Steeds meer vrouwen werken vanuit huis

Door de jaren heen is er een opvallende trend zichtbaar geworden van vrouwen die thuis zijn gaan werken. Bijvoorbeeld doordat ze vanuit loondienst ook thuis hun werkzaamheden kunnen verrichten, maar ook doordat ze zelf een eenmanszaak zijn begonnen. Want voor jezelf werken vanuit huis is dan een prima mogelijkheid.

Sinds corona is het ‘nieuwe werken’ zowel bij man en vrouw een stuk populairder geworden. Maar nog altijd zien we dat de vrouwen met het thuiswerken de boventoon voeren.

voor jezelf werken vanuit huis

Voor jezelf werken vanuit huis; verandering door de jaren heen

Om te kunnen begrijpen waarom meer vrouwen thuis zijn gaan werken, moeten we ook begrijpen dat het pakweg dertig á veertig jaar geleden helemaal niet zo vanzelfsprekend was dat de vrouw “ook überhaupt werkte.

Zeker niet na het krijgen van kinderen. Op dat moment bleven veel vrouwen thuis of waren ze nog slechts enkele uren aan het werk. En voor jezelf werken vanuit huis was al helemaal geen optie.

Door de jaren heen is dit veranderd. Goed voor het feminisme. Tegelijkertijd was dit ook zo goed als noodzakelijk om financieel de kop boven water te kunnen houden als gezin.

Het is inmiddels bijna onmogelijk om als eenverdiener een gezin te runnen. Als zowel man en vrouw werken in een gezin, kan dat enorm veel financiële druk verlichten. Bovendien probeert de overheid dit ook zoveel mogelijk te stimuleren.

Bijvoorbeeld doordat de kinderdagopvang over enkele jaren gratis wordt gemaakt. Hierdoor wordt het voor mensen (met name de vrouwen) nog aantrekkelijker om te gaan werken. Daar kan je uiteraard ook gebruik van maken als je voor jezelf gaat werken vanuit huis.

Meer dagen en meer uren werken en toch voor jezelf vanuit huis

Het voor jezelf vanuit huis werken levert heel veel voordelen op (en ik kan er over meepraten). Maar er zijn ook zeker ‘nadelen’ te noemen. Of in ieder geval valkuilen.

Nu vrouwen dus meer uren zijn gaan werken, zien we ook dat het lastiger wordt om een goede balans tussen werk en privé te vinden. Zeker als je thuiswerk fulltime gaat doen.

En als er ook nog eens kinderen in het ‘spel’ zijn. Door thuis te werken, kunnen zelf de uren worden ingedeeld en is dit gemakkelijker te combineren. Dit is hoogstwaarschijnlijk één van de voornaamste redenen waarom voor jezelf werken vanuit huis zo’n interessante optie is.

Bovenstaande zorgt er echter níet voor dat de valkuil hiermee verdwijnt.

Ook stellen veel werkgevers dit tegenwoordig voor. De digitale infrastructuur met betrekking tot thuiswerken is door corona ook veel beter geworden. Hierdoor is thuiswerken ook gemakkelijk aan te bieden voor werknemers.

Maar er moet natuurlijk ook thuis wel wat voor geregeld worden.

Thuiswerken: waar moet je aan denken?

Waar moet je nu aan denken zodra je voor jezelf thuis gaat werken?

Allereerst is het belangrijk om een ergonomische werkplek te realiseren. Een bureaustoel ergonomisch is in dit geval geen overbodige luxe. Ook een bureau dat op maat gemaakt kan worden is prettig. Wees je ervan bewust dat de regels van de Arbodienst niet zonder reden zijn opgesteld.

Wanneer je normaal gesproken langdurig zittend werk doet, zal je werkgever erop toezien dat dit veilig gebeurt. Dit is nodig om fysieke klachten op de lange termijn te voorkomen. Als je vanuit huis werkt, is de werkgever verplicht om een ergonomische werkplek te realiseren.

Werk je als zelfstandige vooral van huis uit? Dan ben je hier zelf verantwoordelijk voor!

Oppas voor je kinderen

Wees je er ook van bewust dat je – ondanks dat je thuiswerkt – alsnog een oppasregeling voor de kinderen moet regelen. Denk aan kinderdagverblijf of naschoolse opvang thuis. Je kunt je uren grotendeels zelf bepalen, waardoor je meestal thuis kunt zijn als dat echt nodig is.

Maar je zal zien dat je in de normale werkweken toch écht je uren moet maken binnen je onderneming. Bij een echte deadline of ‘vaste’ werkuren is het dus zeker prettig dat je de zorg uit handen kunt geven. Werken in de aanwezigheid van kleine kinderen is immers bijna geen doen. Zodra je kinderen ouder worden dan gaat het allemaal makkelijker.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven