Wat is een vision board en wat kan je er mee?

Een vision board maken: je hebt het vast weleens ergens gelezen of gehoord. Maar wat is dan een vision board en hoe maak je het? En waarom zou je dit eigenlijk doen?

vision board maken

Een vision board, wat is dat?

Een vision board is een collage wat over jouw doelen gaat. Met foto’s, plaatjes en andere afbeeldingen die jou aanspreken maak je een board, samen met spreuken en gewoon losse woorden.

Het gaat over jouw wensen en dromen, of eigenlijk nog duidelijker gezegd: het vertelt wat jij wilt bereiken.

Je hebt een bepaald doel en door er op deze manier mee bezig te zijn wordt je brein geactiveerd om hiernaartoe te werken. Jij krijgt een heel duidelijk beeld door het maken van een vision board, wat inspirerend werkt.

En aangezien je brein uit alle info die het opdoet vooral datgene bewust aan je doorgeeft wat belangrijk is, zal je de juiste dingen die je naar je doel leiden beter gaan zien.

Een vision board kan je dus helpen om je droom waar te maken. Je zou het ook kunnen gebruiken om erachter te komen wat je zou willen bereiken.

Door plaatjes te gaan zoeken die je aanspreken, kan je misschien wel ontdekken dat het eigenlijk altijd met een bepaald beroep te maken heeft of een bepaalde omgeving. 

Als je board af is, hang je het op een zichtbare plek. Iedere keer dat je erlangs loopt, zal je weer (dit kan zowel bewust als onbewust zijn) geïnspireerd worden.

Verschil tussen een vision board en een moodboard

Een moodboard klinkt in eerste instantie misschien hetzelfde, maar is het dus zeker niet. Bij een moodboard ben je ook met plaatjes bezig, maar dit is dan een leidraad voor bijvoorbeeld het inrichten van je huiskamer.

Door met de kleuren te spelen die je aanspreken en plaatjes uit te zoeken van inrichtingen die je mooi vindt, krijg je een goed beeld van wat je wilt en kan je deze sfeer gaan toepassen in je kamer.

Bij een vision board gaat het dus veel dieper. Hierbij gaat het niet zozeer om een sfeer te bepalen, maar echt je doelen te bereiken. Het is meer een trigger voor je brein. 

Zelf een vision board maken

Zelf een vision board maken is niet heel ingewikkeld. Verzamel afbeeldingen die met jouw wensen en doelen te maken hebben.

Heb je nog oude tijdschriften liggen? Ga daar dan mee aan de slag.

Natuurlijk kan je ook op internet zoeken, maar print ze dan wel uit en maak je vision board door echt te knippen en te plakken. Omdat je er veel creatiever mee bezig bent, zal het meer voor je doen dan met een online versie.

Een gratis online vision board

Bij Canva kan je online een gratis vision board maken. Maar als je een beetje handig bent kan je het ook prima met je eigen foto bewerkingsprogramma doen of zelfs met bijvoorbeeld Word.

Als je maar afbeeldingen kunt bewerken en over elkaar heen kunt plakken en teksten kunt invoeren, dan ben je al een eind op weg. 

Online een vision board maken, welke tools gebruik je?

Wil je dus graag online aan de slag? Dan zijn er een aantal handige hulpmiddelen. 

 • Kies een programma waarbij je afbeeldingen en teksten op allerlei manieren kunt plaatsen (zoals ik hier al eerder noemde).
 • Ga op zoek naar mooie afbeeldingen. Dit kan je lukraak zoeken door een passend zoekwoord in te geven en dan voor afbeeldingen te kiezen. Je kunt ook aan symbolen denken of meer abstractere zaken die voor jou een link hebben met wat je wilt bereiken.

  Stel dat je meer in verbinding met de natuur wilt gaan leven en op zoek wil naar een mooi huisje op de hei (flauw, maar even voor de duidelijkheid), dan kan je dus een plaatje van zo’n huisje proberen te vinden. Staat een schaap voor jou voor dat gevoel, dan is een tekening of een plaatje van een schaap ook doeltreffend! Je kunt naast de zoekmachine ook kijken bij programma’s als Pixabay, waar je gratis afbeeldingen kunt downloaden.
 • Teksten kan je uiteraard zelf typen, maar je kunt ook kijken of je mooie citaten tegenkomt die erbij passen.
 • Nu wordt het een kwestie van de mooiste afbeeldingen, symbolen en teksten te selecteren en die prachtig te rangschikken zodat de collage mooi wordt.
 • Zet hem als achtergrond op je startscherm op je computer en je telefoon. Dan kom je het automatisch vaak tegen. Print hem uit en hang hem ook nog mooi ergens op! Het liefst op een plek waar je regelmatig langsloopt. 

Offline aan de slag, wat heb je nodig?

Liever offline aan de slag met je vision board? Dan gebruik je allerlei materialen. 

 • Karton waar je alles op kunt plakken. Eventueel koop je een wissellijst om hem mooi in kunt lijsten/op kunt hangen. Maar dat hoeft natuurlijk niet. 
 • Tijdschriften en dergelijke om plaatjes uit te zoeken. Dat schijnt het beste te werken voor je brein. Heb je die niet? Zoek dan je plaatjes gewoon op internet en print ze uit. Of vraag het in een weggeefhoek.
 • Dit geldt ook voor teksten, losse woorden of mooie citaten.
 • Zorg voor een schaar, lijm, stiften of ander schrijfmateriaal waarmee je je collage kunt maken. Om het nog mooier te maken zijn er misschien ook nog wel andere attributen die het mooi kunnen maken. Heeft het met het strand te maken, dan kan een echt schelpje opplakken ook een idee zijn.
 • Een plakhaakje om het op te hangen of dus die wissellijst. Of hang het op met plakband (staat minder mooi), washi tape of poster buddies.

Wat doe je met je persoonlijke doelen als het board klaar is?

Je board is af, je hangt het op en dan wacht je tot het uitkomt…, toch? Tja, dat is maar net naar wie je luistert. Er zijn mensen die dan zeggen dat het universum de rest doet. Anderen zeggen dat je brein op die manier gefocust is op je doelen.

Waar het om gaat is dat je geïnspireerd blijft en dat doe je door het vision board regelmatig te zien. En gebruik je kansen…die je nu, als het goed is, beter zult zien. Je kunt je board ook delen met anderen, wat nog een extra trigger kan geven om het ook echt voor elkaar te krijgen. 

Ideeën en inspiratie voor een vision board

Je kunt je vision board gebruiken voor allerlei wensen die je hebt. Bijvoorbeeld bij de volgende ideeën:

 • Waar wil je zijn qua werk over een paar jaar?
 • Waar wil je wonen?
 • Wat wil je met je gezin bereiken dit jaar?
 • Hoe rijk wil je zijn?
 • Welke hobby wil je gaan oppakken?
 • Welke oude jeugddroom wil je nu eens echt laten worden?
 • Wat wil je dit jaar bereiken of de komende vijf jaar, bijvoorbeeld. Dan heb je het dus niet over 1 droom, maar over ‘alles’ wat je zou willen.

Ter inspiratie even een paar leuke voorbeelden via Pinterest.

Vision board op Pinterest

Op Pinterest kan je natuurlijk veel inspiratie opdoen. Zo ook de volgende voorbeelden:

Een vision board die iets over het jaar vertelt. Wat wil je dit jaar bereiken?

Een vision board op een prikbord is natuurlijk ook een leuk idee. 

Ook kinderen kunnen een vision board maken.

Of gebruik gewoon je hele muur…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven