Vinyl in de badkamer, de voor- en nadelen ervan

Wanneer je toe bent aan een nieuwe vloer in de badkamer moet je met allerlei dingen rekening houden. Hoe sterk is de vloer? Hoelang gaat de vloer mee? Dat is natuurlijk altijd belangrijk, ook als je voor een nieuwe vloer in de badkamer kiest wil je een duurzame keuze maken toch? Wat voor budget heb je voor een nieuwe vloer? Er zijn daarnaast ook nog eens veel verschillende type vloeren om uit te kiezen, ook voor de badkamer. Je leest hier meer over de voor- en nadelen van vinyl vloer in de badkamer en ook wat informatie over pvc vloeren in de badkamer.

Pvc of vinyl in de badkamer

Pvc is een afkorting die staat voor polyvinylchloride. Dit type kunststof wordt als basis gebruikt om deze vloeren van te maken. Pvc biedt een aantal grote voordelen, pvc vloeren zijn namelijk erg sterk en krasvast waardoor de vloer langer meegaat. Misschien niet altijd noodzakelijk voor een badkamer vloer, maar toch handig om te weten.

Ook zijn deze vloeren verkrijgbaar in allerlei verschillende looks en patronen, je kan bijvoorbeeld kiezen voor een visgraat vloer of een strakke betonlook. Pvc vloeren zijn bijna niet van het echte materiaal te onderscheiden. Je hebt bij pvc vloeren de keuze om deze te (laten) leggen door middel van een klikverbinding of om deze te laten verlijmen. Daarnaast kan je kiezen om pvc in stroken en tegels leggen. Let er wel op dat, wanneer je kiest voor pvc, je een goede ondergrond hebt. Dat kan door te egaliseren of door het leggen van een goede ondervloer. Meer hierover kan je lezen in mijn blogs over onze nieuwe pvc vloer in de woonkamer.

Een groot voordeel is dat je in een kleine badkamer bijvoorbeeld kan kiezen voor een dessin dat niet te druk is waardoor de vloer groter lijkt dan dat je kleinere tegels legt.

Vinyl badkamer vloer

Vinyl wordt vaak met pvc vergeleken omdat ze sterk op elkaar lijken. Dat klopt ook, maar het grootste verschil is de onderlaag. Vinyl is namelijk wat zachter dan pvc en kan je in een kamerbrede versie kopen.

Dat betekent dat je grotere stukken in één keer af kan snijden. Vinyl is dus zeker een goede keuze, je kan er net als pvc eindeloos mee variëren. Daarnaast is vinyl ook erg onderhoudsvriendelijk. Ook bij vinyl kan je kiezen uit meerdere dessins, kleuren en patronen. Creëer bijvoorbeeld een prachtige houtlook voor in je badkamer. Zorg er wel voor dat je bij het leggen van de vloer een gladde ondergrond hebt, zo krijg je het mooiste resultaat. 

Omdat vinyl een wat zachtere toplaag heeft dan pvc én je deze vloer uit één stuk kan leggen is vinyl in de badkamer een uitstekende keuze. In de badkamer loop je meestal op blote voeten dus eventueel beschadigen van de vloer is niet snel aan de orde.

Het feit dat de vinyl uit één stuk is heeft als voordeel dat je deze helemaal naadloos kan leggen. In een vochtige ruimte is dat natuurlijk erg prettig. De randen kan je in eenzelfde kleur volledig kitten en dan is je vinyl vloer in de badkamer compleet waterdicht. Voor het mooiste resultaat zorg je dus wel dat je een gladde ondervloer hebt. Niet over een oude tegevloer leggen dus, maar netjes (laten) egaliseren.

Tip: zoek een vinyl uit die de juiste breedte heeft, breder als je badkamer vloer. Op deze manier kan de vloer in de badkamer dus echt uit één stuk gelegd worden. Dit geeft het mooiste resultaat en is nog beter waterdicht.

Voordelen vinyl in badkamer

  • Waterdicht
  • Uit één stuk te leggen
  • In allerlei patronen en dessins te verkrijgen, ook in houtlook of betonlook patronen
  • Minder last van kalkaanslag dan op tegels
  • Geschikt voor vloerverwarming
  • Zachte toplaag waardoor de vloer heel behaaglijk voelt aan je blote voeten
  • Makkelijk in onderhoud

Nadelen vinyl vloer in badkamer

Ik kan niet veel nadelen bedenken, behalve dan dat je -als je gekozen vinyl niet de juiste breedte heeft- je misschien een extra naad zichtbaar hebt in je vloer. Dat zou estetisch minder mooi kunnen zijn. Er is echter keuze genoeg voor mooie vinyl die breed genoeg is.

Verder is mijn advies om een vinyl vloer in de badkamer door een specialist te laten leggen. De vloer moet verlijmd worden en je wil natuurlijk dat hij niet alleen goed past maar ook zodanig verlijmd wordt dat je geen luchtbellen onder de vloer krijgt. Dat kan best een lastig karweitje zijn hebben wij zelf gemerkt.

Beide vloeren passen goed in jouw huis

Doordat beide vloeren goed bestand zijn tegen vocht, zijn ze ideaal voor in de keuken of badkamer. Ook is zowel vinyl als pvc geschikt wanneer je gebruik wil maken van vloerverwarming, lekker ook voor je badkamer vloer. Daarnaast zijn ze beide gemakkelijk in onderhoud. Kies je voor een wat sterker maar kostbaarder materiaal dan ga je voor pvc maar wil je graag een grote ruimte snel en wat goedkoper laten leggen dan is vinyl misschien wel de juiste keuze.   

Het is niet makkelijk om te kiezen tussen pvc of vinyl maar probeer ze eens te bekijken in een winkel of doe inspiratie op bij vrienden en familie. Een vloer is de basis van je huis, dus kies waar jij blij van wordt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven