Vluchtelingenopvang en wat kinderen daarover denken

Raar maar waar. In Nederland zijn ineens meer mensen dan een paar Jamil_en_Jamila_Cover_NL_deel2-v5-voorkant-209x310maanden geleden. Kinderen krijgen daar ook wat van mee, meer nog dan je soms zou denken. Lees maar verder over ‘onze’ vluchtelingenopvang.

Vluchtelingenopvang in de buurt

“Mam, als je straks de hond uitlaat, ga je toch niet naar het kazerneterrein?” Oudste dochter (9) is bezorgd. Ik begrijp niet meteen waarom. “Nou, er hoeft er maar eentje tussen te zitten.” Het kwartje valt. Ze is bang voor de vluchtelingen die binnenkort tijdelijk gehuisvest worden in de leegstaande kazernegebouwen, vlakbij onze woonwijk. De vluchtelingenopvang in onze buurt. Ik probeer haar angst weg te nemen en praat met haar. Ze blijkt bang te zijn dat er mannen van de IS naar Nederland komen. Ik vertel dat de vluchtelingen die naar ons land komen, juist willen ontsnappen aan al het geweld van IS. Dat er vooral gezinnen met kinderen worden opgevangen. Ze lijkt gerustgesteld. Later bedenk ik me, als zij zich hier zorgen over maakt, zou dat ook bij mijn zoon (8) het geval kunnen zijn. Omdat hij niet zo’n prater is, geef ik hem het boekje ‘Jamil & Jamilla deel 2 heimwee’, geschreven door Elsbeth de Jager. Een boekje over kinderen in een vluchtelingenkamp, speciaal bedoeld voor kinderen vanaf groep 3 om samen te lezen. Vanaf 8 jaar kunnen kinderen het zelf te lezen. Mijn zoon leest het in 1 adem uit, blijkbaar heeft het verhaal meteen zijn interesse. Hij vindt het een leuk verhaal, dat ook best zielig is. De zelf-doe dingen achterin, zoals hij dat beschrijft, laat hij links liggen. “Daar vind ik niks aan.” Duidelijk. Andere kinderen hebben het misschien precies omgekeerd, liever wat doen dan lezen. Daarom is de combinatie goed gekozen.

De boeken over Jamil & Jamila (er zijn inmiddels twee delen verschenen) zijn geschreven en geïllustreerd om op de scholen in een vluchtelingenkamp te gebruiken, op verzoek van een organisatie voor vluchtelingen in Syrië. De boeken kunnen ook heel goed door Nederlandse kinderen gelezen worden, zij maken op speelse wijze kennis met het onderwerp en krijgen, door het lezen en bespreken van dit boek, meer begrip en inzicht voor leeftijdgenootjes in vluchtelingenkampen of misschien zelfs klasgenootjes die uit deze situatie komen.

Jamil en Jamila wonen al enige tijd in een vluchtelingenkamp in Syrië.

Net als heel veel andere kinderen moesten ze vluchten vanwege de oorlog. Ze leren elkaar steeds beter kennen. In dit tweede deel in de serie lees je wat er met de zus van Jamil aan de hand is en of de broer van Jamila nog leeft. Ze hebben heimwee naar hun huis en familie in Syrië.
Ook komen eindelijk de vrolijk beschilderde containers die als school gebruikt gaan worden aan in het kamp. Gebaseerd op waargebeurde verhalen. Dit boek is het vervolg op “Jamil&Jamila”.

Info

Voor elk verkocht exemplaar stelt Droomvallei Uitgeverij gratis een deel “Jamil&Jamila” beschikbaar aan kinderen in een vluchtelingenkamp. Naast de vluchtelingenopvang die we hier organiseren een mooi initiatief. Vanaf deze week te koop.

ISBN 978-94-91886-28-7, schrijfster Elsbeth de Jager

voorkant

 

1 gedachte over “Vluchtelingenopvang en wat kinderen daarover denken”

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven