Voordelen van een chaise longue in de woonkamer

Zoek je een nieuwe bank voor je woonkamer en ben je er nog niet helemaal uit of dat je nu een gewone hoekbank zal plaatsen of eentje met een chaise longue, dan lees je hier de voordelen en nadelen van beide varianten.

Wellicht handig voor je om jouw keuze definitief te maken.

voordelen chaise longue aan een gewone hoekbank

Kies ik een gewone hoekbank of een met chaise longue?

Ik heb er zelf best een tijdje over getwijfeld bij het zoeken naar een nieuwe bank voor onze gezellige woonkamer. De bank die we hadden was nodig aan vervanging toe, maar stiekem vind ik het een hele klus om dan een nieuw exemplaar te vinden.

Want wat zijn de voordelen en nadelen van een chaise longue of een gewone hoekbank?

Er is meer dan voldoende keuze natuurlijk, maar een hoekbank moet aan nogal wat voorwaarden voldoen bij ons thuis:

  • Uiteraard moet het een mooie bank zijn
  • Hij moet lekker zitten
  • In ons geval wil ik vaste kussens in de bank
  • Hij moet bestand zijn tegen kinderen en pubers
  • Hij moet tegen huisdieren kunnen
  • De maatvoering komt nauw

Omdat de plek waar onze hoekbank komt te staan redelijk beperkt is ben ik niet helemaal vrij in de maatvoering. Er staat namelijk een enorme kast tegen dezelfde muur aan als waar de bank komt te staan. En de bank moet tussen die kast en de muur komen.

De vraag ‘kies ik voor een gewone hoekbank of voor een chaise longue’ valt of staat dus met de voordelen en de nadelen van ieder model.

Ik heb dan ook even wat onderzoek gedaan om die vraag goed voor mezelf (en voor jou) te beantwoorden.

voordelen van een hoekbank ten opzichte van een chaise longue

Voordelen van een hoekbank

Qua voordelen van een gewone hoekbank ten opzichte van een chaise longue zie ik natuurlijk wel dat het aantal zitplaatsen hoger is. Wil je dus meer mensen kwijt kunnen in de woonkamer, dan is een gewone hoekbank een goed idee.

Bijvoorbeeld als je een groot gezin hebt, of vaak met vrienden of familie in de woonkamer zit.

In ons geval is dat niet zo. We zijn met vieren thuis, waarvan er eentje vrij veel op zijn eigen kamer zit. En we zitten nooit met vrienden of familie in de woonkamer, maar eigenlijk altijd aan de eettafel (gezellig borrelen ofzo).

Heb je een smalle woonkamer dan kan een hoekbank er wel voor zorgen dat je woonkamer weer wat breder oogt omdat je niet alleen de lengte, maar ook de breedte benadrukt.

Nadelen van een hoekbank

Een gewone hoekbank is vaak een beetje pompeus vind ik als beide zijdes aan elkaar gelijk zijn.

Is je woonkamer niet heel lang, dan neemt de hoek heel veel ruimte in beslag waardoor je wellicht niet veel plek meer hebt voor andere meubels.

Voordelen van een chaise longue

Een chaise longue heeft wat meer voordelen voor mijn gevoel ten op zichte van een gewone hoekbank. In ieder geval voor onze woonkamer.

Een chaise longue oogt een stuk ‘opener’ dan een gewone hoekbank. Aangezien het deel van onze woonkamer waar de bank komt te staan vrij smal is, lijkt dat me beter staan.

Een chaise longue ligt daarnaast lekkerder als je languit wilt liggen om tv te kijken. Ik kan dan mooi met mijn benen gestrekt liggen en Frank aan de andere kant het hele zitgedeelte in beslag nemen. Voetjes van de vloer en chillen maar.

Nog een voordeel, de hoekbank krijgt door de chaise longue een a-symetrische L vorm en dat vind ik mooier dan een hoekbank met 2 gelijke zijdes. Ik hou namelijk niet zo van dat symetrische in een inrichting.

Of je nu houdt van een moderne strakke inrichting, een romantische inrichting of meer voor de industriële woonkamer gaat, dit model past qua looks eigenlijk altijd.

Daarnaast kunnen we op deze manier ook beter televisie kijken, met een gewone hoekbank hebben we één zijde waarbij je -als je daar gaat zitten- geen tv kan kijken.

Onze jongste hond houdt ervan op bij mij in de buurt te zijn maar mag eigenlijk niet op de bank. In het geval van een chaise longue zie ik als een van de voordelen dat hij met zijn voorpoten op mijn benen kan hangen.

Heb je helemaal niet veel ruimte in je woonkamer en wil je het optisch erg licht en ruim houden dan is een losse chaise longue met een losse fauteuil nog de beste combinatie!

Nadelen van een chaise longue

Dat is dus het aantal zitplekken. Ik vind het op een chaise longue niet lekker zitten daar waar geen rugleuning is.

Het chaise longue deel dat aan een hoekbank vast zit is bijna nooit breed genoeg voor twee personen.

Kort samengevat als je een keuze maakt voor een nieuwe bank

Check in ieder geval eerst wat de afmetingen zijn waar je de bank in kwijt moet en beoordeel dan ook waar voor jou een bank aan moet voldoen.

Wil je liefst zoveel mogelijk zitplaatsen? Of juist liever een bank waar je met het gezin ultiem op kan relaxen zoals bij de voordelen van de chaise longue aangegeven?

En heb je kleine kinderen of huisdieren? Dan is het in ieder geval ook slim om daar met de stofkeuze van je bank rekening mee te houden én deze eventueel te laten impregneren.

Veel succes met het uitzoeken van je nieuwe hoekbank!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven