Vogels voeren in de winter: zo zorg je voor een tuin vol blije vogels

Het is weer winter! De koudste periode van het jaar, en dus heb je tijdens dit seizoen extra reden om goed voor je gevederde vrienden te zorgen. De vogels in je tuin, welteverstaan! Vogels voeren in de winter maakt die beestjes niet alleen erg blij, het levert jou ook een tuin vol vogels op. Reuze gezellig, als je een beetje een dierenvriend bent.

Bijvoeren tijdens voorjaar en zomer kan ook. Dan hebben vogels een hoop extra energie nodig, omdat ze voor hun jongen moeten zorgen. Maar tijdens de winter kunnen ze natuurlijk ook wel een extraatje gebruiken! In dit blog lees je hoe je een tuin vol vogels krijgt. En hoe die vogels hun buik vol krijgen natuurlijk.

Stockfoto van vogeltjes die gevoerd worden in de winter door Ian Hanson

Van kraai tot koolmees voeren: vogels in de winter

Heb jij al een heleboel vogels in je tuin? Of valt het vogeltellen stiekem een beetje tegen? Zorg er dan in ieder geval voor dat je veel groen in de tuin hebt. Vogels houden van struiken en bomen, waar ze zich in kunnen verschuilen als er gevaar dreigt. Als jij de nieuwe vetbollen gaat ophangen, bijvoorbeeld. Dat kan dus ook helpen: voer ophangen. Hang niet meteen je hele tuin vol, want andere beestjes zoals muizen en ratten lusten ook vogelvoer.

Als je tuin beschikt over voldoende beschutting zal je zien dat er vanzelf vogeltjes op bezoek komen. In de regel hebben ze een weekje nodig om erachter te komen dat je inderdaad lekker eten voor ze hebt opgehangen. Daarna vertellen ze het als een dolle aan hun vrienden en ben jij binnen no-time verzekerd van veel vogels in de tuin in de winter.

Vogels voeren in de winter: voor ieder wat wils

Al die verschillende soorten vogels hebben natuurlijk allemaal zo hun eigen favorieten. Geen zin om flink uit te pakken? Vetbollen vinden ze allemaal lekker! En het is nog een gezellig gezicht ook, die bungelde vogeltjes. Aan de andere kant kunnen vetbollen ook wel eens voor problemen zorgen. Zo kan een vogeltje vast komen te zitten in het netje. Wil je wel een keer wat creatiever te werk gaan? Dan hebben we nog wel een paar tips voor je waarbij je ook de vogels niet in gevaar brengt tijdens het voeren in de winter.

Bron: Creatips

Maak zelf vetbollen in een kopje in plaats van in een netje

Vogels voeren in de winter is niet alleen leuk voor de vogels. Als je het goed doet kan je er zelf ook een hoop lol aan beleven. Heb je ooit zelf vetbollen gemaakt? Veel slagers houden vet over, en geven dat gratis weg. Je kan het smelten in een pannetje en in iedere vorm gieten die jij wilt. Ook leuk: doe het in een kopje en hang dat in de boom.

Vergeet het water niet!

Heel simpel: sla wat walnoten stuk en verspreid die over je tuintafel. Mezen en mussen, maar ook duiven, eksters en kraaien vinden het heel lekker.

En niet te vergeten: zet ook een schaal water neer. Niet alleen om uit te drinken, maar vooral ook om lekker in te badderen. Wist je dat vogels iedere dag ‘in bad gaan’? Hiermee verzorgen ze hun veren. Na het badderen smeren ze hun veertjes in met vet uit een speciale klier. En een goed verenpak is, zeker in de winter, van levensbelang voor de vogels. Ook water neerzetten dus als je de vogels gaat voeren, ook in de winter gaan ze graag douchen!

Nog een winterse tip: strooi geen zout!

Niet alleen voeren is belangrijk voor vogels in de winter. Er is nog iets wat je kan doen, of eigenlijk laten. Strooi vooral geen zout als het glad is! Vogels, maar ook andere dieren, kunnen hier zelfs aan dood gaan als ze er te veel van binnen krijgen. Strooizout is slecht voor ons milieu. En het kan ook nog eens je tegels aantasten. Wordt het toch glad? Strooi dan zand in plaats van zout, als je een dierenvriend bent!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven