Volgepropt na boodschappen: propt jouw kind zich ook vol?

volgepropt na boodschappenMijn kinderen gaan graag mee boodschappen doen, en het is nog gezellig ook. Zij hebben zelf ook zo hun eigen redenen om mee te gaan. Is het niet voor de gogo’s, knikkers en andere chantabele gadgets, dan is het wel voor al dat gratis eten. Tijdens het shoppen krijgen kinderen, zonder dat ze ook maar ergens om vragen, van alles aangeboden. Al kauwend op een stuk worst van de slager krijgen ze bij de groenteboer een banaan in de hand. Bij de bakker krijgen ze ook nog een croissant. Ze hebben de handen wel eens zo vol met eten, dat ze alleen hun mond nog open kunnen doen om die verse aardbei nog in ontvangst te kunnen nemen. Dus zijn ze volgepropt na boodschappen doen, daar gaat je gezonde lunch die je voor ogen had.

Volgepropt na boodschappen

Bij de supermarkt zijn ook veel proevereitjes, zoals gratis chocomelk (en koffie voor mij). Stukjes koek, yoghurtjes en fruit. Tot nu toe zie ik nog wel een bepaalde logica. Het gaat vaak om enigszins voedzame producten die wel echt in het assortiment zitten. Minder logisch is dat om 8.00 uur, nog voor schooltijd (het brood was op, dus wilde ik snel brood en krentenbollen halen), mijn kids bij de bakker een dropsleutel aangeboden krijgen. Vooral als je bedenkt dat er in Nederland ook kinderen zijn die zelfs helemaal geen ontbijt krijgen voordat ze naar school gaan.

Jong geleerd, oud gedaan

Winkeliers gaan ver met geven want zij weten dat zij hiermee onbewust kinderen beïnvloeden. Kinderen zijn toch heel bepalend in het aankoopgedrag en in de winkelkeuze van de ouders. Niet dat ouders daar altijd direct aan toegeven gelukkig. Toch hebben kinderen later nog het beeld voor ogen waar zij vroeger een goed gevoel bij hadden.  Dus jong geleerd is oud gedaan.

Gelukkig zijn kinderen tegenwoordig mondig en eerlijk. Ze vragen: “zit daar pinda in want daar ben ik allergisch voor” of roepen “lust ik niet”. Prima ook, want je hoeft toch niet alles aan te nemen en op te eten wat je krijgt? Soms hebben ze er letterlijk de buik van vol, en worden ze misselijk. Kinderen van nu zijn zich van veel dingen bewust en kunnen zelf zeggen en zelf kiezen. En daar moeten wij als ouder weer handig op in spelen door dat bewustzijn ook aan te wenden voor gezondheid. Juist op dit punt is jong geleerd, oud gedaan hoop je dan.

Gelukkig krijgen kinderen met al die hapjes ook de gelegenheid dingen te proeven en te proberen. En dat is prima. Volgepropt na boodschappen doen, zo vlak voor de lunch, is voor een keertje niet zo erg, toch? Al is je kind normaal een slechte eter. Dit hebben ze zonder moeite binnen. Dan geef je toch gewoon nog een gezonde boterham of extra fruit als tussendoortje. Zolang je maar niet iedere dag bij die bewuste bakker binnenschiet als je je kids bij je hebt.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven