Een dikke dankjewel voor de juf na dit schooljaar; wat een kanjer!

Dit schooljaar heb ik weer gezien hoeveel impact een juf kan hebben in de klas en op de kinderen. Bij het over internet struinen naar iets leuks voor de juf mijmer ik over dit schooljaar van groep 7.

voor de juf

Een dikke dankjewel voor de juf van groep 7

De zomervakantie staat voor de deur. Het schooljaar zit erop, bijna. Zoals ieder jaar ben ik rond deze tijd op zoek naar een passend afscheidscadeau voor de juf. Op internet zoek ik me suf naar leuke, originele ideeën. Het moet iets speciaals zijn voor de juf. Pinterest staat vol met mooie knutseltips en creatieve cadeaus, maar HET cadeau voor “onze” juf heb ik nog niet gevonden.

Bedankt juf; 15 originele cadeautjes

Er is de laatste jaren nogal wat gedoe rondom het beroep leerkracht. Een baan in het onderwijs is niet populair. Te weinig geld, te veel werk. En dan heeft een aantal jaren geleden ook nog eens het passend onderwijs zijn intrede gedaan. Dit maakt het vak er niet altijd makkelijker op. Mannen in het onderwijs zijn schaars en juf zijn staat ook niet meer hoog op de beroepskeuze-lijstjes van de jeugd.

Maar laat “onze” juf het juffrouw zijn nu weer wat populairder maken. Niet dat ze dit beseft hoor. Maar door “onze” juf, wordt het beroep leerkracht ineens weer helemaal hip. Ze is helemaal van deze tijd maar wel met traditionele waarden en normen. Ook is ze ambitieus en erg gedreven. Dat maakte dat zij naast haar fulltime baan nog een studie kon volgen om haar kennis te verbreden. Juf is een voorbeeld voor de kinderen, maar zeker ook voor de andere leerkrachten.

Terugblik op groep 7

Tijdens mijn zoektocht naar een mooi cadeau voor de juf dwalen mijn gedachten af. Naar het afgelopen schooljaar. Het was een fijn schooljaar. Mijn oudste zat in groep 7 en dat was best pittig. Het schooljaar was naast het vele leren -niet bepaald een hobby van mijn oudste- ook erg leuk. De klas is geweldig maar ook juf heeft haar steentje bijgedragen. “Onze” juf wist de toch al hechte groep, hecht te houden. “Fitties” tussen de meiden werden door juf slim gesust. Het geklier van de jongens werd met een grapje de kop in gedrukt. Zelfs de kritische ouders die regelmatig aan het bureau stonden, wist juf charmant te woord te staan.

Oneens zijn met de juf

Persoonlijk was ik het niet altijd met “onze” juf eens. Huiswerkopdrachten in de vakanties vond ik nogal een dingetje. Maar hoe jong “onze” juf ook is, ze stond me altijd zelfverzekerd te woord. Overtuigend, maar ook goed luisterend naar mijn argumenten en altijd met het belang van het kind voorop.

Ik wil niet alleen terugblikken, maar juist ook vooruitblikken. Want wat is er veel veranderd dit jaar. Groep 7 was op leergebied een belangrijk jaar, ook de kinderen zelf maken een grote verandering door.

YouTube en lentekriebels

Speelden de kinderen in groep 6 nog uren verstoppertje, of samen met Playmobil. In groep 7 wordt het echte spelen drastisch minder. Er werd vooral slijm gemaakt, YouTubefilmpjes van vlogiconen bekeken en online gegamed.

Of deze verandering nog niet genoeg is, fysiek veranderde er ook nogal wat. Bij de meisjes werden langzaamaan vrouwelijke vormen zichtbaar. De jongetjes werden grote jongens met bijbehorende grote jongenspraat. De lentekriebels hingen voor kerst al in de lucht. De kinderen zijn gegroeid. Niet alleen in lengte, ook hun eigen persoonlijkheid maakte een mooie ontwikkeling door.

“Onze” juf zag het allemaal gebeuren en begeleidde de kinderen daar waar nodig. Niet alleen met de lesstof, maar ook met alles erom heen.

24 kinderen voor de juf

Er zitten 24 kinderen in onze groep 7. Dat kun je tegenwoordig een kleine klas noemen. Zelf moet ik er niet aan denken. Dag in, dag uit 24 pre-pubers in het gareel houden en ze ook nog dingen leren. “Onze” juf lijkt er haar hand niet voor om te draaien. 24 lieve, leuke kinderen, maar allemaal met hun eigen handleiding. Juf, geduldig als ze is, las ze allemaal. Met het drukke klasgenootje wist “onze” juf wel raad. Net als met de stille leerling, de slimme en de moeilijk lerende klasgenoot. De kinderen die gewoon mee kunnen komen, werden door juf ook gezien. Dit is lang niet altijd het geval. “Onze” juf verdeelde haar aandacht prima.

Veranderen van school en groeien dankzij de juf

Schooltoernooien, meedoen is belangrijker dan winnen

Naast het harde werken, vele huiswerk en toetsen leren waren er ook vele gezellige momenten. Er werd volop genoten van de sportdag, het schoolreisje, talentenjachten en excursies. Doordat de gym zo leuk was, deden er veel kinderen mee aan de schooltoernooien in het dorp. Volleyballen, korfbal, schaken of voetbal. “Onze” juf mobiliseerde een leuk klassenteam en coachte dit met veel enthousiasme. Hoofdprijzen werden er niet gewonnen, maar dat mocht de pret niet drukken. Juf genoot net zo hard als de sportieve kinderen en de trotse supporters. De belangrijkste les: meedoen is belangrijker dan winnen.

Op naar groep 8

En nu is het einde schooljaar bijna daar. Groep 7 wordt groep 8. Tijd voor de juf om afscheid te nemen van een bijzonder schooljaar! Wat zullen we onze juf gaan missen. Ik hoop dat “onze” juf nog heel lang juf blijft. Ze heeft onze kinderen niet alleen taal- en rekenlessen gegeven, maar ook op persoonlijk vlak wijze lessen geleerd.

Al mijmerend bedenk ik wat voor de juf

Mijn zoektocht is gestaakt. Terwijl ik nippend aan een glaasje wijn het internet afsluit, weet ik precies wat wij voor afscheidscadeau kopen voor de juf. Het cadeautje wordt niet zelf geknutseld door mijn oudste en ik heb het ook niet op internet gevonden. Nee, ik ben geslaagd bij de slijter. Juf verdient een goede fles wijn. Hiermee kan zij proosten op een harstikke mooi schooljaar en een welverdiende vakantie.

Uit de grond van mijn hart, een dank je wel voor de juf voor een geweldig schooljaar. X

Wat voor afscheidscadeautjes hebben jullie aan de leerkracht gegeven?

Hema agenda kopen voor het nieuwe schooljaar

Shutterstock foto juf voor de klas door SpeedKingz

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven