Vliegen met jonge kinderen; 7 slimme reisoplossingen voor in het vliegtuig

Het vliegtuig in op vakantie met jonge kinderen. Als moeder van een baby en een dreumes lijkt het een uitdaging om te vliegen met jonge kinderen. Toch heb ik ontdekt dat het heel goed te doen is. We zijn een tijd geleden met het vliegtuig op vakantie naar Gran Canaria gegaan. Waar let je dan op? Mijn dochter, destijds dreumes van 1.5 jaar, zette de eerste stapjes terwijl mijn zoontje van 4 maanden nog baby was. De reis zou een hele onderneming worden, ons zoontje was namelijk een huilbaby. Maar een goede voorbereiding is het halve werk toch? Ik liet mijn creatieve brein werken en bedacht een aantal slimme reisoplossingen. Ik wil ze graag met jullie delen.

vliegen met jonge kinderen

Praktische tips als je gaat vliegen met jonge kinderen

Je sleept je een ongeluk, maar met deze praktische tips kom je een heel eind zonder dat je teveel mee hoeft te nemen! Hoef je alleen nog maar te bedenken hoe je naar het vliegveld reist, en de vakantiepret kan beginnen.

1. Welk vervoersmiddel is praktisch op het vliegveld met jonge kinderen?

Allereerst kom ik op het stukje vervoer, want zeg nou eerlijk, het liefst neem je de Joolz of Bugaboo of in ons geval onze Joolz duo buggy mee, die rijdt het fijnste toch?

Bij veel maatschappijen moet je deze buggy apart inchecken als extra bagage en extra betalen en vaak raken ze ook nog beschadigd, dat wil je niet. Hoe ga je dan de spullen allemaal praktisch mee krijgen? Waar veel ouders niet aan denken is dat je vaak al meer kunt combineren dan je denkt. In de auto ligt de baby vaak al in de Maxi-Cosi. Bij veel maatschappijen kun je de Maxi-Cosi gewoon meenemen tot aan het vliegtuig en daar (net zoals paraplu buggy’s) afgeven. Dat is handig als je gaat vliegen met jonge kinderen. Je krijgt ze vaak direct weer bij aankomst óf ze komen op een speciale buggy band bij de bagagebanden.

2. Ben je van plan om op de plek van bestemming een auto te huren?

Nog idealer want zo heb je met de Maxi-Cosi zelf al een veilig autostoeltje mee voor je baby. Nu hoor ik jullie denken: hoe ga je die Maxi-Cosi dan meeslepen naast alle andere bagage? Wij namen een paraplu buggy mee, praktisch en klein opvouwbaar. Deze legden we in ligstand (want ons zoontje kon destijds nog niet zitten). Aan de voorkant hadden we de Maxi-Cosi, mijn dochter kon daar prima in zitten. De grap is dat hij eigenlijk uit zichzelf vastklemde tussen de zijkanten van de buggy, we hebben hem niet eens vast hoeven maken.

Zo creëerden we onze eigen duo wagen tijdens het reizen.

Mijn zoontje lag in de buggy en mijn dochter kon “voorin” zitten op de Maxi-Cosi. Op deze manier konden we op vakantie ook nog de Maxi-Cosi als autostoel gebruiken in de huurauto maar ook als wipstoel. We hadden zo ook een “duowagen” die we op vakantie konden gebruiken. Over de overige bagage en handbagage hadden we ook goed nagedacht.

3. Hoe neem je alle bagage en extra spullen mee met jonge kinderen?

Mijn man en ik zijn fan van een rugzak. Zo hebben we allebei de handen vrij en kan eventueel de baby ook in de draagzak op de buik terwijl je toch je bagage op je rug draagt. We delen de rugzakken praktisch in. Een rugzak met: paspoorten, reispapieren, drinken, eten etc.

In de andere rugzak hebben we vaak schone luiers, billendoekjes, reserve kleding, een thermosfles met warm water, poedertorentjes met voeding, potjes eten etc. We hebben rugzakken met meerdere vakken zodat we tijdens het reizen snel kunnen vinden wat we nodig hebben. Ik duw meestal de buggy voort met de baby in de draagzak of liggend in de buggy en mijn dochter zittend in de Maxi-Cosi en mijn man neemt dan 2 koffers mee. We kiezen altijd voor ruime koffers zodat we er maar 2 nodig hebben.

Het langere wachten op vliegvelden daar ontkom je helaas niet aan. Natuurlijk kijk je vaak naar de vliegtuigen die buiten af- en aan vliegen en alle mensen die rondlopen op luchthavens. Maar hoe vermaak je dan met name de dreumes tijdens het vliegen met jonge kinderen en het wachten tussendoor?

Vliegen met kinderen? Ik zag alleen maar beren op de weg!

vliegen met jonge kinderen

Wat neem je mee om te doen als je gaat vliegen met jonge kinderen?

  • Klei
  • Leeg flesje water
  • spullen in zakjes

5. Paar kleine potjes klei

Zelf ben ik groot fan van klei. Een of twee kleine potjes klei in de handbagage zijn (vind ik) essentieel. Op ieder moment kun je kleikoekjes maken, een poppetje maken of alle andere creaties. Leuk detail: Kids gaan ze soms ook uitdelen aan mede reizigers als zogenaamd gebakken koekjes 😉 . Wel zo gezellig!

6. Flesje water

Een (leeg) flesje water meenemen is ook een succes. Deze kun je overigens na het inchecken en de douane vullen zodat je ook wat extra water mee hebt voor de kinderen. Als je tijdens de reis een stickervel tevoorschijn haalt en ze mogen het flesje zelf beplakken met stickers vinden jonge kinderen dat vrijwel altijd leuk.

7. Spullen in zakjes als ‘noodplan’

Stop je spulletjes in zakjes, dat scheelt een hoop plek in de tas:

  • Een zakje stickertjes
  • Zakje met een kleurboekje en kleurtjes
  • Een mini schrijfbordje
  • Boekje
  • Een doosje met kleine ingepakte cadeautjes zoals rozijntjes, sleutelhanger, balletje etc.

Dit waren eigenlijk onze “noodplannen” voor als we wat nodig hadden. Soms is het kijken uit het raam al een feestje tijdens de reis.

Het vliegen met jonge kinderen kan dus veel mogelijkheden bieden, mits je goed voorbereid op reis gaat! Het is zonde om de mooie plekken op de wereld niet te bezoeken omdat je kinderen hebt, toch? Probeer juist in mogelijkheden te denken om zo je passie voor het reizen voort te kunnen zetten. Wat is er mooier om deze passie samen met je gezin te delen? Rijkdom gaat over samen avonturen en herinneringen maken die niemand je meer afneemt.

Rondreizen met kinderen

Binnenkort beginnen we trouwens aan een nieuw avontuur. Niet vliegen met jonge kinderen, maar een maand (rond)reizen met onze 2 kinderen met een caravan door verschillende landen. Benieuwd naar onze avonturen? Blijf me volgen.

Shutterstock foto van baby in vliegtuig door Tomsickova Tatyana

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven