Haal jij voldoening uit je werk?

Voldoening uit je werk halen? Volgens mij is dat een soort van eerste levensbehoefte. Van mij in ieder geval. Het is voor mij zelfs een reden om keuzes te gaan maken. In de tijd dat ik voor ‘de baas’ werkte was dat al zo, en daar is helemaal niets in veranderd. Ook niet nu ik kantoor aan huis heb en eigen baas ben.

Hoe zit dat met voldoening uit je werk halen?

Er zijn verschillende manieren waarop je voldoening uit je werk kan halen, maar er zijn er maar een paar waar je echt gelukkiger van wordt:

  1. De mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen in je werk
  2. Je gewaardeerd voelen voor wat je doet
  3. Fijne collega’s

1. Jezelf ontwikkelen op je werk

Nummer 1 en 2 zijn altijd van belang. Als je jezelf niet meer kan ontwikkelen op je werk, dan zal het enthousiasme op een gegeven moment vanzelf verdwijnen. Je zal geen zin meer hebben om naar je werk te gaan omdat je steeds maar weer hetzelfde moet doen. Er is geen uitdaging meer en de dagen veranderen in een sleur. Verwar deze ontwikkeling overigens niet met een bak werk die op je bureau geflikkerd wordt waarbij je door de bomen het bos niet meer ziet en je enorm op je tenen moet lopen. Dat heeft niets met persoonlijke ontwikkeling te maken.

Persoonlijke ontwikkeling ligt overigens voor iedereen anders, maar dat snap je vast wel. De timmerman die bij ons alle kozijnen vernieuwd heeft bijvoorbeeld, die wordt blij van het maken van uitdagende constructies die hem ‘iets nieuws’ brengen. De kozijnen maken doet hij voor het geld (steeds weer hetzelfde principe), maar onze nieuwe voordeur maken, daar wordt hij blij van. Dat is voor hem de uitdaging omdat we hier een heel specifiek idee over hebben. Voor mijzelf ligt persoonlijke onwikkeling weer op een heel ander vlak.

Frank daarentegen, die wordt weer heel blij van het ontwikkelen van nieuwe ICT oplossingen. Heeft hij geen nieuwe uitdagingen maar alleen maar weken aan een stuk ‘oude shit’? Dan merk ik dat meteen aan hem; het niveau van voldoening uit zijn werk halen daalt dan. En geen voldoening uit je werk halen betekent uiteindelijk ook meer last van werkstress.

2. Niets blijft leuk zonder waardering

Nu is voldoening halen uit je werk prachtig natuurlijk, maar zonder de bijbehorende waardering blijft dit niet kleven. Is er niemand die blij wordt van jouw oplossing? Of die tevreden roept dat je die klus goed geklaart hebt? Dat is eenmalig niet erg, maar altijd maar werken zonder die waardering zorgt uiteindelijk ook voor een ontevreden gevoel.

En ook al heb ik geen collega’s of baas, ook ik heb behoefte aan waardering. Als ik bijvoorbeeld van een klant te horen krijg dat ze super tevreden zijn over een bepaalde campagne, dan kan ik daar echt heel erg vrolijk van worden. Sterker nog… ik zit dan de hele dag op een roze wolk.

3. Fijne collega’s om voldoening uit je werk te halen

Nummer 3 is niet voor iedereen van belang, ik werk immers zelf prima zónder collega’s. Het gaat er meer om dat je -als je geen fijne collega’s hebt, maar etterbakken op de werkvloer- nog zulk fantastisch werk kan hebben maar het geluk in je werk uitblijft. Je zal dan geen voldoening uit je werk halen, simpelweg omdat de omgeving niet meewerkt en de sfeer niet goed is.

Uiteindelijk ga je ook dan met lood in je schoenen naar je werk, ondanks dat het met je eigen persoonlijke ontwikkeling wel snor zit.

Onderzoek Vertellis naar voldoening uit het werk

Vertellis deed onderzoek onder ruim 1000 respondenten met betrekking tot het onderwerp ‘voldoening uit je werk halen’. Meer dan 25% van de respondenten geeft aan niet voldoende (lees: geen) voldoening uit zijn werk te halen.

“Vooral Nederlanders tussen de achttien en de dertig halen weinig voldoening uit hun werk”, zegt Bart Kloosterhuis, medeoprichter van Vertellis. “Ondanks dat een groot gedeelte van deze groep openstaat voor persoonlijke ontwikkeling zien we steeds vaker dat zij te maken krijgen met burn-outs. Ik geloof dat meer voldoening door werk bijdraagt aan het voorkomen hiervan.”

Nou, dat laatste lijkt me evident. Met plezier naar je werk gaan en voldoening uit je werk halen geeft rust en een tevreden gevoel. Je zit tenslotte wekelijks zo’n 24-40 uur op je werk, dat is heel wat!

Meer weten over hoe je meer plezier uit je werk kan halen?

Zo haal je meer voldoening uit je werk

Persoonlijk vind ik dit best een lastige vraag. Niet voor mezelf, maar om die voor een ander te beantwoorden. Uit het onderzoek van Vertellis blijkt ook dat werknemers meer behoefte hebben aan mindfullness op het werk en een stressreductietraining. Nu zal ik niet ontkennen dat dat in sommige gevallen geen oplossing kan zijn, maar volgens mij moet je het toch echt meer zoeken op het échte ontwikkelingsvlak. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Waar word jij écht blij van in je werk?
  • Bestaat jou werk voor het merendeel uit werkzaamheden die je met twee vingers in je neus aanpakt?
  • Ga je ’s ochtends met plezier naar je werk?

Door naar jezelf toe eerlijk te zijn in het beantwoorden van deze vragen weet je ook of je wel of niet iets moet veranderen in je werk. En ga daarna in gesprek met je leidinggevende. Zorg ervoor dat je duidelijk bent in het werk waar je écht plezier uithaalt. Is je leidinggevende bereid om naar je te luisteren en mee te denken in een oplossing? Ga dan aan de slag met een plan van aanpak om je baan beter te vormen naar jouw wensen.

Zorg er daarbij voor dat je in je plan van aanpak ook nadenkt over het werk wat (uiteraard) wel gedaan moet worden maar waar je zelf geen plezier meer uithaalt. Kan bijvoorbeeld iemand anders dat overnemen die daar zichzelf wel weer verder in kan ontwikkelen? Dan wordt die persoon daar waarschijnlijk ook weer blij van!

Hoe zit het met jou? Haal jij voldoende plezier uit je werk, of kom je iedere dag afgemat en onvoldaan thuis? En wat ga je doen om dat te verbeteren?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven