Vervoer naar school als de afstand wat groter is: waar ligt jouw voorkeur?

Vaak krijg je er pas mee te maken als je kind naar de middelbare school gaat. Of, als je geluk hebt, zelfs pas als ze gaan studeren. Maar sommige mensen moeten er tijdens de basisschoolperiode al over nadenken. Wat voor vervoer naar school kies je als die bewuste school niet om de hoek staat?

De leeftijd van je kind is daarin natuurlijk heel bepalend. Maar ook belangrijk: hoe staan papa en mama er eigenlijk tegenover? En vooral ook: wat is veilig?

“Maahaam, het gaat weer regenen”

Sinds we zelf verhuisd zijn is de afstand naar school voor allebei onze kinderen een stukje groter geworden. Niet dat je er een auto voor nodig hebt… Maar wel net ver genoeg om medelijden met ze te krijgen als het regent dat het giet.

En dan wil je als ouder nog wel eens met je hand over je hart strijken, en ze netjes bij de schoolpoort afzetten. Opvallend is dat Luc buienradar tegenwoordig dan ook scherp in de gaten houdt. En iedere andere weersite die wél regen voorspelt, mocht buienradar dat niet doen. “Mam, het gaat vanmiddag stortregenen…!”

Zolang de afstand niet al te groot is, en die regen niet al te hevig, zijn je kinderen op een gegeven moment natuurlijk wel klaar om zichzelf naar school te brengen. Maar welk soort vervoer kies je dan voor die weg naar school? Wij gaan het hebben over de mogelijkheden, en de voor- en nadelen daarvan. Maar we zijn vooral ook heel erg benieuwd: hoe hebben jullie het vervoer naar school geregeld?

middelbare school tassen rugzak

Vervoer naar school: ‘je pakt je fiets maar’

In mijn eigen schooltijd (zo’n 300 jaar geleden dus), was het simpel. “Je pakt de fiets maar”, was zo’n beetje het levensmotto van mijn vader. Veel andere mogelijkheden waren er ook niet. Onder normale omstandigheden ben ik het nog steeds met hem eens.

Toch speelt het weer, zoals ik al beschreef, een grote invloed op dat standpunt. En bovendien: soms wordt de afstand naar (de middelbare) school zó groot dat die fiets misschien ook helemaal geen optie meer is. Dan kan je kijken naar de volgende mogelijkheden.

De elektrische fiets

Is de afstand naar school te ver om een gewone fiets als vervoer te kiezen? Maar is het nog niet zó ver dat er per se 4 wielen aan te pas hoeven te komen? Dan kan een elektrische fiets uitkomst bieden.

Ze krijgen nog steeds hun beweging, maar zijn wel in de mogelijkheid om grotere afstanden af te leggen. Het is een heel duurzaam vervoermiddel, en daardoor een fijn alternatief voor meer vervuilende vormen van vervoer.

Natuurlijk zitten er niet alléén voordelen aan die elektrische fiets. Het grootste minpunt? Wederom dat strondvervelende Hollandse weer. Zoonlief heeft inmiddels beschikking tot mijn elektrische damesfiets, maar zeurt nog net zo hard als er een regenbui wordt voorspeld.

En als het écht hard regent? Voor de terugweg vind ik dat geen probleem, maar als ze heen moeten dan begint mijn moedergevoel toch te klagen als hij er doorheen moet fietsen… Elektrisch of niet.

Het nadeel is natuurlijk ook dat een elektrische fiets niet goedkoop is. Maar heb je wel eens aan een refurbished elektrische fiets gedacht?

De scooter: vervoer naar school voor Luc?

Als moeder denk je bij een scooter vaak 2 dingen. Ten eerste wordt dat vaak tanken, en ten tweede: is dat wel veilig? Aan de andere kant: opvoeden is voor een groot gedeelte leren loslaten. Het begon ooit met leren fietsen, maar op een gegeven moment willen ze een scooter. En dat kan ook een heel ideaal vervoer zijn voor naar school.

Natuurlijk moeten je kinderen er wel oud genoeg voor zijn. Als ze 15,5 zijn mogen ze aan hun theorie beginnen. Hebben ze die binnen, dan mogen ze vanaf 16 jaar gaan lessen in de praktijk. Luc is bijna zover en gaat straks waarschijnlijk naar Veghel voor zijn verdere opleiding dus wie weet is dit wel wat. En zeg nou zelf… onderstaande scooter is toch een plaatje!

Elektrische scooter

Wist je dat een scooter anno tegenwoordig helemaal niet meer vervuilend hoeft te zijn? Je kan ook gaan voor een elektrische scooter. Bij La Souris Scooters verkopen ze 100% elektrische scooters. Duurzaam rijden én vervoer voor naar school dus! En dat klinkt braaf, maar zo ziet het exemplaar dat Luc op het oog heeft er allesbehalve uit. Mooi opstapje naar de Harley’s die in onze loods staan 😉 .

vervoer naar school
Stockfoto van kinderen in bus door Dusan Petkovic

De bus

Goed, over naar de orde van de dag… die elektrische scooter is misschien wel iets. Maar er is natuurlijk nog een vorm van vervoer naar school die niet mag ontbreken in dit lijstje. De bus! Wie is er niet groot in geworden, zou ik haast zeggen. Toen ik zelf in Eindhoven ging studeren ging ik dagelijks met de bus. Toen was ik overigens wel een paar jaartjes ouder, maar het is prima vervoer, ook voor de wat jongere kids.

Vertel eens, hoe reist jouw kind naar school? Of welk vervoer zou je kiezen als de afstand (en je kind) groot wordt?

Wij maken in sommige blogposts gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij op dat moment een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Jij zorgt er mede voor dat we MamsatWork kunnen blijven voortzetten. Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp en zullen nooit iets vermelden waar we niet achter staan.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven