Waarom bijvoeren van vogels in de zomer?

Ik ben een echte dierenvriend. Manlief heeft het wellicht iets minder dan ik, maar ook hij kan dieren wel waarderen. Helemaal als het over vogeltjes gaat, daar heeft hij een zwak voor. We hebben nu beduidend meer vogels in de tuin dan in ons vorige huis en doen ons best om alle tuinvogels te herkennen. Vorige week nog zat er een grote bonte specht in de voortuin. Leuk joh, een prachtig beestje. Ook in ons vorige huis hielden we ons al bezig met bijvoeren van de vogels. Niets zo leuk als al die beestjes te zien rondvliegen en eten, maar daarnaast is het nog hard nodig ook, bijvoeren van de tuinvogels, en niet alleen in de winter!

tuinvogels herkennen, grote bonte specht

Vogels in de tuin bijvoeren in de zomer

Wij zijn in de perfecte tijd verhuisd naar ons prachtige nieuwe huis buiten de bebouwde kom. Het is al weken heerlijk weer en we genieten dan ook iedere dag volop van onze tuin. Met name van alle vogeltjes en vlinders die in onze tuin vertoeven. Het is zo fijn om in de ochtend met een kop koffie onder de veranda te zitten en even in alle rust naar de vogels in de tuin te kijken. Maar nooit heb ik geweten dat je in de zomer ook nog voor je tuinvogels moet zorgen. Toch blijkt het belangrijk om in de zomer ook het bijvoeren van vogels te blijven doen.

En ik ga er zo maar vanuit dat ik niet de enige ben die dat niet wist. Vandaar ook dat ik me bedacht dat een blog daarover geen overbodige luxe is. Ben jij ook zo’n dierenliefhebber, lees dan even verder!

Waarom bijvoeren ook in de zomer (en lente) belangrijk is

Ik dacht ‘vroeger’ altijd dat het bijvoeren van de vogels in je tuin juist niet mocht in de zomer. Mij werd altijd verteld dat de tuinvogels dan te lui en afhankelijk zouden worden van het voer wat wij ze gaven. Maar inmiddels blijkt wel dat het anders zit, begrijp ik uit de informatie die Vivara verstrekt in haar inspiratiegids voor tuinvogels en andere dieren in je tuin. Dus naast dat we zaadbommen maken om de natuur een handje te helpen gaan we ook de vogels bijvoeren in de zomer.

In de lente zijn er een hoop jonge vogels bijgekomen die in de zomer zelfstandig moeten worden en voor zichzelf moeten leren zorgen. Om deze jonge vogels te helpen sterk genoeg te worden voor de herfst en de winter is het van belang om ook in de zomer bij te voeren. Door het bijvoeren van de tuinvogels krijgen ze voldoende energie binnen om de kortere dagen weer tegemoet te gaan. Ook de vogels die na de zomer aan hun trektocht beginnen kunnen het vogelvoer goed gebruiken om energie op te bouwen.

Het bijvoeren in de lente is overigens van belang om de nieuwbakken papa’s en mama’s een handje te helpen tijdens het voeren van hun nestje. De tuinvogels zijn in de lente nog verzwakt door de winter die ze gehad hebben, maar ze moeten wel alweer aan de bak om een nestje te bouwen en jonge vogeltjes op te voeden. Eiwit- en energierijk voedsel kunnen ze dan ook goed gebruiken.

Lees nog veel meer informatie op de website van Vivara.

vogels in de tuin bijvoeren zomer

Voedersilo’s in de tuin voor de vogels

We zijn gestart met twee mooie grote silo’s in de tuin om het bijvoeren van de vogels mogelijk te maken. Ze hangen bij ons in de boom, omdat ik ze niet te dicht bij de grond wil hebben vanwege onze hond en kat die natuurlijk ook door de tuin scharrelen. De kat zou in de boom kunnen klimmen, maar omdat er weinig struiken omheen staan wordt ze direct gesignaleerd door de vogeltjes, dus volgens mij is dit een prima plek.

Ondanks het feit dat het een paar weken kan duren voordat nieuwe voedselplekken bezocht worden door de tuinvogels hebben we er al wat vogeltjes bij zien zitten. Ik heb gekozen voor een lange voedersilo met een plastic bakje eronder. Hier vallen mooi alle schilletjes in van de zaadjes zodat het gras eronder niet vol onkruid komt te zitten. De kleine silo (vooraan op de foto) heeft overigens geen plastic bakje, maar daar zit voer in zonder schilletjes, dus dat is niet nodig.

Vogels bijvoeren zomer

Het vogelvoer dat we nu hebben voor de tuinvogels heb ik uitgekozen op een reeks tuinvogels die we inmiddels al in de tuin gezien hebben, zoals verschillende soorten meesjes en roodborstjes.

Nu hoeven we alleen nog onze vogelhuisjes weer op te hangen en misschien een leuk badderplateau in de vijver te maken en de tuin is wederom compleet geschikt om alle tuinvogels een plekje te bieden.

Bijvoeren van andere tuindieren

Als onze tuin straks vogelklaar is gaan we nog eens kijken wat we verder voor de natuur kunnen betekenen. We hebben ook al een insectenhotel hangen maar ik zag bij Vivara bijvoorbeeld ook speciale huisjes en speciaal voer voor eekhoorntjes (hoe leuk zou dat zijn), vleermuiskasten en egelhuisjes. Super leuk om ook daar wat mee te doen richting de herfst.

Wist jij dat het bijvoeren van vogels in je tuin in de zomer ook belangrijk is? En wat hebben jullie zoal in de tuin voor de tuindieren?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven