Veters leren strikken

Veters leren strikken: een hele klus voor onze kleuters. Hoe kan je je kind helpen om zelf zijn veterschoenen vast te maken? Hoe doe je dit voor? Welke hulpmiddelen zijn er en hoe maak je een leuk veterdiploma?

Want nieuwe schoenen dragen wordt pas écht leuk als je zelf je veters kan strikken toch? De meeste kinderen willen zoveel mogelijk ‘zelluf’ doen, maar veters strikken is voor kleine kinderen best lastig. Om frustratie te voorkomen is het dan ook slim om deze vaardigheid een beetje te oefenen op een leuke manier!

Hieronder lees je hoe je veters strikken leuk kan maken en op welke manieren je kinderen kunnen oefenen. Bijvoorbeeld in de winkel met een oefenplankje, thuis met een eierdoos, kijkend naar een youtube filmpje (die van Durlinger is écht geinig), door een rijmpje te leren en meer.

Veters leren strikken: hou het leuk!

Je moet voorkomen dat veters strikken als een last gezien wordt. Hou het dus leuk. Frustratie ligt namelijk snel op de loer. Verwacht ook niet meteen te veel van je kind en kijk zeker niet naar wat vriendjes of vriendinnetjes kunnen.

Ieder kind ontwikkelt in zijn eigen tempo en is de fijne motoriek van jouw kind nog niet zover? Dan is het logisch dat je kind gefrustreerd raakt. Maak er een leuk spelletje van zodat je -als je kind het eenmaal kan- samen nieuwe schoenen kan gaan kopen!

Waarom leren strikken belangrijk is en tips voor de beste leerschool

Misschien vind je het onzin om die lastige knoop uit te moeten leggen. Er zijn toch hele leuke klittenbandschoenen?

Klopt, maar die klittenbandschoenen zijn niet voor altijd. Daarnaast zal het klittenband van dit soort schoenen op den duur minder goed ‘klitten’ en zijn de schoenen sneller ‘op’. En kinderschoenen slijten in het gebruik toch al zo snel.

Ook de ondersteuning van klittenbandschoenen aan het kindervoetje is vaak minder dan bij veterschoenen. Daarnaast is het leren strikken niet alleen een vaardigheid die je bij veters nodig hebt. Ook op andere momenten kan het handig zijn.

Het is dan ook goed om je bij het kopen van kinderschoenen goed voor te laten lichten door de medewerkers van de schoenwinkel. Bij Durlinger heb je twee vliegen in één klap. Je kan hier je kindje leren veters te strikken met een oefenplankje, je kindje kan uitleg krijgen van een medewerker én je kan hier ook nog eens hele toffe kinderschoenen kopen.

Van die prachtige sneakers met veters erin bijvoorbeeld. Dat staat een stuk vetter dan sneakers met klittenband?

Een nepschoen om veters te strikken

Het is handig om niet meteen met de eigen kinderschoenen te gaan beginnen. En zeker niet als ze die schoenen aan hebben. Zet het schoentje bijvoorbeeld op tafel zodat je kind eerst ‘droog’ kan oefenen op het strikken.

Je kunt ook met karton een bovenkant van een schoen namaken en door de gaten een vetertje halen. Zorg dat je een leuke kleurrijke schoen uitprint om de aandacht vast te houden.

1. Met dropveters strikken

Ook leuk is het om in plaats van een schoenveter een dropveter te gebruiken. Als het lukt mag je hem opeten!

2. Een eierdoos schoen

Om leren veters strikken leuk te maken, kan je beginnen met een knutselwerkje. Laat een eierdoos beplakken of maak het mooi met verf en prik in alle ‘eiergaten’ een gat. Dit zijn de gaten van de schoenveters.

Rijg er een dikker koordje doorheen, zodat je kind goede grip heeft. Gaat het goed? Dan kan je een gewone veter gebruiken.

3. De schoen moet blijven staan

Het is handig als het oefenschoentje goed blijft staan. Met een stukje karton is dit lastiger. Plak de oefenschoen dan bijvoorbeeld op een schoenendoos.

In de doos leg je iets zwaars, waardoor deze blijft staan. Zet de doos vervolgens op tafel zodat je kind er goed bij kan om te oefenen.

4. Een filmpje kijken

Lang leve You Tube. Een filmpje over veters strikken laten zien geeft gelijk veel duidelijkheid. Daarnaast komt bovenstaande filmpje ook nog eens met een leuke animatie én een rijmpje waardoor het strikken makkelijker te onthouden is.

Wist je trouwens dat ze bijvoorbeeld in de winkels van Durlinger ook een echt oefenplankje hebben? In al hun winkels kunnen kinderen het strikken van de veters oefenen. Daarnaast nemen de medewerkers de tijd om het nog een keer rustig uit te leggen. En als de kinderen kunnen laten zien dat ze het kunnen, dan krijgen ze een heus strikdiploma.

5. Welke methode kies je?

Er zijn meerdere methodes om veters te strikken. Kies in het begin de methode die je zelf ook gebruikt. Dan weet je tenminste goed waar je mee bezig bent en raakt je kind niet in de war.

6. Duidelijke plaatjes over veters leren strikken

Je kunt ook kiezen voor duidelijke plaatjes die precies stap voor stap laten zien hoe het moet. Al zal dit niet voor ieder kind fijn werken.

Niet ieder kind kan makkelijk vanaf plaatjes leren waardoor dit heel frustrerend kan zijn. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, dus kijk goed naar je kind hoe hij of zij het beste leert.

7. Maak een verhaaltje van het strikken

Nadoen is één ding, maar het dan ook nog onthouden is de volgende stap. Het kan helpen om er een verhaaltje (of rijmpje zoals in het filmpje) van te maken, zodat het een logisch geheel wordt.

8. Zorg voor lange veters bij veters leren strikken

Strikken met korte veters is veel ingewikkelder dan met lange veters. Start het oefenen dus met lange veters.

9. Veterdiploma

Heeft je kind de knoop onder de knie en kan hij zijn eigen veters strikken? Dan hoort daar een veterdiploma bij. Soms krijgen ze die op school, maar je kan hem ook zelf maken natuurlijk.

Maak er een leuke ‘plechtigheid’ van als je hem aan je kind geeft en sluiten het leren strikken af met een fijne herinnering. En voilá… het is tijd om samen leuke nieuwe kinderschoenen te kopen! Dan kan jouw kindje gelijk in de winkel laten zien wat hij of zij geleerd heeft!

Leuke hulpmiddelen voor het leren veters strikken

We hebben wat digitale producten voor je gemaakt die je kan gebruiken om het veters strikken wat makkelijker en leuker te maken, zonder dat je daar zelf veel tijd in hoeft te steken.

Hier kan je een pdf downloaden met een blauwe en een roze sneaker erop. Dit is één A4-tje waar beiden sneakers op staan. Zo kan je kind zelf kiezen welke hij of zij het leukste vindt. Knip de sneaker(s) uit en plak deze eventueel op een stuk karton voor de stevigheid.

Prik vervolgens gaatjes in het karton op de plek waar de gaatjes van de veters horen te zitten en jullie kunnen aan de slag.

Sneakers om zelf te leren veters te strikken
Hier kan je de pdf downloaden

Of je gebruikt het strikmaatjes oefenblaadje hieronder…

oefenblaadje om te leren strikken
Hier kan je de pdf downloaden voor dit strikmaatje

Wat heb je nodig om deze sneakers te gebruiken voor het veters strikken?

  • Printer
  • Schaar
  • Stukje karton
  • Lijm
  • Veters
gratis strikdiploma pdf printable
Hier kan je het strikdiploma downloaden

Een strikdiploma

En wat is nu leuker dan je zoon of dochter ‘belonen’ met een strikdiploma na het leren strikken van de veters? Het is de kers op de taart voor veel kinderen en daar hoort een heus strikdiploma. We hebben er eentje voor je gemaakt die je kan downloaden.

Durlinger heeft overigens ook een leuk strikdiploma, dat vind je hieronder, met de downloadlink.

strikiploma durlinger
Hier kan je dit strikdiploma downloaden

Wil jij een van bovenstaande strikhulpjes of diploma’s combineren met mooie nieuwe schoenen? Van Durlinger mogen we je een korting geven van € 10,00 met de code DUR10, geldig t/m 12 mei 2024.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven