Wat kan je doen aan specifieke voetklachten?

Voetklachten kunnen een aanzienlijke impact hebben op de kwaliteit van leven. Ze kunnen voortkomen uit verschillende oorzaken, zoals platvoeten, hoge bogen, overpronatie, onderpronatie en andere biomechanische afwijkingen. Maar voetklachten ontstaan ook gewoon door de schoenen die we dragen.

Bij mij in de familie zitten specifieke voetklachten waar vrouwen overigens sowieso eerder last van hebben dan mannen, namelijk hallux valgus. Misschien ken je de naam niet, maar de klacht wel.

Het betreft namelijk de grote teen die ver naar de andere tenen groeit waardoor er aan de binnenzijde van de voet een flinke knobbel ontstaat. Die knobbel wordt op een gegeven moment ontzettend pijnlijk.

Gelukkig zijn er verschillende oplossingen beschikbaar om voetklachten te verlichten. Het belang van steunzolen en de juiste veters is een van die oplossingen die we in dit artikel gaan bespreken.

soorten voetklachten en de behandelmethodes

Voetklachten en de oplossingen

Uiteraard zijn niet alle voetklachten allemaal even eenvoudig op te lossen, maar gelukkig kunnen we zelf soms maatregelen nemen die de klachten aan de voet verlichten. Ik neem ze met je door.

1. Corrigeren van overpronatie en onderpronatie met steunzolen

Steunzolen, ook wel inlegzolen genoemd, worden gebruikt om de voeten te ondersteunen en de stand van de voet te corrigeren. Ze kunnen op maat worden gemaakt om aan de individuele behoeften van de persoon te voldoen.

Het dragen van steunzolen biedt verschillende voordelen voor mensen met voetklachten:

Correctie van de voetstand bij klachten

Steunzolen kunnen de voetstand corrigeren en een goede uitlijning bevorderen. Ze kunnen helpen bij het verminderen van overpronatie (naar binnen rollen van de voet) of onderpronatie (naar buiten rollen van de voet), waardoor de belasting op de voetgewrichten en -spieren wordt verminderd.

Drukverdeling

Steunzolen kunnen zorgen voor een betere verdeling van druk over de voeten. Ze verminderen de belasting op specifieke drukpunten, zoals de hielen, de bal van de voet en de voorvoet.

Dit kan pijn en ongemak verminderen en het risico op het ontwikkelen van eeltplekken en likdoorns verminderen.

Schokabsorptie

Steunzolen kunnen schokabsorptie bieden bij elke stap die wordt genomen. Ze helpen de impactkrachten te verminderen die door het lopen op harde oppervlakken op de voeten worden uitgeoefend.

Dit kan gewrichtspijn, vermoeidheid en overmatige belasting van de spieren helpen voorkomen.

Bron: hardloopwinkel

2. Kies de juiste veters in je schoenen

Naast steunzolen is het kiezen van de juiste veters ook van cruciaal belang bij het verlichten van voetklachten.

Het juiste vetersysteem kan de pasvorm en ondersteuning van schoenen verbeteren, waardoor de druk op bepaalde gebieden van de voet kan worden verminderd.

Hier zijn enkele aspecten om rekening mee te houden bij het kiezen van de juiste veters:

Drukverdeling

Een gelijkmatige drukverdeling over de gehele voet kan worden bereikt door te kiezen voor een vetermethode die de spanning evenredig verdeelt.

Een populair vetersysteem is de “veter met hoge spanning”, waarbij de veters dichter bij elkaar worden geregen in het gebied van de wreef. Dit zorgt voor een betere ondersteuning en voorkomt dat de voet naar voren glijdt.

Stabiliteit

Voor mensen met voetklachten kan het belangrijk zijn om de schoenen goed aan te trekken voor een optimale stabiliteit.

Een vetermethode genaamd “lock lacing” kan hierbij helpen. Bij deze techniek wordt een extra lus gemaakt door de veters aan de bovenkant van de schoen, waardoor de voet stevig op zijn plaats blijft en de hiel goed wordt ondersteund. Zie bovenstaande afbeelding de wegglijdende hiel.

Aanpassingsvermogen

Verschillende voetklachten vereisen mogelijk verschillende vetermethoden.

Bijvoorbeeld, mensen met een hoge wreef kunnen baat hebben bij een vetermethode genaamd “parallel lacing”, waarbij de veters verticaal langs de schoen worden geregen, waardoor meer ruimte en comfort wordt geboden.

Aanpassing van de veters aan de individuele behoeften van de persoon kan helpen bij het verminderen van drukpunten en het verbeteren van het algehele comfort. Zie afbeelding hoge wreef.

Comfort

Het kiezen van de juiste veters kan ook het comfortniveau van de schoenen verhogen.

Sommige mensen geven de voorkeur aan elastische veters, die gemakkelijk kunnen worden aangetrokken en aangepast zonder gedoe met strikken.

Deze veters kunnen een betere pasvorm bieden en de druk gelijkmatig verdelen zonder de voeten te beknellen.

3. Wat te doen bij platvoeten?

In hele ernstige situaties worden platvoeten operatief aangepakt maar in de meeste gevallen zullen ook platvoeten -bij pijn- geholpen zijn met steunzolen. Met goede steunzolen wordt namelijk de voetboog iets meer verhoogd. Daarnaast kunnen extra brede schoenen fijn zijn om te dragen.

Verder kan een fysiotherapeut je helpen bij specifieke oefeningen om de symptomen van platvoeten te minimaliseren of te voorkomen dat deze zich verder ontwikkelen.

4. Wat kan je doen aan Hallux Valgus voetklachten?

Bij Hallax Valgus heb je dus een grote teen die naar binnen toe groeit, een van de veel voorkomende voetklachten.

Niet iedereen die Hallax Valgus heeft heeft er evenveel last van, maar bij ernstige afwijkingen kan de pijn behoorlijk zijn. Je loopt moeilijk en het vinden van de juiste schoenen wordt steeds lastiger.

Gelukkig is er ook (deels) wat aan te doen.

Ook hier kunnen steunzolen weer helpen, of eventueel teenspreiders. Een soort brace die je om je grote teen draagt om deze te proberen te corrigeren.

Verder zijn smalle schoenen niet slim om te dragen en in ernstige gevallen kan er besloten worden te opereren.

5. Tenenloper

Is jouw kind een tenenloper? Dan is het zaak hierover in contact te komen met specialisten. Door een operatie kan deze voetklacht verholpen worden. Een zoon van een van onze blogsters was een tenenloper en is geopereerd.

6. Het belang van een goede combinatie bij voetklachten

Het dragen van steunzolen en het kiezen van de juiste veters vormen een krachtige combinatie om voetklachten effectief aan te pakken. Het gebruik van steunzolen zorgt voor de juiste ondersteuning en uitlijning van de voeten, terwijl de juiste vetermethode de pasvorm en stabiliteit van de schoenen verbetert.

Het is essentieel om bij het kiezen van steunzolen en veters advies in te winnen bij een podoloog, orthopedisch specialist of schoenenwinkel met gespecialiseerd personeel.

Deze professionals kunnen een grondige analyse van de voetstand en je looppatroon uitvoeren en op basis daarvan de juiste steunzolen aanbevelen. Ze kunnen ook advies geven over de meest geschikte vetermethode voor jouw specifieke behoeften.

Conclusie

Voetklachten kunnen aanzienlijke hinder veroorzaken, maar gelukkig zijn er oplossingen beschikbaar om het ongemak te verlichten.

Het dragen van steunzolen biedt correctie, drukverdeling en schokabsorptie, terwijl het kiezen van de juiste veters zorgt voor een goede pasvorm, stabiliteit en comfort. Maar ook de keuze voor ander type schoeisel zoals bijvoorbeeld de barefoot schoenen kan een oplossing zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven