Vis op de BBQ, dat doe je met hout!

Vlak voor mijn vakantie ontving ik een cederhouten plankje van ‘Koken op hout’. Je kunt met dit plankje een rooksmaak creëeren voor vlees en vis op de BBQ. Nou barbecueën wij niet heel vaak, want ik vind het meestal een gedoe. Maar als we dan barbecueën dan wil ik graag vis op de BBQ. Daar kwam dit plankje dan ook meteen goed van pas. Vis leg je namelijk niet zo snel gewoon op het rooster, omdat het dan plakt of er doorheen valt.

vis_op_bbq_lekker

Ik kies graag voor zalm op de BBQ

Ik probeerde het barbecue plankje dan ook uit met zalm. De zalm was perfect gegaard en er zat inderdaad een licht rokerige smaak aan. Erg lekker en bovendien een makkelijke manier om vlees en vis klaar te maken op de BBQ zonder dat het meteen zwart wordt. Eigenlijk mag deze bbq accessoire bij je kamado dan ook niet ontbreken. Van te voren is het wel slim om even te bedenken hoe je het plankje weer van de barbecue gaat halen en waar je deze dan op gaat leggen. En natuurlijk een uurtje van te voren in het water leggen!

vis op de bbq

Het plankje wordt overigens wel zwart en kun je dan ook maximaal 2x gebruiken.

Je vindt deze fijne rookplankjes voor de bbq hier

Je legt het bbq rookplankje een uur van tevoren in het water zodat hij zich helemaal vol kan zuigen met water. Hierdoor vliegt het plankje bij vis op de bbq niet in brand!

Recepten voor vis op de BBQ

Mocht je het ook willen proberen dan volgt hier een eenvoudig recept voor vis op de BBQ:

1. Zalm op een rookplankje

Het plankje dien je 20 minuten van te voren in een bak met water te leggen. Haal het plankje uit het water en leg de zalm er op met de ‘vel kant’ naar beneden. Bestrijk met wat olijfolie, peper en zout. Leg er dunne schijfjes citroen op en een paar takjes rozemarijn. Leg het plankje met de zalm op het rooster van de hete barbecue en plaats eventueel de deksel op de barbecue. Blijf erbij want op de BBQ is je vis zo klaar! Je ruikt de houtgeur al snel.

2. Tonijn op de BBQ

Een tonijnsteak is ook heerlijk voor de BBQ. Tonijn hoeft helemaal niet zo lang op de BBQ dus wat dat betreft is deze vis helemaal een aanrader. Een minuut of 5 is eigenlijk al voldoende, want de tonijn mag van binnen nog rosé zijn. Liefst niet helemaal doorbakken, dat is echt jammer van de smaak van deze vis op je bbq. Daarnaast blijft de structuur van tonijn mooi vast. Stook de BBQ even goed op zodat je van die mooie grilstrepen op je tonijn krijgt.

3. Scampi’s op de BBQ

Naast een echte vis op de BBQ mag je ook de scampi’s eigenlijk niet vergeten. Rijg ze vooraf aan een spies zodat je ze wat makkelijker kan draaien. Ook scampi’s hoeven trouwens niet zo heel lang op de BBQ te garen. Een beetje knoflook, pesto of ketjapmarinade is erg lekker om de smaak van je bbq vis compleet te maken.

4. Vispakketjes voor zachtere vis op de bbq

Wil je liever een ander soort vis die sneller uit elkaar valt toch op de BBQ leggen, dan zijn daar meerdere manieren voor. Je kan bijvoorbeeld de vis (liefst met een beetje marinade, peper en zout of een citroentje met wat verse kruiden) in een pakketje van aluminiumfolie verpakken. Zo blijft de vis goed bij elkaar en stoom je hem als het ware op de BBQ. Heerlijke malse vis krijg je ervan.

Kabeljauw is hier bijvoorbeeld heel erg geschikt voor, maar ook tong kan zeker lekker zijn. En als je toch weer eens zo’n rookplankje wilt uitproberen, dan kan ik je vertellen dat ook die met kabeljauw een extreem goede combinatie geeft. Zeker de moeite waard om deze vis zo op de bbq klaar te maken.

Hulpmiddelen voor vis op de BBQ

Zoals gezegd heb je in sommige gevallen wat hulpmiddelen nodig om de vis lekker op de BBQ te krijgen en ervioor te zorgen dat deze niet uit elkaar valt. Hieronder een paar fijne hulpmiddelen:

Heb jij al eens vis op de BBQ geprobeerd? En zo ja, wat vind jij dan lekker?

1 gedachte over “Vis op de BBQ, dat doe je met hout!”

  1. Ik las deze blog een paar dagen voor onze buurt-barbecue. Ik had hem op bloglovin’ al bewaard, want ik ben gek op gerookte vis en altijd op zoek naar een voor mij veilige manier van barbecueen.
    Ik heb namelijk coeliakie (glutenintolerantie). Bbq’s bij ons thuis zijn helemaal glutenvrij, om kruisbesmetting te voorkomen. Maar barbecue’s bij iemand anders (of bv die straat-barbecue) blijft altijd opletten: Niet het vlees/vis/groente rechtstreeks op de barbecue (want daar heeft eerder iets met gluten op gelegen), zorgen dat niemand mijn vlees/vis/groente aan raakt met de tang waar net iets anders mee is aangeraakt, niet de stokbroodjes in de buurt van mijn eten (want kruimels!), en zo voort.
    Bij de buurt-barbecue is ondertussen iedereen geinstrueerd. Soms heb ik een eigen wegwerp-bbq, soms neem ik een barbecue-schaal op 1 van de andere barbecue’s. Afgelopen week had mijn overbuurvrouw dit plankje mee. Wat zag haar zalm er heerlijk uit! Helaas, zij kon niet garanderen dat het plankje nog steeds glutenvrij was. En ik mocht de zalm niet proeven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven