Vogels knutselen; van klein kippetje tot mooie merel

Eindelijk, het voorjaar staat weer voor de deur! En na de regen die deze winter weer met bakken uit de hemel is gevallen zijn we daar met zijn allen hard aan toe. Het enige probleem: nu eindelijk het zonnetje schijnt zitten we met het corona virus, en wordt ons geadviseerd zoveel mogelijk binnen te blijven. Aargh! Hoe gaan we onze kalfjes nu nog binnen houden? Idee: ga gezellig samen vogels knutselen.

Zo kom je de tijd wel door! Andere dingen knutselen kan natuurlijk ook, maar in dit blog geven we je graag inspiratie over vogels. Ook fijn als er geen nare virussen ronddwalen, maar Hollandse stormen.

Vogels knutselen, inspiratie
Stockfoto van geknutselde vogel door phBodrova

Vogels knutselen met je kinderen

Zijn jullie thuis ook dol op vogeltjes? En voer je ze in de winter en in de lente bij? Super leuk en je krijgt er een tuin vol vogels voor terug. En dát helpt dan weer tegen allerlei andere beestjes in je tuin, waar je misschien niet zo op zit te wachten.

Je vogelvriendjes bestrijden insecten, en maken je tuin zelfs processierups vrij (de koolmees). Wat wil je nog meer?

Als je vogels gaat knutselen met je kinderen kunnen ze ook gelijk leren welke vogels er allemaal zijn, leuk toch. Eigenlijk best educatief zo’n knutselproject.

Knuselen met papier, vilt en verf

We blogden al eens eerder over het populaire brei boek van Arne en Carlos. Die hebben het vogels breien tot een ware kunst verheven! Maar het zijn misschien meer projecten voor ervaren breiers. Laat dat jullie niet tegenhouden: er zijn genoeg andere leuke manieren waarmee vogels knutselen een eitje wordt.

Leuk ook om te knutselen voor Pasen! We hebben de onderstaande knutsels trouwens niet zelf bedacht, dus alle credits gaan naar hun creatieve makers.

Vogels op een stokje knutselen

Alle vogels op een stokje

Hier word je toch meteen heel vrolijk van? Ook al is Pasen al lang voorbij, deze vrolijke fluiters mogen gewoon blijven hangen en zorgen meteen voor wat kleur in huis.

Draai wat ijzerdraad in een boog rond het stokje. Dat kan je vervolgens helemaal versieren met crêpe papier of gekleurde stof. Je kan er al het materiaal van de knutselspullen bij gebruiken, dus wees vooral lekker creatief! Dit idee vonden we op het Pinterestbord van Mamaliefde.

De vogeltjes zelf kan je overigens hier vinden

Vrolijke flierefluiters

Ook bovenstaande vogels zijn makkelijk te knutselen, en daardoor is dit ook een leuk project voor de allerkleinsten. In het voorbeeld hierboven zijn ze van stof, maar je kan ze natuurlijk ook gewoon van papier knutselen om het wat gemakkelijker te maken.

Knip leuke vormpjes, en versier ze eventueel nog met stiften of verf. Tenslotte rijg of lijm je ze vast aan een gekleurd draadje. Dit knutselidee vonden we hier.

Maak een mooie merel

Een leuk project voor de wat grotere kinderen die houden van vogels knutselen. Met wat gekleurd papier en een goede portie creativiteit kom je een heel eind! En wie weet, misschien kunnen jullie nog wel wat andere vogels uit de tuin namaken? Deze merel is in ieder geval goed gelukt.

De vleugels zijn wellicht wat lastig om zelf te bedenken, maar als je de pin hieronder volgt, dan komt dat vast goed. Zo zie je dat je gewoon met lijmrandjes kan werken.

Je eigen mobile met vogels knutselen

Nog zo’n leuk knutselwerkje! En het levert meteen een mooie decoratie op voor in huis. Zo haal je de vogels gezellig naar binnen.

Extra leuk is het om voor je mobile een mooie tak gebruikt, die je gewoon uit het bos kan halen. Heb je meteen een goede reden om toch even een frisse neus te halen! We vonden deze mobile op Freubelweb.

Handpainting: maak een roze flamingo

Ook dit is weer een leuk idee als je met jongere kinderen vogels gaat knutselen. Hoevaal heb je al zo’n mooi handgeschilderd knutselwerk van je kind ontvangen dat ze op school gemaakt hebben?

Zelfs de allerkleinsten kunnen op deze manier hun eigen vogelkunst maken. Zeker als papa of mama een handje helpen moet dat helemaal goed komen! En wie is er nu niet gek op die roze flamingo’s?

Alhoewel je met je hand zo ook heel leuk een mooie pauw kan maken. Laat je fantasie maar los!

Vogels knutselen met wasknijpers

Wie zegt dat het moeilijk is om een kleine flierefluiter in elkaar te knutselen? Je hebt eigenlijk alleen wasknijpers nodig, wat veertjes en gekleurde verf.

De oogjes kan je zelf maken met verf, of zoals in bovenstaand voorbeeld kant en klaar kopen. In ieder geval levert dit project vast weer een hoop knutselplezier op!

Flierefluiters maken van lege flesjes

Dit noem ik pas recyclen! Gebruik je lege flesjes gewoon om er zo’n vrolijke kip van te maken. Dat levert ook meteen vrolijk knutselende kindertjes op. En een mooi eindresultaat! Een typische win-win-win situatie dus.

Vogeltjes van vilt maken

Deze vogeltjes zijn superleuk om te knutselen voor bijvoorbeeld pasen. Zo’n vogel op een stokje kan je samen in een vaas zetten, of gewoon ergens los insteken. Leuk om je planten mee op te vrolijken bijvoorbeeld.

1 gedachte over “Vogels knutselen; van klein kippetje tot mooie merel”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven