Kinderen zijn voor de wet volwassen vanaf hun 18e verjaardag. Vandaar dat er het een en ander verandert als je kind binnenkort 18 wordt.
Als ouder is het handig om hiervan op de hoogte te zijn, zodat jij jezelf en je kind goed voor kunt bereiden. Helaas zijn er genoeg dingen die veel ouders van bijna volwassen kinderen niet weten, terwijl er best wel wat geregeld moet worden als je kind volwassen wordt.
Daarom zetten wij hier de belangrijkste zaken voor je op een rijtje.
Joehoe, je kind wordt 18 jaar en voor de wet volwassen!
Natuurlijk ben je trots, 18 jaar is een toffe leeftijd en Ć©indelijk is je kind voor de wet volwassen. Maar heb je er ook aan gedacht dat je een aantal zaken moet regelen? Hieronder lees je wat je moet regelen.
Je kind heeft een eigen DigiD nodig
Omdat je kind voor de wet volwassen is als hij 18 wordt, moet hij vanaf deze leeftijd zelf een aantal zaken met de overheid regelen.
Dit kan alleen met een DigiD. Je kind heeft deze digitale identiteit niet alleen nodig om zaken met de overheid te regelen, maar ook voor de inkomstenbelastingaangifte die hij ieder jaar bij de Belastingdienst moet doen.
Wordt je kind binnenkort 18, maar heeft hij nog geen DigiD? Regel dit dan via de website of app van Digid.nl.
Je kind moet een zorgverzekering afsluiten als hij voor de wet volwassen wordt
Als je kind nog geen 18 is, is hij meeverzekerd op de zorgverzekering van jou of je partner. Hier komt verandering in als hij volgens de wet volwassen wordt.
Alle Nederlanders van 18 jaar of ouder zijn namelijk verplicht om zichzelf te verzekeren voor zorgkosten. Je kind moet dus een zorgverzekering 18 jaar afsluiten.
Wacht hier niet te lang mee, want de zorgverzekering moet afgesloten worden in de maand waarin je kind 18 wordt. Op deze manier weet je zeker dat hij goed verzekerd is voor zorgkosten.
In principe is het voldoende om een basisverzekering af te sluiten voor je kind. Kosten voor de huisarts, medische specialisten en voorgeschreven geneesmiddelen worden dan vergoed.
Toch is de basisverzekering niet altijd voldoende. Je kind is hiermee bijvoorbeeld niet verzekerd voor de tandarts en fysiotherapie. Heeft hij een goed gebit en heeft hij weinig tot geen fysieke klachten? Dan heeft hij waarschijnlijk geen aanvullende verzekeringen nodig.
Als er vaak iets mis is met zijn tanden en/of lichaam, kunnen aanvullende verzekeringen wel verstandig zijn.
Je kind kan toeslagen aanvragen
Zodra je kind 18 wordt en voor de wet volwassen is, kan hij zelf toeslagen aanvragen.
EĆ©n van de toeslagen waarvoor de meeste kinderen in aanmerking komen, is zorgtoeslag. Je kind krijgt dan geld van de overheid om de kosten van zijn zorgverzekering (deels) te dekken.
Door deze financiƫle tegemoetkoming wordt het een stuk makkelijker om de premie op te hoesten. Denk overigens niet dat je kind deze toeslag automatisch op zijn rekening krijgt bijgeschreven zodra hij 18 jaar is, want hij moet zorgtoeslag zelf aanvragen. Niet vergeten dus.
Studiefinanciering aanvragen
Volgt je kind eens mbo-studie? Dan kan hij vanaf zijn 18e verjaardag studiefinanciering aanvragen. Deze financiƫle tegemoetkoming van de overheid kan hij gebruiken om zijn studiekosten te betalen.
De studiefinanciering gaat in vanaf het kwartaal na de 18e verjaardag van je kind. Als je kind aan een hogeschool of universiteit studeert, gaat de studiefinanciering in als hij begint met studeren.
Hou in de gaten dat een kind dat uitwonend is meer studiefinanciering krijgt dan een kind dat nog thuis woont. Dat staat dus los van het feit dat ze beiden voor de wet volwassen zijn.
Je kind is verantwoordelijk voor zijn eigen geldzaken
Tot slot moet je weten dat je kind vanaf zijn 18e verantwoordelijk is voor zijn eigen geldzaken. Omdat hij volgens de wet volwassen is, kan hij bijvoorbeeld contracten en abonnementen afsluiten zonder dat hier toestemming voor jou als ouder voor nodig is.
Je kind is bovendien zelf verantwoordelijk voor eventuele schulden en betalingsachterstanden. Reden genoeg om je kind hier bewust van te maken voordat hij 18 wordt.
Zelfstandig autorijden
Een leuke bijkomstigheid is dat je kind ‘eindelijk’ zelfstandig achter het stuur mag kruipen als hij 18 jaar is geworden, mits hij zijn rijbewijs heeft gehaald natuurlijk!
Je kind wordt voor de wet volwassen maar jij hebt nog ‘onderhoudsplicht’
Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn er aardig wat zaken die veranderen als je kind 18 jaar wordt. Maar ondanks het feit dat je kind voor de wet volwassen is met 18 jaar en zelfs stemrecht heeft heb jij als ouder nog steeds een onderhoudsplicht naar je kind toe.
Totdat je kind 21 jaar is ben je als ouder verantwoordelijk voor het feit dat je kind onderdak heeft, eten en kleding. Daarnaast moet je zorgen voor scholingsmogelijkheden als ouder Ć©n dat je kind medische hulp krijgt.
Dus ook al wordt je kind met zijn 18 jaar als volwassen aangemerkt voor de wet, jij blijft als ouder nog wel en paar jaartjes verplicht om goed voor hem of haar te zorgen. En als alles goed is doe je dat met liefde š .