Viral gaan op facebook, het overkwam mij per toeval

Viral gaan, het overkwam mij onlangs en dit is wat ik ervan leerde…

Vorige week plaatste ik een berichtje op de Facebook-pagina van de Postcode Loterij. In het bericht, gericht aan Linda de Mol, pleitte ik voor een aflevering van het programma Miljoenenjacht met in plaats van de 26 beeldschone ‘koffer-girls’, 26 knappe kerels. Ik stelde dat er vast binnen no-time duizend likes voor dit plan waren, en dat als mijn plan gerealiseerd ging worden, ik graag in het publiek zou willen zitten. Na een uur stond de teller op 34 likes en dacht ik: ‘Ik weer met m’n grote mond’. Niet veel later ging het ineens los. Tweehonderd likes werden duizend, duizend werden vierduizend en voordat ik het in de gaten had ging het bericht op Facebook viraal en stond de teller ’s avonds al op 34.000 likes. WHAT?!

viral gaan

Telefoon stond roodgloeiend

Eerlijk is eerlijk: ik wist niet wat me overkwam. Mijn telefoon stond na die actie drie dagen lang roodgloeiend. Vriendinnen die appten. De media die mijn verhaal wilde horen; het Algemeen Dagblad, de Telegraaf, de Leeuwarder Courant, Omroep Fryslân, Metronieuws, een aantal blogs, Radio Decibel, 100%NL, Radio 10, allemaal besteedden ze aandacht aan mijn impulsieve actie. Tot en met RTL Boulevard aan toe! Na 45.000 likes kwam er eindelijk een reactie van Endemol en Linda de Mol. Zij vonden het idee hartstikke leuk en gaan kijken of ze het ook daadwerkelijk tot uitvoer kunnen brengen. Zo zie je maar wat viral gaan voor gevolgen kan hebben.

Excuses aan het thuisfront

Drie dagen lang was het bij ons thuis een behoorlijk gekkenhuis. Ik heb tijdens die dagen meer op mijn telefoon gekeken dan dat ik eigenlijk wil waar mijn dochtertje bij is. Sorry Bente!

Wat leer je nou van viral gaan?

Natuurlijk leer je ook iets van zo’n gekke actie. Zo word je direct afgestraft wanneer je een idee oppert wat al eens uitgevoerd blijkt te zijn. In 2007 stapten namelijk al eens 26 koffer-guys met gouden koffertjes in de handen van de welbekende Miljoenenjacht-trappen. Ook leerde ik dat wanneer je bericht viral gaat, er niet alleen maar positieve reacties komen. In een wereldje waar een reactie sneller getypt is als dat er over nagedacht kan zijn, ligt negativiteit altijd op de loer. Zo las ik een reactie waarin iemand zei: ‘Die Johanna is vast een kortpittig goulashkroketje’, refererend aan de Facebook-pagina ‘Huisvrouwen met kortpittig kapsel’, waar ik overigens heel hard om heb moeten lachen 😉 . Daarnaast zag ik nu eens zelf wat je met social media wel niet kunt bereiken. Ik heb het hele proces dan ook met veel interesse gevolgd!

viral gaan

Barry Atsma met een gouden koffertje?

Al met al vond ik het ‘viral gaan’ een hele leuke belevenis. Onvoorstelbaar wat een simpel berichtje op Facebook kan doen. Als ik het dan ook nog eens voor elkaar krijg dat er écht 26 mannen de koffertjes gaan openen – ik heb ergens geroepen dat Barry Atsma wel een leuke optie zou zijn – dan is mijn actie wat mij betreft helemaal geslaagd!

Heb jij er iets van meegekregen de afgelopen week? Zo niet dan kan je hier het bericht nog even lezen en kijken wat nu de stand is 😉 .

 

In 2015 werd Bente geboren. Zij maakte van mij een moeder. Daarvoor was ik al vrouw van, vriendin van en dochter van. Beroepsmatig was ik al tekstschrijver/blogger. Na een paar jaar werkzaam te zijn geweest bij een regionale krant koos ik er na de geboorte van mijn dochter voor om me te storten op het freelance bestaan als tekstschrijver/blogger. Ik schrijf over heel uiteenlopende thema's; gezondheid, budget en het ouderschap, maar ook over Friesland, de mooiste natuurgebieden en bijzondere ontmoetingen.

8 gedachten over “Viral gaan op facebook, het overkwam mij per toeval”

  1. Afgelopen zondag vertelde Linda de Mol in Miljoenenjacht dat ze het in de laatste uitzending van dit seizoen gaan doen, mits er 260.000 likes komen! Ik dacht op dat moment: help, dat gaat nooit lukken! Op dat moment stond de teller namelijk op 46.000. Inmiddels zijn de 110.000 gepasseerd en op het bericht van de Postcode Loterij zelf zijn inmiddels ook meer dan 122.000 likes, dus als die bij elkaar opgeteld worden dan zie ik het wel zitten!

 1. Vlijtig Liesje

  Leuk om jouw ervaring te lezen. Viraal gaan is vaak iets wat je overkomt geloof ik. Het is niet echt te plannen.

  1. Denk dat je daar helemaal gelijk in hebt. Is van veel factoren afhankelijk, zoals wat er voor de rest in het nieuws is. Op een dag als vandaag was waarschijnlijk echt niet gelukt! Denk wel dat je sommige factoren zelf in de hand hebt, zoals een taalkundig correct bericht typen. Maar voor de rest ben je overgeleverd aan wat de rest van de Facebookers er mee doen!

 2. Ik heb hem voorbij zien komen idd.
  Wauw! Dat sommige dingen zo snel kunnen gaan op het internet.
  Nu maar hope dat het plan uitgevoerd wordt!
  Dan kijk ik best Miljoenenjacht 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top