Een voogd regelen voor je kind; wie zorgt er voor je kindje als jij overlijdt?

Het is mosterd na de maaltijd zoals ze wel zeggen. In ieder geval bij ons. Deze week is namelijk mijn puber 17 jaar geworden en is het onderwerp ‘voogd regelen voor je kind’ wellicht voor ons niet meer helemaal van toepassing. Maar ik schrijf dit artikel natuurlijk niet alleen voor mezelf. Ook voor jullie. Vandaar dan ook de hamvraag. Hebben jullie de voogdij al geregeld voor je kind? En zo niet, wanneer dacht je daar mee te beginnen?

voogd regelen voor kind

Voogd regelen voor kind; als het ouderlijk gezag verandert

Dit artikel is bedoeld als een soort wake-up call voor diegene die nog geen voogd geregeld hebben voor hun kind. Want ook al denken we er liever niet over na, het kan zomaar zo zijn dat de situatie zich voordoet dat jullie niet meer voor je kind kunnen zorgen. Bijvoorbeeld omdat jij en je partner overlijden. Of omdat jullie om wat voor reden dan ook (tijdelijk) uit het ouderlijk gezag zijn ontzet.

Voogd regelen ‘voor later’ of ‘voor nooit’

De een legt alles van het begin af aan netjes vast, de ander is daar een stuk makkelijker in. Of lakser, net hoe je het noemt. In ons geval ging het om dat laatste, gewoon nooit de tijd nemen om dit soort zaken vast te leggen. Een voogd regelen voor je kind is namelijk niet het eerste waar ik aan dacht toen onze oudste geboren werd. Terwijl je domweg niet weet wat je voor je kiezen krijgt. Een uitvaartverzekering hadden we wel, maar een voogd? Nee joh, niet van toepassing. Tenminste, dat is hoe we er toen over dachten. Of eigenlijk hoe we er niet over dachten, het was een ‘ver van ons bed’ show.

Best raar eigenlijk die ‘ver van ons bed show’ gedachte. Zeker in ons geval omdat Luc met 33 weken geboren is. Veel te vroeg dus en dat maakt dat je eigenlijk alles op safe speelt. Waarom dan niet met betrekking tot onszelf en het regelen en vastleggen van een voogd voor ons kind ?

We hebben het onderwerp overigens wel besproken destijds, en ook kortgesloten met mijn broer die ik graag als voogd had willen zien. Maar er is nooit iets van op papier gekomen. En dat is gruwelijk dom, want zolang er niets op papier staat kan er van alles gebeuren.

Kinderen vanaf 12 jaar worden gehoord ivm regelen voogd

Want ook al heb je het wel besproken, als er niets vastligt kan iedereen ‘aanspraak maken’ op het voogdij schap en zal de rechter beslissen wat er gebeurt. Kinderen vanaf 12 jaar worden dan overigens wel gehoord door de rechter, maar daarmee is het niet gezegd dat er ook gedaan wordt wat het kind wil. Zelfs niet als ze 17 zijn, zoals Luc nu.

Het regelen van een voogd voor je kind is overigens een makkie, wist je dat? Je hoeft er niet (meer) voor naar de notaris maar kan dit gewoon online regelen via inschrijving in het gezagsregister. Door die registratie te doen is in ieder geval vastgelegd wie jullie als voogd aanwijzen. En het is nog gratis ook. Geen reden dus meer om hiermee te wachten. Zet dit op je to do list naast die eventuele uitvaartverzekering en regel het.

Hebben jullie nog geen voogd geregeld en wil je dit voor je kind zo snel mogelijk vastleggen? Kijk dan voor meer informatie op deze website van Rijksoverheid en vul het gezagsregister in op Rechtspraak.nl.

En los van bovenstaande… praat er met mensen in je omgeving over die hierbij betrokken zijn. Niet alleen met de gekozen voogd maar ook met andere familieleden. Zo weet iedereen welke keuze jullie gemaakt hebben voor de toekomst van je kind en kunnen daar in ieder geval geen misverstanden over ontstaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven