Een nieuwe stap: voor het eerst naar de basisschool

Mijn dochter is onlangs voor het eerst naar de basisschool gegaan. Ze is 4 jaar geworden en dat betekent dus een nieuwe stap voor haar en voor ons als ouders.

Voor het eerst naar de basisschool

Toen Laura nog 3 jaar was, keek ze er enorm naar uit. Voor het eerst naar de basisschool, ze was er heel erg aan toe.

Ze vond het kinderdagverblijf niet uitdagend genoeg meer en verveelde zich er regelmatig. Ze was inmiddels ook de oudste geworden van haar groep op het kinderdagverblijf en al haar vriendjes en vriendinnetjes waren inmiddels al naar de basisschool gegaan.

Wij dachten dat de overgang soepel zou verlopen en maakten ons er niet druk over.  Maar toen het zo ver was: wat een veranderingen allemaal in eens! Waarom, dat leg ik je uit en ik geef je een aantal tips hoe je de overgang naar de basisschool makkelijk kunt laten verlopen.

Lees ook: inschrijven basisschool, 11 tips!

naar de basisschool

Waarom is de overgang naar de basisschool zwaar?

Er zijn misschien kinderen die binnen no time gewend zijn op hun nieuwe basisschool, maar over het algemeen kost het toch enige tijd om voor een jong kind van 4 jaar te wennen. Er zijn zo veel veranderingen ineens, dat het echt even een heftige tijd is voor zo’n kleuter.

Inmiddels is Laura goed gewend en heeft ze het naar haar zin zin. Maar kijk eens wat er allemaal anders is:

1. Een nieuwe dagindeling

Voor het eerst naar de basisschool en ineens moet jouw kleuter zich aanpassen aan een hele nieuwe dagindeling.

In eerste instantie is het erg wennen om iedere dag naar school te gaan en dus van huis weg te zijn. Ondanks dat Laura gewend was om van huis weg te zijn, is iedere dag naar school toch andere koek.

Dan is er nog de dagindeling die op school heel anders is dan thuis of op het kinderdagverblijf. Voor onze dochter was dat toch even wennen.

2. Lange dagen

Doodmoe was Laura de eerste weken dat ze naar school ging. Onze basisschool heeft helaas geen continurooster en dat betekent dus overblijven.

Laura vond dat echt niets de eerste tijd. Gelukkig hebben we het overblijven nu kunnen beperken tot maar twee keer per week en dat scheelt. Maar nog steeds betekent het een hele lange dag voor zo’n kleine meid. Ze is namelijk pas om half 4 uit.

3. Grote klassen

Zijn kinderen gewend om op een kinderdagverblijf in kleine groepen te verblijven, komen ze op school in soms wel een klas van 30 kinderen.

Echt een enorme overgang vond ik het. Ik moest echt even slikken toen ik Laura voor het eerst naar de basisschool bracht en achter liet in zo’n grote klas. Wat een verschil!

4. Nieuwe juffen of meesters

Jouw kind krijgt een of twee nieuwe juffen of meesters. Gelukkig zijn de meeste kleuterleerkrachten er helemaal op ingesteld om een nieuw kindje welkom te laten voelen en extra aandacht te geven in het begin.

Maar toch, voor jouw kind is dit ook weer een nieuw persoon in zijn of haar leventje.

5. Nieuwe vriendjes maken

Een nieuwe juf, een nieuwe klas, hele dagen weg van thuis en dan moet je als kersverse kleuter ook nog jouw sociale plekje zien te veroveren tussen een groep kinderen die elkaar al langer kennen.

Een hele uitdaging voor een jong kind. Gelukkig kreeg Laura al snel een vriendinnetje met wie ze de eerste tijd vaak speelde. Dat was voor ons ook echt een geruststelling aangezien ze verder nog helemaal niemand uit haar klas kende.

6. Het ons-kent-ons wereldje tussen de moeders

Behalve voor jouw kleuter, zal je merken dat het in het begin voor jezelf als moeder ook best wennen is. Voor mij in in ieder geval wel, dat ons-kent-ons wereldje tussen moeders en het hele schoolplein gebeuren.

Gelukkig merkte ik al snel dat door de contacten die Laura legt met kinderen uit haar klas, het van zelf wel komt. Maar ik merk dat ik er ook nog mijn weg in moet vinden.

Lees ook: de juiste basisschool kiezen; een hele puzzel!

Hoe kun je de overgang naar de basisschool zo soepel mogelijk laten verlopen?

Hierbij een aantal tips die je kan gebruiken als jouw kind binnenkort voor het eerst naar de basisschool gaat:

1. Plan een voorbereidingsgesprek op school in

Enkele weken voordat Laura naar school ging, kreeg ik een voorbereidingsgesprek met haar juf en dat vond ik heel prettig.

Ik wist bijvoorbeeld wat ze moest meenemen naar school, wat gebruikelijk was om juist wel of niet aan eten en drinken mee te geven en wat voor soort gymschoenen ze nodig had. Echt simpele dingen, maar wel heel handig als je die van te voren al weet en dus weet waar je rekening mee moet houden.

2. Zorg dat je kind zindelijk is

Het klinkt misschien logisch, maar in de praktijk blijkt toch dat scholen steeds vaker te maken krijgen met kinderen die niet zindelijk zijn als ze 4 jaar worden. Mocht dit bij jouw kind spelen, neem hier dan contact over op met school, zodat je het in ieder geval van te voren goed bespreekbaar maakt.

3. Regel op tijd goede BSO

Toen wij gingen kijken naar een goede BSO voor Laura, bleek er allerlei keuze te zijn. We kozen voor gemak en dus voor de BSO op school. Echter bleek er voor bepaalde dagen al wachtlijsten te zijn.

Verdiep je hier dus op tijd in en vraag of er wachtlijsten zijn en op welke dagen. Bij onze BSO zijn de dinsdagen en donderdagen het drukst, en dat is bij de meeste BSO’s zo.

4. Vraag de juf of meester hoe het gaat

De eerste periode is het echt niet erg als je wat vaker vraagt hoe het gaat op school. Ik vond het fijn om het even te horen van de juf hoe het ging. Zo blijf je de eerste weken ten minste goed op de hoogte van wat er speelt bij jouw kind. Toch fijn als ze net naar de basisschool gaan, niet?

5. Houd rekening met een terugval in gedrag

Het kan best zijn dat de eerste periode voor jouw kind echt zwaar is en dat hij of zij weer even een terugval krijgt.

Vaak hoor ik dat kinderen weer in bed plassen of ze weer moeilijker gedrag thuis vertonen omdat ze op school zo veel te verwerken krijgen. Dit is normaal en komt van zelf weer goed als ze na een tijdje gewend zijn!

6. Gebruik een planbord

Als laatste wil ik je nog een praktisch tip geven. Ga een planbord gebruiken. Door alle veranderingen zijn kinderen vaak even ‘de weg kwijt’. Hun dagindeling wordt heel anders en dan is het leuk en fijn om met een planbord te werken. Laura vindt het leuk en het werkt bij ons goed!

Wij hebben thuis ook een weekplanner gedeeltelijk zelf bedacht, gemaakt en besteld. Ook een collega blogger schreef er eerder een artikel overhet gebruik van een bizzyboard planbord.

Bedenkt je touwens ook dat als je kind voor het eerst naar de basisschool gaat, er voor jou als ouder ook het een en ander veranderd. Denk bijvoorbeeld aan de ouderbetrokkenheid die van je verwacht wordt en de bedankt juf cadeautjes die geregeld mogen worden op het einde van het jaar.

Wat was jullie ervaring toen jouw kind voor het eerst naar de basisschool ging? Hadden zij ook moeite met wennen de eerste periode of ging het juist makkelijk? Enne, waren ze toen zindelijk?

Gebruikte afbeelding via Shutterstock

1 gedachte over “Een nieuwe stap: voor het eerst naar de basisschool”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven