Vlucht geannuleerd? Wat kan je doen als je vlucht gecanceld wordt?

Een aantal jaren geleden zijn Frank en ik samen in Marrakech geweest en werd bijna onze vlucht geannuleerd. Het is er nooit van gekomen om een uitvoerig blog over Marrakech te schrijven maar die zit in de pijplijn. Ik wil het nu echter hebben over de uitdagingen die we tijdens deze reis naar Marrakech hebben gehad. Een dubbele boeking van de hotelkamer  en een (bijna) geannuleerde vlucht. Wat kan dat een hoop stress opleveren zeg.

Vlucht geannuleerd en hotelkamer dubbel geboekt

Onze uitgebreide citytrip startten we na het overlijden van mijn moeder. Na een jaar van intensieve gedeelde mantelzorg en de zorg voor mijn eigen (kleine) kinderen was ik een soort van op. Emotioneel helemaal leeg. Frank vond het tijd dat we even samen zouden gaan opladen. Zo gezegd zo gedaan, de trip naar Marrakech werd geboekt.

kenzi hotel marrakech

Samen op citytrip en slapen in een ander hotel dan geboekt

Luc en Lotte konden bij mijn schoonouders terecht zodat wij een kleine week rust en aandacht voor elkaar in het verschiet hadden. Even cultuur snuiven en proberen een soort interne reset te creëren. Alhoewel we genoten hebben op die citytrip liep niet alles even vlekkeloos. Aangekomen in ons hotel was daar de eerste hobbel, een dubbele boeking van de hotelkamer.

Het Kenzi Farah Hotel bleek onze kamer dubbel geboekt te hebben en in plaats van de luxe en mooie uitzichten die ik verwacht had werden we de eerste dagen ‘weggestopt’ in een veel kleiner hotel en een kamer met uitzicht op daken.

hotelkamer dubbel geboekt

Normaal gesproken ben ik best wel flexibel en kan ik hier overheen stappen, maar dat lukte nu niet. Tranen met tuiten heb ik na aankomst gehuild en ik was zelfs zo van streek dat ik boos werd op Frank. Achteraf kan ik er uiteraard om lachen, maar ik was emotioneel helemaal op en dit was blijkbaar de druppel.

Afijn, na een aantal dagen in deze hotelkamer te vertoeven konden we toch terecht in de kamer die we oorspronkelijk geboekt hadden, met een veel beter uitzicht.

vlucht geannuleerd, hotel volgeboekt

Vlucht ook bijna geannuleerd

De rest van de vakantie zal ik in een ander blog beschrijven, ik wil me nu even focussen op de mogelijke ellende die je mee kan maken als je op zonvakantie gaat. Buiten de volgeboekte kamer wordt het namelijk op het einde van die vakantie ook duidelijk dat de vlucht wellicht geannuleerd wordt vanwege een op handen zijnde staking van luchthavenpersoneel. Daar ging mijn stresslevel weer. Indien onze vlucht geannuleerd wordt, dan kon Frank met zijn werk in de problemen komen. Daarnaast zouden we dan ook de kindjes (toen 9 en 4) nog langer missen. En hoe fijn ik de citytrip zonder kinderen ook vond, ik vond een kleine week zonder hen écht genoeg.

vlucht geannuleerd

Hoe kom je erachter dat je vlucht geannuleerd wordt of niet?

Voor ons is dat simpelweg afwachten geweest. De krant daar lezen daar is voor ons geen optie en online kunnen we eigenlijk geen duidelijke berichtgeving vinden. Verder was het hotel ook niet scheutig met informatie. Er zat dus niets anders op dan afwachten. Uiteraard hebben we de resterende dagen nog wel optimaal genoten, maar de hele zaak hing wel als een donkere wolk boven mijn hoofd.

Wat kan je doen als je vlucht geannuleerd wordt?

Wij hebben in ieder geval op het moment dat er sprake was van een mogelijke annulering direct in ons hotel geïnformeerd naar de mogelijkheden om eventueel een aantal dagen langer te boeken. Gelukkig was er plek. Stel je voor dat het hotel weér volgeboekt zou zijn. Maar wie draait er op voor alle extra kosten? Heb jij daar wel eens over nagedacht?

Wie betaalt de extra kosten als je vlucht geannuleerd is?

Er moet een nieuwe vlucht geboekt worden en je bent extra kosten kwijt aan een aantal dagen extra verblijf. Daarnaast maak je natuurlijk telefoonkosten, moet eten en drinken op die extra vakantiedagen. Daarnaast ben je ook nog extra vakantiedagen kwijt waar je niet om gevraagd hebt, staat je auto langer op het vliegveld geparkeerd en ga zo maar door. Als je alles bij elkaar optelt kan je dat honderden euro’s extra kosten. Naast alle extra spanning die het oplevert. Dat kan niet de bedoeling van een vakantie of citytrip.

Als de luchtvaartmaatschappij je vlucht annuleert en er is recht op compensatie dan heb je in principe twee keuzes. Je krijgt een vervangend ticket, of je ontvangt je geld terug. In het eerste geval (bij acceptatie van een vervangend ticket) moet de luchtvaartmaatschappij ook zorgdragen voor bijkomende kosten zoals eten en drinken, hotelovernachtingen, kosten voor telefoon en dergelijke.

Specifieke bedrijven die mogelijke compensatie onderzoeken

Gelukkig zijn er tegenwoordig websites genoeg waar je informatie kan inwinnen en die je kunnen helpen met eventuele compensatie van een geannuleerde vlucht en alle bijkomende kosten. Of je daadwerkelijk recht hebt op een compensatie is altijd afhankelijk van verschillende factoren. Niet iedere vlucht die geannuleerd is wordt ook daadwerkelijk gecompenseerd, maar soms kan de vergoeding wel oplopen tot € 600,00. Afijn, zo’n website controleert dat voor je en als je recht hebt op vergoeding, dan kunnen zij alles daarvoor in werking stellen. Op een no cure no pay basis. Altijd handig om te doen dus!

Check je reisverzekering bij vlucht annulering

Buiten het feit dat de luchtvaartmaatschappij de verantwoording op zich neemt kan het ook zijn dat je reisverzekering (een deel van) de kosten vergoed. Dus mocht je vlucht geannuleerd zijn en de luchtvaartmaatschappij laat het afweten? Check dan ook zeker je reisverzekering even.

Probeer te genieten

Als laatste heb ik nog maar één extra tip voor je. Hoe moeilijk je het misschien ook vindt. Probeer nog te genieten. Laat niet je hele vakantie vergallen door het feit dat je vlucht geannuleerd is en je voor een hoop problemen komt te staan, maar probeer de resterende dagen nog plezier te maken en ook echt vakantie te houden. Je bent er dan toch 😉 . In ons geval bleek de staking uitgesteld te worden en konden wij toch op de afgesproken dag naar huis vliegen gelukkig!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven