Toen ik voor het eerst zwanger was lag ik nachten lang te fantaseren over wat voor moeder ik zou gaan worden. Ik googelde me suf en deed honderden nutteloze online ‘wat voor type moeder ben jij’’ testjes.
In het ergste scenario kwam ik de deur niet meer uit, had ik een kort pittig kapsel, kon ik alleen maar praten over mijn geweldige baby en was ik niemand meer behalve ‘de moeder van’.
In het minst erge geval zou er niet veel veranderen aan ons leven, het zou ons voor de wind gaan en we zouden alleen een wolk van een baby rijker zijn.
Voor het eerst zwanger
Dat mijn leven zou gaan veranderen daar twijfelde ik niet aan. Het vinden van een goede balans tussen baby, werk & privé leek mij praktisch onmogelijk toen ik voor het eerst zwanger was.
Ik weet nu dat met een beetje creativiteit, een fantastische partner en een aantal geweldige oppassen eigenlijk alles kan. Je leven maakt een draai van 180 graden. Maar dat gaat niet om het regelen van een oppas als je een avond uit wilt of als je moet werken, het gaat veel dieper dan dat.
Het is die allesomvattende, onvoorwaardelijke liefde die je voor de allereerste keer in je leven voelt. Die prachtig, maar tegelijk ook doodeng is. Het is dat gigantische verantwoordelijkheidsgevoel dat je voelt zodra je je kindje voor de eerste keer ziet. Het zijn de zorgen die je hebt over de waanzin in de wereld. De wereld waarin ook jouw eigen vlees en bloed moet groot worden.
Als je voor het eerst zwanger bent tips
Hierboven heb ik het gevoel beschreven dat ongetwijfeld voor heel veel vrouwen herkenbaar is. Maar als je voor het eerst zwanger bent komt er natuurlijk ook een hoop ‘regelwerk’ bij kijken.
Gelukkig worden aanstaande mama’s daarin goed begeleid door bijvoorbeeld een verloskundige van een geboortecentrum.
Maar misschien vind jij het al wel fijn om ook van te voren te lezen waar je aan moet denken als je voor het eerst zwanger bent. Ja? Lees dan zeker even verder!
1. Foliumzuur slikken
Als je je al een beetje hebt ingelezen, dan weet je dat het slim is om Foliumzuur te slikken. Zelfs al als je zwanger probeert te worden maar het nog niet bent doe je hier al verstandig aan.
2. Maak een afspraak met je verloskundige
In de eerste vier weken van je zwangerschap kan je -als je weet dat je zwanger bent- voor het eerst contact opnemen met de verloskundige om een afspraak te maken. Kies iemand die bij jou in de buurt zit, waar je goede dingen over gehoord hebt of waar je al eerder zelf al fijne ervaringen mee hebt gehad.
Tip: ga je naar een compleet geboortecentrum dan is de verloskundige een van de onderdelen van dit geboortecentrum, maar weet je dat je ook voor de rest daar terecht kan. Denk bijvoorbeeld aan zwangerschapscursussen of de kraamzorg en dergelijke.
3. Gezond eten en drinken als je voor het eerst zwanger bent
Ook al weet misschien nog niemand dat je voor het eerst zwanger bent, jij weet het al wel. En dat betekent dat je vanaf nu gezonder moet eten en drinken, als je dat nog niet deed.
Laat alcohol staan, rook niet en blijf van het rauwe vlees, de rauwe vis, rauwe ei en de rauwmelkse kazen af. En probeer ook niet teveel koffie te drinken en dropjes te eten. Dan ben je al een heel eind en jouw verloskundige kan je de rest nog vertellen.
4. Vang je plas op
Hoera, je bent zwanger! Misschien ben je voor het eerst zwanger, of misschien al voor de derde keer. In alle gevallen kan je je in een vroeg stadium aanmelden bij Moeders voor Moeders.
Deze organisatie verzameld de urine van zwangere vrouwen om hieruit het hCG-hormoon te filteren zodat er medicijnen van gemaakt kunnen worden voor vrouwen die moeilijk zwanger kunnen worden.
Een kleine moeite die voor veel andere vrouwen hoop brengt op een eerste zwangerschap!
5. Denk na over eventuele testen
Jouw verloskundige kan je van alles vertellen over het begin van je zwangerschap en je kan er ook online veel informatie over vinden, zoals bijvoorbeeld in onze zwangerschapskalender.
Heb je pas in een wat later stadium contact met je verloskundige, dan heb je nog maar kort de tijd om jezelf te verdiepen in de eventuele testen die je kan doen, zoals bijvoorbeeld de NIPT test. Deze test kan je namelijk vanaf de 11e week doen.
6. Meld bij je zorgverzekeraar dat je zwanger bent en regel de kraamzorg
Zeker als je voor het eerst zwanger bent denk je hier misschien niet direct bij na, maar het is belangrijk dat je vrij snel je zorgverzekeraar op de hoogte brengt van je zwangerschap. In sommige situaties is het bijvoorbeeld zo dat je de kraamzorg niet kan regelen als je zorgverzekeraar nog van niets weet.
Verder moet je ook de kraamzorg heel bijtijds regelen aangezien die vaak heel druk bezet zijn en ze anders de planning niet meer rond krijgen.
7. Het kinderdagverblijf regelen als je voor het eerst zwanger bent
Je denkt nu misschien ‘die is zot’. Maar als je voor het eerst zwanger bent, dan sta je er nog niet zo bij stil dat de wachtrijen vaak enorm zijn. Afhankelijk van de stad of het dorp waar je woont natuurlijk, maar soms lopen de wachttijden wel op tot 2 jaar!
Hoe eerder jij jezelf inschrijft, des te beter.
8. Vertel je werkgever dat je zwanger bent
Natuurlijk mag je gerust de eerste 12 weken afwachten. En zelfs nog langer. Maar ik zou je adviseren om op tijd je werkgever in te lichten dat je zwanger bent, of het nu voor het eerst is of niet.
Jouw werkgever komt namelijk voor een voldongen feit te staan en zal vanalles moeten regelen om jouw afwezigheid op te vangen. Het is wel zo fair als je ze daar even de tijd voor geeft.
Verplicht is het overigens niet om het zo vroeg te melden, het dient uiterlijk 3 weken voordat je zwangerschapsverlof in zou gaan bij de werkgever bekend te zijn, maar zo lang zou ik zeker niet wachten.
9. Laat de kattenbak door je partner verschonen!
Iets wat veel vrouwen die voor het eerst zwanger zijn niet weten is dat je de kattenbak niet zo mag zo schoonmaken. Toegegeven, met handschoenen aan zou het moeten kunnen, maar laat deze klus maar gewoon lekker aan je partner over.
Waarom? Omdat je bij het schoonmaken van de kattenbak kans maakt op een toxoplasmose infectie welke een miskraam kan veroorzaken.
10. Vraag zwangerschapsboxen aan
Het is natuurlijk geen verplichting om de zwangerschapsboxen aan te vragen, maar leuk is het wel! Je kan je alvast inlezen met alle informatie die je toegestuurd krijgt en starten met je baby uitzet.
Geniet ervan!
Tip: lees ook deze 10 meestgestelde vragen tijdens eerste trimester zwangerschap
Nu snap ik hoe het zit, nu ik voor de eerste keer bevallen ben
In de eerste maanden na Mees zijn geboorte wist ik dat het ergste scenario wat ik schetste gelukkig aan mij voorbij ging. Er is inderdaad niet veel veranderd; we zijn alleen een wolk van een baby rijker.
Toch neig ik in sommige opzichten wél naar het ergste scenario. Zo betrap ik mezelf weleens op uitspraken die in de categorie mijn-kind-is-geweldig vallen. Door het steeds harder wordende getrek aan mijn lange haren zou het nog wel eens kunnen dat ik in een opwelling mezelf kaal scheer en ik vind het soms heerlijk om niks meer te zijn dan alleen ‘de mama van’.
Toch apart hoe de dingen kunnen lopen; tijdens mijn zwangerschap zorgde dit toekomstbeeld voor beklemmende nachtmerries, nu voor een intens gelukgevoel.
Heel raar: Zwanger zonder het te weten, hoe kan dat nou?!
Gebruikte afbeelding via Shutterstock