Een vitrinekast inrichten met het mooiste resultaat; check deze inspiratie

Heb je een vitrinekast in huis en wil je deze graag (opnieuw) inrichten maar weet je niet goed hoe? Dan zit je hier goed want in deze blogpost geef ik je volop inspiratie over hoe je een vitrinekast kan inrichten. In principe maakt het niet uit wat voor vitrinekast je hebt. Heb je een antieke kast met glas waar je spulletjes achter tentoon wil stellen? Of zo’n toffe metalen vitrinekast zoals bijvoorbeeld de vitrinekast Exhibit? Of juist een retro vitrinekastje zoals de tweedehands vintage kast die ik onlangs zelf gekocht heb? Het maakt niet uit. Met deze ideeën en tips voor het leuk inrichten van je vitrinekast kom je vast en zeker een heel eind.

vitrinekast inrichten

Vitrinekast inrichten; 5 tips en ideeën voor een leuke inrichting van je kast

Kijk, je hebt natuurlijk niet voor niets een vitrinekast gekocht. Je hebt die kast niet alleen gekocht om je spullen in op te bergen, maar ook met het doel om ze te laten zien. Toch hebben heel veel vrouwen er moeite mee om de vitrinekast zo in te richten dat ze er zelf ook echt blij van worden. En dat is jammer, want eigenlijk is niets vervelender dan zo’n kast waar je continue in kijkt, maar waar je eigenlijk niet helemaal happy mee bent. Dan is het tijd voor een kleine reorganisatie van het deel dat in zicht is. En aarzel niet, want met deze tips en ideeën kom je een heel eind bij het leuk inrichten van je vitrinekast. En achteraf zal je denken ‘zo moeilijk was dat niet’.

Er zijn gewoon een paar dingen die je in je achterhoofd moet houden bij het inrichten van je glazen uitstal kast. Ik ga ze stapsgewijs even met je doornemen: groepeer, varieer, check op kleur, maak keuzes, hou ruimte vrij!

hoe een vitrinekast inrichten
Groepeer objecten bijvoorbeeld op vorm of op kleur, bron: Pinterest

1. Groepeer

Allereerst is het belangrijk om te groeperen in je uitstal kast. Ga je je vitrinekast inrichten maak dan dus groepjes van spullen die bij elkaar passen. Je kan bijvoorbeeld groeperen op kleur, maar ook op materiaal, of op vorm. Als je dan voor een bepaald deel van je vitrinekast kiest voor groeperen op kleur bij het inrichten, dan kan je wel mooi verschillende materialen bij elkaar zetten. En als je juist bewust een keuze maakt om te groeperen op vorm, dan kan je weer afwisselen in de kleuren die je kiest.

Tip: let er bij het groeperen op dat je kiest voor oneven aantallen. Liefst drie of vijf stuks bijvoorbeeld. Het is een van de gouden regels bij het inrichten van een vitrinekast of een wandplank of iets degelijks. Een verzameling van drie stuks staat beter dan een verzameling van vier. Probeer het maar eens uit!

Heb je wat kleinere items die je graag bij elkaar wilt plaatsen in je vitrinekast? Verbind ze dan met elkaar door er een mooi dienblad onder te zetten. Op deze manier creëer je meer rust bij het leuk inrichten van je vitrinekast terwijl je toch klein spul kan laten zien. Ook een goed idee: gebruik een stapeltje mooie boeken waar je nog iets op plaatst.

Varieer in producten en vormen in je vitrinekast, bron: Pinterest Lotte de Graaf

2. Varieer bij het inrichten van je vitrinekast

Hoe belangrijk het ook is om te groeperen, ook de variatie is van belang. Varieer bijvoorbeeld in hoogte als je aan het groeperen bent. Een groepje van vijf elementen die goed bij elkaar passen komt nog véél mooier uit als ze in de hoogte variëren. En door te variëren in bijvoorbeeld de materialen en de kleuren die je gebruikt, maar óók met de spullen die je laat zien blijft het interessant om naar te kijken.

Bedenk je maar eens hoe een ingerichte vitrinekast eruit ziet die allemaal (hetzelfde) serviesgoed er in heeft staan en een vitrinekast die een fotolijstje laat zien, samen met een mooie kandelaar, wat vaasjes en een mandje bijvoorbeeld. Die laatste is heel anders om naar te kijken.

Tip: Wat altijd mooi is om mee te variëren is een plantje. Helaas is een levend plantje in een vitrinekast niet zo’n goed idee. Ook al is het een plantje dat weinig water nodig heeft, de vrije aanvoer en afvoer van koolstofdioxide en zuurstof gaat niet zo makkelijk achter een deurtje. Beter is het om dan gebruik te maken van bijvoorbeeld wat droogbloemen. Een mooi (hang)plantje bovenop de kast is natuurlijk wel héél mooi!

Kies kleuren die terugkomen in je interieur, bron: Pinterest Classiccasualhome

3. Maak een bewuste kleur keuze

Inmiddels heb je wellicht al tal van ideeën voor het inrichten van je vitrinekast, maar ik wil je ook graag deze tip nog meegeven. Stem de inhoud van je vitrinekast op elkaar af, en op de omgeving waar de vitrinekast staat. Kies daarbij bijvoorbeeld voor een paar kleur tinten als je de vitrinekast leuk wilt inrichten. Óf durf in een kamer die wel wat extra’s kan gebruiken daar juist die vitrinekast voor te gebruiken. Ook dat kan!

Ton sur ton in je vitrinekast kan ontzettend mooi zijn. Kies bijvoorbeeld één kleur waar je mee gaat werken. Het variëren in tinten van dezelfde kleur geeft dan een heel fraai gezicht. In het geval van ton sur ton zou ik wel kiezen voor kleuren die ook in de basis van je interieur terug komen. Wil je graag met meerdere felle kleuren werken? Ook dat kan prima in een vitrinekast, maar zorg er dan wel voor dat dat ook kleuren zijn die in je interieur terug te zien zijn zoals bijvoorbeeld in je bank of de gordijnen. Zo creëer je toch weer eenheid.

Tip: Kleuren die ook in je vitrinekast zelf zitten kunnen prima terug komen in de spullen die je erin zet. Maar hou er bijvoorbeeld in een zwart metalen vitrinekast wel rekening mee dat zwarte spullen bijna niet zichtbaar zullen zijn. Heb je een vitrinekast die ook aan de achterkant open is? Dan kan dat weer wel als je een lichte muur als achtergrond hebt.

Maak keuzes en think ‘out of the box’. Hoe vind je deze boeken die allemaal achterstevoren staan? Gaaf toch! Bron: Pinterest Briahammelinteriors

4. Hoe een vitrinekast inrichten? Het is een kwestie van keuzes maken

Je kan nu eenmaal niet alles in je vitrinekast proppen. Maak dus keuzes. Misschien had deze wel op nr 1 moeten staan, want keuzes maken is erg belangrijk. Maar hé, als je niet weet hoe je je keuzes moet maken voor het inrichten van je vitrinekast dan zijn bovenstaande tips natuurlijk handig om eerst te lezen 😉 . Beetje kip en het ei verhaal misschien wel. Je hebt in ieder geval alle bovenstaande ideeën nodig bij het inrichten van je vitrinekast. Maak dus keuzes in wat je wilt laten zien.

Tip: Vind je het moeilijk om te kiezen? Dat is nu juist zo leuk aan je vitrinekast! Over twee maanden ga je lekker husselen en laat je andere spullen terugkomen in je glazen kast. Zo heb je weer een hele nieuwe look & feel in je kamer.

5. Denk om de ruimte bij het inrichten van je vitrinekast!

Nog zo’n belangrijke tip als je je vitrinekast leuk wilt inrichten. Zorg voor ruimte! Je spullen komen pas écht tot hun recht als ze de ruimte krijgen om gezien te worden. Dus niet je vitrinekast van voor tot achter vol zetten. Hou ruimte over bij de zijwanden en tussen de gegroepeerde items. Je wilt ze tenslotte niet voor niets groeperen toch? Remember: ruimte geeft lucht!

Tip: word je blij van bovenstaande ideeën voor het inrichten van je vitrinekast maar heb je de ruimte nodig om ook spullen in te zetten die je eigenlijk liever niet in het zicht hebt? Koop dan mooie mandjes waar je die spullen in kan doen. Ziet het er toch mooi en opgeruimd uit als je door het glas kijkt.

Goed. Ik hoop dat ik je met deze tips en ideeën voor het inrichten van je vitrinekast weer op weg heb geholpen en je de nodige inspiratie heb kunnen geven. Veel succes met het leuk inrichten van je eigen vitrinekast en schroom niet om me een foto te sturen van die van jou! Ik voeg hem graag ter inspiratie aan dit artikel toe.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven