Verveling tijdens de kerstvakantie: 5 tips tegen vervelen(de kids)

Vakantie: aan de ene kant is dat de beste tijd van het jaar voor kids. Maar hoe ze ook mopperen over hun school… Na een paar vrije dagen kan de verveling al toeslaan! Wat zeg ik; mijn kids presteren het soms zelfs om al op dag 1 te gaan lopen mokken dat ze zich vervelen. In de zomer stuur je ze dan naar buiten, maar bij verveling tijdens de kerstvakantie zien die van mij dat niet echt zitten. Te koud, te nat en te saai. Herkenbaar? Dan heb je hopelijk ook iets aan de 5 Opvoeddesk tips voor een gezellige kerstvakantie met de kids!

Verveling tijdens de kerstvakantie: druk hem de kop in

Een gebrek aan regelmaat en overmatig veel vrije tijd. Genieten, zou je zeggen. Maar toch slaat bij veel kids de verveling tijdens de kerstvakantie toe. Je kán ze natuurlijk alle delen van Home Alone laten kijken. Maar wist je dat van al te veel passief bezig zijn de kids júist verveling krijgen? En vervolgens vervelend worden 😉 . Lees onderstaande tips maar eens door.

Tip 1: Gebruik een weekplanner

‘Mam wanneer ga ik ook alweer bij opa en oma logeren’. ‘Ik wil vandaag oliebollen bakken!’ ‘Wanneer gaan we naar de schaatsbaan? Je zei toch dat we deze week zouden gaan’. Een gebrek aan structuur kan ook voor verveling tijdens de kerstvakantie zorgen. Sommige kinderen hebben er enorm veel behoefte aan. Ook in de vakantie. Dat wil niet zeggen dat ze stipt om 8 uur op moeten staan. Maar zorg dat ze weten waar ze aan toe zijn.

Voorkom geruzie en gezeur en gebruik ondanks de vakantie toch een planbord. Laat je kind(eren) de TV tijd, Kerst en Oud & Nieuw, thuisspeeldagen en de gewone to-do klussen invullen. Er bestaan ideale planborden met pictogrammen zoals het Bizzyboard en de weekplanner van de Hema.

Tip 2: Gezond vervelen bestaat ook

Hoe erg is vervelen? En verveling tijdens de kerstdagen, die juist ‘gezellig zouden moeten zijn’? 😉 Voor menig ouder doodvermoeiend. Toch is verveeld bankhangen soms best nuttig en productief. Waarom? Wanneer kinderen zich vervelen, leren ze om te gaan met frustratie en het hoofd komt in de relaxmodus. Vervelen leidt vaak ook tot nieuwe en creatieve ideeën. Zo zijn zelf bedachte activiteiten vaak leuker, effectiever en geven meer voldoening dan jouw goedbedoelde oplossingen. Ga dus niet meteen wanhopen wanneer je kids zich vervelen. Probeer ze te motiveren om zelf met een leuk idee te komen. Inspiratie nodig? Check dan ons blog met meer dan 35 leuke antiverveling activiteiten 😉 .

Tip 3: Voor ieder kind wat leuks

Hang op de weekplanner een lijstje waarop ieder kind zijn top 3 activiteiten invult. Kijk of het haalbaar is en kies een activiteit uit de top3! Zo komt ieder kind aan zijn of haar trekken. Bovendien is het weer een extra motivatie voor de kids om creatief na te denken over de invulling van hun vakantietijd.

4. Maak reistijd en aan-tafel-tijd concreet

Op skivakantie of tijdens de feestdagen een lange autorit voor de boeg. ‘Nog even’ of ‘we zijn er bijna’ zegt kinderen niets. Maak tijd concreet! Zeg: bij liedje 5 stoppen we voor de WC en om wat te drinken. Tel de liedjes en laat je kind bij ieder nieuw liedje een raamsticker op het autoraam plakken. Zo breng je tijd in beeld! En voorkom je verveling tijdens de kerstvakantie als jullie lang onderweg zijn.

Ook het kerstdiner is voor veel kinderen een hele opgave. Vind je het belangrijk dat je kinderen meetafelen zonder verveeld over de tafel te hangen? Maak een kerstmenu met daarop de gerechten en de spelletjes voor tussendoor. Dat is overzichtelijk! Wat zou het lievelingsgerecht van de Kerstman zijn? Stel dat jij de kerstkok bent wat zou jij voor alle kinderen koken?

Tip 5: Beperk schermtijd

Het lijkt een handige oplossing voor verveling tijdens de kerstvakantie: schermtijd. Maar vergis je niet: dat zou zomaar eens averechts kunnen werken. Sommige kinderen raken zo verslaafd aan hun scherm dat ze er niet meer bij weg te slaan zijn. Dan zijn ze misschien wel rustig, maar het bevordert hun creatief denkvermogen niet zozeer. Wist je dat er tegenwoordig hele handige gadgets bestaan waarmee je de schermtijd van je kids met één druk op de knop kan indammen? En je houdt meteen de controle over de rest van hun virtuele activiteiten. Wel zo safe!

Het zal even wennen zijn als ze weer op zoek moeten naar andere vormen van vermaak 😉 . Maar op de lange termijn zal dat ze dan steeds minder moeite kosten 😉 . Fijne kerstvakantie!

Opvoedvraag?

Heb je een opvoedvraag over bijvoorbeeld slaapproblemen, strijd rondom het eten, niet luisteren, eindeloze discussies met je puber? Bel 035 6957020 de Opvoeddesk Opvoedtelefoon. Iedere woensdag is de Opvoeddesk Opvoedtelefoon tussen 09.30 -11.30 uur gratis bereikbaar. Op overige dagen op afspraak (€0,80 p/m). Meer informatie vind je op www.opvoeddesk.nl .

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven