Is dit een beroep voor jou? VA worden doe je zo!

Ons platform richt zich natuurlijk niet voor niets op werkende moeders, doorgewinterde ondernemers en ondernemers in de dop. Ik hou ervan om vrouwen met hun ambities te ondersteunen. Daarnaast vind ik het tof om een kijkje te nemen op het werk dat andere vrouwen doen. Nu zie ik om me heen steeds meer dames die Virtual Assistant (willen) worden en wat extra verdieping in dit vak leek me goed voer voor een blog. Dus ben je zelfstandige en wil je je verder verdiepen in dit vak? Of wil je juist voor jezelf beginnen en VA worden, lees dan zeker even verder!

Virtual assistant worden; wat doe je als VA en waar moet je rekening mee houden?

Laten we even bij het begin beginnen voor diegene die graag willen weten wat het vak van VA inhoudt. Want wat doet een Virtual Assistant nu eigenlijk precies en als je dat wilt worden, wat voor werkzaamheden krijg je dan op je bordje?

Wat is een Virtual Assistant

Eigenlijk spreekt het woord voor zich, en toch zegt het helemaal niets. Een Virtual Assistant is (natuurlijk) een assistent die allerlei taken kan doen om een andere ondernemer te helpen. Zie het als bijvoorbeeld een secretaresse van een directeur, maar dan online in plaats van op de zaak. Of zie het als een office manager die voor een bedrijf alles rondom het kantoor regelt. Of als een assistent die helpt bij het maken van de facturen.

Een Virtual Assistant is een professioneel die virtueel (vanuit eigen kantoor) andere ondernemers ondersteunt en eventueel adviseert. In de praktijk blijkt dat vooral de ondersteunende werkzaamheden het meest voorkomen. De VA zorgt voor de uitvoering van specifieke taken of projecten (die samen besproken zijn) en eventuele dagelijkse taken ter ondersteuning. Denk hierbij aan taken als:

  • Beheer van de website van je klant op het gebied van content
  • Social media strategie opzetten/uitvoeren
  • Interne systemen inrichten of werkprocessen opstellen
  • Versturen van nieuwsbrieven
  • Opzetten van een communicatiestrategie met bijbehorende uitstraling zoals bijvoorbeeld een huisstijl
  • Alle administratieve werkzaamheden (waaronder facturatie)
  • Telefoon-, agenda- en emailbeheer
  • Uitwerken van offertes of het maken van presentaties
  • Klantrelaties onderhouden

Dat is wat een Virtual Assistant doet, in een notendop geformuleerd, wil je nog meer informatie over wat een VA aan taken op zich kan nemen, check dan deze takenlijst.

Hoe doe je dat, een Virtual Assistant worden?

Ik kan me zomaar voorstellen dat je interesse gewekt is. Alleen al het opsommen van de meest voorkomende werkzaamheden van een Virtual Assistant maakt dat je hier enthousiast van kan worden. Zeker als dit soort werkzaamheden een beetje in je zitten. Je kan jezelf als allround VA presenteren, maar je kan ook een specialisatie kiezen en daar helemaal voor gaan. Zo kan je jezelf als specialist in je vakgebied presenteren voor het werk dat je wilt doen. En daarnaast ben je ook in staat om als goede adviseur werk te leveren.

Maar bij het worden van een VA komt nog wel meer kijken natuurlijk. En daarom is het zo mooi dat er binnenkort een oriëntatieweek is voor diegene wiens interesse gewekt is door dit artikel.

VA school geeft deze oriëntatieweek om jou de kans te geven een week lang allerlei webinars en interactieve livesessies te volgen rondom dit onderwerp. Ruimte om zelf je vragen te stellen aan gestarte VA’s is het hoogtepunt van de week. En je kunt een VA volgen die haar dagelijkse beslommeringen met je deelt.

Na deze week weet je alles over het onderwerp om VA te worden, maar ook hoe je als Virtual Assistant aan je klanten komt bijvoorbeeld. Je hoort van andere VA’s hoe zij het doen, welke tarieven gangbaar zijn en waar je op kan letten om van je ondernemerschap een succes te maken. Twijfel jij dus of het VA ondernemerschap bij je past? Laat je dan zeker verder informeren tijdens deze week.

Virtual Assistant worden zonder opleiding

Het is een vraag die ik al vaker voorbij heb horen komen. Heb je een opleiding nodig om Virtual Assistant te worden? Het antwoord is simpel; in principe niet. Het is een vrij beroep dat eigenlijk door iedereen uitgevoerd kan en mag worden. Net zoals coach. Aan de andere kant is het voor jezelf wellicht wél prettig om een opleiding te volgen. Zo zorg je voor een brede basiskennis die je kan gebruiken om als assistent voor andere ondernemers aan de slag te gaan.

Maar vergeet niet dat jouw eigen werkervaring zeker zo belangrijk is. Wie weet kom je wel uit een branche waar je als werknemer heel veel kennis opgedaan hebt van bepaalde systemen. Of van administratie bijvoorbeeld. Deze kennis kan je als VA al per direct inzetten bij je klanten.

VA worden

Ben je al zzp’ er en wil je jezelf omscholen? Of wil je je bedrijf omvormen tot Virtual Assistant dan kan je uitgaan van een jaaromzet die schommelt tussen de 25.000 – 75.000 euro. Deze omzet verschilt uiteraard per bedrijf en is onder andere afhankelijk van je expertise en werkervaring. Vergeet daarbij overigens niet dat het VA worden op zich nog niet zozeer de kunst is. De kunst is het om VA te blijven en voldoende klanten en werk binnen te halen om die omzet te behalen en te behouden.

Dit laatste is overigens een uitgangspunt voor iedere ondernemer die zijn bedrijf draaiende wil houden.

Lijkt het jou wat om Virtual Assistant te worden?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven