Voorbereiden op bevalling; zo doe je dat het beste

Het voorbereiden op de bevalling is voor mij een onmogelijke zaak geweest als ik daar aan terug denk. En deze week werd ik daar aan herinnerd, na het fantastische verhaal van de bevalling op een tankstation in Capelle aan de IJssel. Dat had de kersverse mama vast en zeker niet bedacht, toen ze met zwangerschapsverlof ging of braaf haar bevallingscursus volgde 😉 . Mijn ervaringen zijn niet zo spectaculair als van deze mama, maar mijn ervaring is wel dat het voorbereiden op de bevalling niet altijd gaat zoals je had gedacht! Heb jij wel de tijd dan heb je zeker wat aan deze tips.

Stockfoto van zwangere vrouw door Blue Planet Studio

Je voorbereiden op je bevalling doe je zo

Gedurende je zwangerschap vraag je jezelf vanalles af. Wanneer gaat de bevalling beginnen? Hoe ga je reageren op de weeën? Ga je veel pijn ervaren tijdens je bevalling? Of hoe kan je je bevalling stimuleren als dit te lang op zich laat wachten?

Je enigszins voorbereiden op je bevalling is natuurlijk fijn. Al is het maar om rust in je hoofd te krijgen. Jezelf voorbereiden kan op verschillende manieren. We zetten er een aantal op een rij voor je.

Mentaal voorbereiden op bevalling

Een groot deel van de voorbereiding zit hem in het mentale voorbereiden op je bevalling:

  1. Lees de informatie van je verloskundige door en ga op zoek naar tijdschriften en boeken over bevallen.
  2. Schrijf je in voor een zwangerschapscursus (hieronder lees je nog waarom dat niet altijd het gewenste effect heeft) om je voor te bereiden op je bevalling.
  3. Gun jezelf rust voordat je gaat bevallen. Regel niet alles voor de kinderkamer op het laatst, maar zorg ervoor dat je ruim op tijd klaar bent zodat je de laatste weken echt rustig aan kan doen en fit bent om te bevallen, dat is een goede voorbereiding!
  4. Bespreek vooraf met mensen om je heen wie je graag bij je bevalling wilt hebben
  5. Regel de kraamzorg
  6. Denk na over hoe je wilt bevallen en waar (ziekenhuis of thuis bevallen) en bevallen in bad of ‘gewoon’ in bed.
  7. Als je er behoefte aan hebt kan je een bevallingsplan opstellen, maar dat is geen noodzaak.

Wil je nog meer weten over de bevalling zelf? Check dan ook dit document.

Een aantal hele fijne boeken om te lezen om je voor te bereiden op het bevallen vind je hier.

voorbereiden op bevalling

Wat als er geen tijd is om voor te bereiden op de bevalling?

Bij nummer 1 was ik net gestart met de zwangerschapscursus en had ik een eerste kennismakingsavond achter de rug met allemaal andere ‘bevallige’ mama’s to be. Gezellig, dat was het, maar niet meer dan dat. In ieder geval niet op avond 1. Toen een aantal dagen daarna Luc zich al aankondigde en de weeën begonnen had ik dus werkelijk geen kaas gegeten van wat er ging gebeuren… ik zou gaan bevallen maar wist totaal niet hoe, van voorbereiding was nog geen sprake geweest.

Voorbereiden op bevalling zonder cursus

En weet je wat bleek? Het hele voorbereiden op de bevalling had ik niet nodig. Mijn lichaam deed na een fijne zwangerschap (ook al was deze van korte duur) namelijk zelf wat het moest doen, ook zonder het volgen van een zwangerschapscursus. Op een klein momentje na dat de zuster me even een spoedcursusje puffen gaf van 1 minuut, had ik verder niets nodig. Een man om mijn hand vast te houden en een verloskundige nabij. De pufcursus van 1 minuut nam ik ter harte en met een klein beetje focus zat dat zo in mijn systeem.

Mijn conclusie is dan ook dat je niet persé een voorbereiding op je bevalling nodig hebt, zeker niet als je de juiste mensen met kennis om je heen hebt. Maar het is wel prettig voor je gemoedsrust.

Zo kan je prettig bevallen zonder voorbereiding

Bevallen is geen eitje, maar een vrouwenlichaam is erop gebouwd om te bevallen en weet zelf hoe het werkt. Als je je daar bij neer kan leggen, dan ben je al een heel eind. Uiteraard kan je hierin niet alles voorzien.

Bij onze jongste ging het heel anders. Een geplande keizersnee vanwege een stuitligging en een baby van 9 pond. Dat was de verwachting. Ik stelde me dus ook in op de keizersnee (waarover een volgende keer meer) en prompt braken de nacht vóór de geplande bevalling mijn vliezen en liep ook die bevalling weer geheel anders dan verwacht. Tja… ook hier had het voorbereiden op de bevalling (in hoeverre ik dat kon) weinig tot geen nut gehad.

Het kan zomaar zo zijn dat mijn bevallingen een verhaal apart zijn, maar ik geloof intussen toch sterk in de kracht van ons eigen lichaam. Zij bepaalt wat er nodig is en wat er moet gebeuren. En als je het op kan brengen om naar je lichaam te luisteren, en je hebt wat mensen om je heen die je even kunnen helpen als het nodig is, dan ben je al een heel eind, denk je niet?

Vertel eens, was jouw bevalling volledig anders dan je had gedacht? En heb je wat gehad aan een voorbereiding op wat voor wijze dan ook?

2 gedachten over “Voorbereiden op bevalling; zo doe je dat het beste”

  1. Haha dat bericht van het tankstation was me nog niet ter ore gekomen. Maar ik denk inderdaad dat je gelijk hebt: ons lichaam weet prima wat het moet doen, het lijf is er nou eenmaal voor gemaakt. Het probleem zit’m eerder in je hoofd: je gedachten sturen je lichaam eerder de verkeerde kant op. Omdat je bang bent of in paniek raakt of denkt dat je het niet kan. Het kindje komt er zowiezo wel, maar het duurt wel langer en word pijnlijker als je je lijf niet gewoon zn werk kan laten doen. Ik spreek trouwens nog niet uit ervaring, maar het kan wel ieder moment gebeuren ;).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven