Hoe kom je in aanmerking voor vervoer van de baas?

Op je werk komen kan uiteraard op meerdere manieren. Misschien krijg je reiskosten of woon je net te dichtbij en gaat dat feest niet door. Maar het kan ook zo zijn dat je vervoer van de baas krijgt en reiskosten helemaal geen rol meer spelen.

Wat voor soort transportmiddel zou je van je baas kunnen krijgen? En hoe kom je in aanmerking voor vervoer van de baas?

vervoer van de baas

Vervoer van de baas: secundaire arbeidsvoorwaarden

Eigenlijk zijn er geen vaste regels wat betreft een auto van de zaak of een fiets. Dit zijn secundaire arbeidsvoorwaarden. Met andere woorden: dit zijn extra’s die een werkgever aan zijn personeel kan geven.

Natuurlijk kan je altijd een balletje opgooien als jij graag in aanmerking zou komen voor vervoer van de baas. Maar hij is hier enkel toe verplicht als dit je beloofd is in je arbeidscontract. Helaas is het vaak zo dat een auto van de zaak eerder toebedeeld wordt aan mensen met een hogere functie.

Maar naast de auto kan er ook een fietsplan zijn. En die geldt vaak voor iedereen!

Een fiets als vervoer van de zaak

Een fiets van de zaak is vrij gewoon geworden. En dat is maar goed ook vinde ze bij Qiqc.nl, want fietsen is altijd nog gezonder dan in een auto zitten én is ook beter voor het milieu.

Er is vanuit de overheid een fietsplan gelanceerd waardoor mensen (en bedrijven) gestimuleerd worden om voor de fiets te kiezen. En ja, dat heeft alles met het milieu te maken. Maar kies je dan voor een gewone fiets of voor een elektrische fiets?

Een gewone fiets of elektrische fiets als vervoer van de baas?

Natuurlijk zal het uitmaken of je dichtbij je werk woont of een elektrische fiets interessant is of toch liever een gewone fiets? En uiteraard ook hoe jouw conditie is.

Woon je verder weg dan kan een gewone fiets misschien voor jou niet echt aantrekkelijk lijken. Maar met een fiets die op elektra werkt kan het een stuk comfortabeler, waardoor de situatie opeens anders is. En toch ben je wel lekker in beweging.

Welke elektrische fietsen er zoal zijn? Kijk eens op de site qicq.nl. Hier kan je mooi het verschil zien tussen gewone elektrische fietsen en bijvoorbeeld de speed pedelec.

Overigens ook zonder fietsplan van de zaak kan dit het overwegen waard zijn! Een snelle fiets is immers veel fijner dan weer met de auto door de drukke binnenstad moeten rijden (bijvoorbeeld). Je vindt hier vast ook de beste elektrische fiets voor jouw situatie.

Bijtelling voor een fiets?

Je hoort altijd over bijtelling als er over een auto van de zaak wordt gesproken. Maar hoe zit dat eigenlijk met een fiets? Je krijgt dus de fiets van de zaak, die je ook gewoon privé mag gebruiken. Maar de belasting wil natuurlijk ook profiteren, daarom betaal je 7% van de consumentenadviesprijs van de fiets. Dit wordt gezien als betaling voor je privégebruik.

Hoe werkt die bijtelling dan?

Bij je salaris wordt die 7% extra opgeteld en daarover betaal jij dan belasting. Maar dit zal niet een hele hoge ‘rekening’ dus zijn voor de fiets. Houd rekening met een paar euro per maand, dus dat is wel te overzien.

Of je baas om een vergoeding vraagt omdat je gewoon privé met de fiets mag rijden, dat mag je werkgever helemaal zelf weten. Wel handig om dit van tevoren te weten voordat je beslist of je wel of niet een fiets als vervoer van de baas wilt.

En de extra kosten van een elektrische fiets?

Met een elektrische fiets loop je uiteraard tegen elektriciteitskosten aan. Die zijn helaas voor jou en daar kan je richting de belastingdienst niks mee. Dit hangt van je werkgever af of hij hierin wil bijdragen. Ook dat is slim om vooruit helder te hebben!

Liever een auto als vervoer van de zaak?

Een auto van de zaak zal over het algemeen een leaseauto zijn. De auto zal vooral bedoeld zijn voor zakelijke kilometers en daarnaast mag je er ook privé mee rijden.

Het grote voordeel voor jou is hierbij dat je financieel gezien een stuk gunstiger uitkomt. De auto hoef je immers niet aan te schaffen en ook het onderhoud is niet jouw probleem. Dit geldt eveneens voor de verzekering van de auto.

Wel moet je rekening houden met bijtelling. En het kan zo zijn dat je wel een bepaald bedrag per maand aan je baas betaalt als de auto ook gewoon privé gebruikt wordt. Maar dat zal vast lager zijn dan het bedrag wat je anders per maand kwijt zou zijn aan je auto.

Lees ook: Waar moet je op letten als je een auto gaat kopen?

Leasen van de fiets

Een leaseauto is een heel bekend fenomeen, zeker als dit een auto van de zaak is. Maar wist je dat je zelfs een fiets kunt leasen? Ook nu geldt die 7% bijtelling. Maar je weet precies wat je per maand kwijt bent én je hoeft dus niet bang te zijn voor onverwachte uitgaven. Ook hierin is de werkgever vrij om te bepalen wat hij betaalt en wat jij.

Hoe zit het dan met reiskosten bij vervoer van de baas?

Maar stel dat je nu dus een fiets of auto van de zaak hebt. Heb je dan nog recht op reiskostenvergoeding? Het wordt een saai antwoord, maar ook dit zal je met je werkgever moeten bespreken.

Stel dat je een fiets hebt gekregen. Mag je dan bij hele slechte weersomstandigheden met ander duurzaam vervoer komen zoals het het openbaar vervoer op kosten van de zaak? Maak hier duidelijke afspraken over zodat het voor iedereen helder is hoe alles werkt en waar je wel en waar je geen recht op hebt!

Moet een werkgever reiskostenvergoeding betalen?

Om dan het verhaal maar compleet te maken. Heb jij vervoer van de baas (een auto/fiets van de zaak of een ov-kaart via je werk)? Dan is het bedrijf niet verplicht om jou reiskostenvergoeding te geven.

Sterker nog: een werkgever is vanuit de wet gezien sowieso niet verplicht om dit te vergoeden. Dit recht heb je enkel als dit is afgesproken in je arbeidsovereenkomst of als het in de CAO of de bedrijfsregeling staat.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven