Zo krijg je meer vlinders in de tuin; 5 tips

Vlinders zijn niet alleen prachtig om te zien, maar ook hele nuttige beestjes in de tuin. Het is daarom dubbel zo fijn om meer vlinders naar jouw tuin te lokken. Je draagt op deze manier bij aan de biodiversiteit en creëert tegelijkertijd een sfeervolle achtertuin.

In dit artikel lees je hoe je zelf een vlindervriendelijke tuin kunt maken. Handig voor als je toch al een tuin make over in gedachte had.

Met deze 5 tips lok je meer vlinders in de tuin

Je moet er jezelf even voor inzetten, maar daarna kan je genieten van meer vlinders in je tuin en prachtige kleuren!

1. Zet kruiden en vlinderplanten in de tuin

Vlinders zijn dol op geurige planten en bloemen vol nectar. Probeer daarom zo veel mogelijk kruiden en planten voor vlinders in je tuin te zetten.

Iedere vlindersoort heeft weer andere voorkeuren. Dus hoe meer variatie, hoe beter. Het is het beste als er vrijwel ieder seizoen nectar in jouw tuin te vinden is. Houd daarom rekening met de bloeiperiode van de planten.

Ga daarnaast op zoek naar een aantal waardplanten voor de rupsen. Dit zijn planten waarop vlinders hun eitjes leggen. Brandnetels en diverse distelsoorten zijn hier bijvoorbeeld geschikt voor.

Zelf hebben wij ook vlinderplanten in de tuin en het is bizar om te zien hoeveel vlinders daar in de zomer in zitten! Maar ook lavendel, ijzerhard, koninginnekruid en valeriaan zijn echte vlinder lokkers.

Naast de specifieke planten en bloemen die vlinders in je tuin lokken werken kruiden als basilicum, dille, koriander, komkommerkruid en bonenkruid ook goed.

2. Ga voor een groene tuinafscheiding

Vlinders houden van natuurlijke, warme en beschutte plekjes. Het is daarom slim om de houten schutting te vervangen voor een haag. Een Portugese laurier is een goede optie. Deze haagplant is groenblijvend en groeit snel dicht.

Je kunt deze haag zowel in de volle zon als in de schaduw neerzetten. In de zomer groeien er witte bloemetjes aan de laurier die uiteindelijk veranderen in besjes. Daar zijn vlinders (en andere dieren en insecten) erg blij mee in je tuin! Op Haag-planten.nl lees je hoe je de Portugese laurier het beste kunt snoeien en verzorgen zodat je er lang plezier van hebt.

3. Gooi uitgebloeide planten niet weg

Uitgebloeide bloemen en planten zijn een goede overwinteringsplek. Gooi ze dus niet direct weg. Laat de planten liever in je tuin staan tot de koude winterperiode voorbij is voor de vlinders én alle andere beesten. Net zoals je beter het blad kan laten liggen in de tuin.

Wil je de tuin netjes houden en het tuinafval toch verwijderen? Gooi alles dan op een composthoop in plaats van in de container. Hiermee kun je de tuin later weer extra voeding teruggeven en zorg je er toch voor dat alle beestjes gedurende de koude periode kunnen nestelen.

4. Verlicht niet de hele tuin voor de vlinders

Met te veel buitenverlichting schrik je nachtvlinders af in je tuin. Laat daarom een paar donkere hoekjes over in de achtertuin. Gebruik alleen felle tuinverlichting langs de tuinpaden en bij het terras. Zo beperk je lichtvervuiling door kunstlicht.

5. Gebruik geen bestrijdingsmiddelen

Heb je een moestuin of zie je dat een plant last heeft van een plaag? Gebruik liever geen (chemische) bestrijdingsmiddelen als je meer vlinders in je tuin wilt. Hiermee kun je veel plantenziekten oplossen, maar laat je ook veel beesten en insecten lijden. Het is daarmee niet alleen slecht voor de vlinders, maar voor al je flora en fauna.

Ga op zoek naar een milieuvriendelijk alternatief of laat de natuur zijn werk doen. Zo zijn lieveheersbeestjes bijvoorbeeld een geweldig bestrijdingsmiddel tegen bladluis. Het goede nieuws is dat zij ook afkomen op een vlindervriendelijke tuin vol nectar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven