in de week ga ik naar mijn moeder. Ik doe haar administratie en we maken het gezellig samen. Na mijn vaders overlijden in 2011 is dit zo gegroeid. Nu we beiden weduwe zijn, hebben we meer steun aan elkaar dan ooit. Het helpt ons bij de verwerking en dat is heel waardevol.
Het schrijven van blogs voor Mams at Work heeft me duidelijk gemaakt, hoe leuk ik schrijven vind en hoe graag ik het doe. Ik ben ook erg blij met mijn eigen site: Dagelijkse dingen en dromen. Hier kan ik heel veel van mezelf kwijt en dat voelt goed.

2 gedachten over “Vervallen kinderbijschrijving in paspoort”

 1. Jeanne van Dijk

  Hallo Nicoline,

  Ja precies, dat had ik me ook al gerealiseerd. Als er bij kinderen tot hun 18e in het paspoort vermeld wordt wie de ouders zijn, is het opgelost.

  Als je als vrouw getrouwd bent, staat weliswaar je meisjesnaam in je paspoort maar wordt tevens vermeld dat je echtgenote (E/V) bent van iemand, met de betreffende achternaam erbij. Dat zou feitelijk problemen moeten voorkomen. Maar als ik jouw reactie goed begrijpt, zegt dat dus ook niet alles.

  Groeten,
  Jeanne

 2. Mijn kinderen hebben altijd een eigen paspoort gehad. Ik ben nog gewoon getrouwd met hun vader, maar in je paspoort staat je meisjesnaam, dus heb je altijd papieren nodig om te bewijzen dat je met je eigen kinderen reist. Heb ook een keer voor de douane gestaan na een vakantie zonder man….

  Lijkt me vrij simpel om standaard in een paspoort op te nemen wie de vader en moeder zijn.

  Nicoline

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top